Nowe posty

Autor Wątek: Alsa  (Przeczytany 4208 razy)

Offline Michał Korta

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Alsa
« dnia: 2006-04-12, 14:39:43 »
Witam wszystkich...

Mam taki problem a mianowicie mam slackwara 10.2  i nie wiem jak skonfigurowac mojego routerka.Neta miałem pod Mandrivą i Suse 10.0 a na slacku nie ma.Zgóry thx za pomoc.

Offline Paweł Siuda

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
Alsa
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-04-12, 12:25:48 »
Witam.
Mam problem z alsą, znaczy działa ale po restarcie lub ponownym włączeniu kompa juz nie. Za każdym razem po uruchomieniu muszę uruchomic alsaconf i dopiero potem działa. Jak to zautomatyzować?

Offline Paweł Siuda

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
Alsa
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-04-12, 12:28:41 »
2006-04-12 12:25:48 sipsip napisał:

> Witam.
 > Mam problem z alsą, znaczy działa ale po restarcie lub ponownym włączeniu kompa juz nie. Za
 > każdym razem po uruchomieniu muszę uruchomic alsaconf i dopiero potem działa. Jak to
 > zautomatyzować?
 zapomniałem dodać - debian sid

Offline Aleksandra Brzezińska

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 776
    • Zobacz profil
Alsa
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-04-12, 12:51:03 »

Offline Paweł Siuda

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
Alsa
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-04-12, 13:57:36 »
2006-04-12 12:51:03 olka napisał:

> Zerknij:
 > http://newbie.linux.pl/?id=forum&show=post&post=90225
 >
 > pozdrawiam
 > olka
--------------------------------------
> ustaw mixer
> wpisz
> # alsactl store
>
> pozniej dopisz linijke alsactl restore do rc.local w /etc/rc.d lub gdzie tam go masz
>
> np :
>
> # echo "alsactl restore" >> /etc/rc.d/rc.local
>
--------------------------------------
u mnie nie ma takiego pliku jak rc.local ale nie o to. mi po prostu nie dziala dźwięk po restarcie kompa, w kmix poprostu nie ma miksera, tak jak pisałem wyżej wystarczy, że uruchomie alasaconf tam coś się pomieli i już jest dźwięk i wtedy dopiero pojawia się w kmix mixer kary dźwiękowej, jest to strasznie upierdliwe

Offline Aleksandra Brzezińska

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 776
    • Zobacz profil
Alsa
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-04-12, 14:22:58 »
A samo
#alsactl restore
wydane po alsaconf nie pomaga? Ja miałam taki sam problem przy przejściu z jądra 2.4 na 2.6 (i w 100% zgadzam sie, że jest to skrajnie upierdliwe :-) i po tym zabiegu wszystko grało jak należy. (Slackware 10.1 i 10.2)

pozdrawiam
olka

Offline Paweł Siuda

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
Alsa
« Odpowiedź #6 dnia: 2006-04-12, 14:38:57 »
2006-04-12 14:22:58 olka napisał:

> A samo
 > #alsactl restore
 > wydane po alsaconf nie pomaga? Ja miałam taki sam problem przy przejściu z jądra 2.4 na 2.6 (i
 > w 100% zgadzam sie, że jest to skrajnie upierdliwe :-) i po tym zabiegu wszystko grało jak
 > należy. (Slackware 10.1 i 10.2)
 >
 > pozdrawiam
 > olka

znaczy alsactl restore dziala, ale njpierw za kazdym razem musze zrobic alsaconf

Offline Grzegorz L

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 594
    • Zobacz profil
Alsa
« Odpowiedź #7 dnia: 2006-04-12, 14:50:55 »
Prawdopodobnie nieladuje ci system modulow do dzwieku podczas startu systemu. Jezeli tak jest, ze moduly nie sa ladowane, to musisz recznie w jakims skrypcie startowym dodac modprobe z nazwa modulu.

Offline Aleksandra Brzezińska

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 776
    • Zobacz profil
Alsa
« Odpowiedź #8 dnia: 2006-04-12, 14:53:51 »
2006-04-12 14:38:57 sipsip napisał:

 > znaczy alsactl restore dziala, ale njpierw za kazdym razem musze zrobic alsaconf
 >

To ma tak działać, że robisz: raz alsaconf, raz store i ustawienia zostają zapisane na zawsze - tj. po kolejnych rebootach w/w operacji nie powtarzasz.
Jeśli tak nie jest powinieneś jednak skorzystać z porady zamieszczonej we wskazanym wcześniej wątku - musisz tylko zmodyfikować ścieżkę zgodnie ze swoją dystrybucją.

Offline Maciej Rutecki

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2107
    • Zobacz profil
Alsa
« Odpowiedź #9 dnia: 2006-04-12, 16:25:16 »
2006-04-12 14:53:51 olka napisał:

> 2006-04-12 14:38:57 sipsip napisał:
 >
 >  > znaczy alsactl restore dziala, ale njpierw za kazdym razem musze zrobic alsaconf
 >  >
 >
 > To ma tak działać, że robisz: raz alsaconf, raz store i ustawienia zostają zapisane na zawsze -
 > tj. po kolejnych rebootach w/w operacji nie powtarzasz.
 > Jeśli tak nie jest powinieneś jednak skorzystać z porady zamieszczonej we wskazanym wcześniej
 > wątku - musisz tylko zmodyfikować ścieżkę zgodnie ze swoją dystrybucją.

apt-get install alsa-base
apt-get install alsa-utils

--
Maciek

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Alsa
« Odpowiedź #10 dnia: 2006-04-12, 17:20:01 »
 > apt-get install alsa-base
 > apt-get install alsa-utils
 >
 > --
 > Maciek
po zaladowaniu modulow wklep alsactl store - jak nie pomoze dopisz moduly karty dzwiekowej do /etc/modules