Nowe posty

xx Swap w serwerach http (0)
Dzisiaj o 16:04:59
xx Czy mój ls to malware, czy nie malware (15)
Dzisiaj o 12:24:59
xx Linux mint na Panasonic CF-53 (5)
Wczoraj o 12:56:05
xx Problem z uruchomieniem Kali Linux! (9)
2019-11-18, 22:40:25
xx postfix otrzymane emaile from z mojej domeny (2)
2019-11-18, 07:59:13
xx Zmiana części pliku tekstowego (sed?) (5)
2019-11-17, 16:31:07
xx Prawy przycisk myszy - > Nowy plik (4)
2019-11-14, 21:35:55
xx Konto root i crontab backupu (2)
2019-11-13, 22:51:23
xx Najlepsze gry na Androida według Was (3)
2019-11-13, 14:04:31
xx jak w C++ robić operacje na pieniądzach (7)
2019-11-13, 14:00:35

Autor Wątek: Niemam dźwięku!!!  (Przeczytany 22301 razy)

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
Niemam dźwięku!!!
« Odpowiedź #15 dnia: 2005-05-19, 08:04:11 »
dzieki za poparcie :-)

Neoo -> chcemy ci przekazac, ze w (naj)nowszych wersjach linuxa nie powinienes miec tego problemu... byc moze RH8 wcale ie ma wsparcia dla twojej karty muzycznej...

jakbys napisal jaki masz sprzet, to na prawde byloby latwiej ci pomoc... (bo na jakims pentium 100 SB16 powinien chodzic zapewne nawet na RH8 ;-) )

zawsze mozesz sprobowac zainstalowac alse :-) ale sie zaloze, ze i tak bedziesz musial zupgradowac wiekszosc bibliotek do nowszych wersji - wiec NA PRAWDE lepiej zainstalowac od razu cos NOWSZEGO

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 128
    • Zobacz profil
Niemam dźwięku!!!
« Odpowiedź #16 dnia: 2005-05-19, 10:34:05 »
Dobra, dzięki za wszystko tylko teraz chwilowo niemam czasu aby ściągać nowszego linuxa (RH8 ściągałem przez 3 dni!!! był na 5CD). Na następną dystrybucję chyba wybiorę Debiana, albo SuSE... Poradźcie coś!!! Może powiem wam odrazu jaki ten problem jest, bo chyba rzeczywiście zbyt mało go sprecyzowałem (mogło przecież chodzić o wypiętą wtyczkę ;)) Jest taki program w menu... że tak powiem START w grupie System Settings o nazwie Soundcard Detection. Kiedy go zapuszczam, to wyświetla mi informację No Soundcards Were DEtected (co zapewne oznacza że nie wykryto żadnych kart dźwiękowych). AA i jescze przy pierwszym uruchomieniu systemu wykrył kartę i napisał, że to jakiś Crystal Codec. Miałem do wyboru skonfiguruj, albo porzuć... Oczywiście dałem skonfiguruj... i co? Nic... chwilę dysk popracował i dalej się system uruchamiał. Z tym, że oczywiście jak go odpaliłem, to ani przez chwilę nie było żadnych dźwięków. Wyświetliło się także okienko... cośtam o serwerze dźwięku (że niedziała). Mam dość słaby komp. Oto jego konfiguracja : Procesor PentiumII (i686) 334 Mhz Karta graf. ATI Rage IIC AGP 4MB. Pamięć ram 288 MB SDRAM i karta dźwiękowa zgodna z SB 16. Tyle. Jak chcecie wiedzieć jeszcze coś więcej to napiszcie. Ale i tak z góry dzięki.

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
Niemam dźwięku!!!
« Odpowiedź #17 dnia: 2005-05-19, 14:21:01 »
do instalacji systemu zwykle starcza jedna (pierwsza) plyta... i na takim sprzecie podaruj sobie kde... lepiej cos lzejszego - rozgladnij sie troche na googlach za innymi "windows manager"ami albo "desktop environment"ami :-)

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 128
    • Zobacz profil
Niemam dźwięku!!!
« Odpowiedź #18 dnia: 2005-05-19, 17:48:13 »
Wy... ale jajca... zmieniłem kartę dźwiękową na inną i ona też nie działa (tamta była Genius'a, a ta jest Yamahy). Jakie jest prawdopodobieństwo, że obu tych kart RH8 nie obsługuje?? Proszę o rychłą odpowiedź.

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 128
    • Zobacz profil
Niemam dźwięku!!!
« Odpowiedź #19 dnia: 2005-05-19, 19:01:05 »
RH8 Linux poprostu nie instaluje moich kart... Co zrobić, żeby je zainstalować?? Tylko napiszcie krok po kroku. Z góry dzięki. Aha, i jest to forum dla początkujących, i takie posty jak ten są jak najbardziej na miejscu :D.

Offline xis

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1049
    • Zobacz profil
Niemam dźwięku!!!
« Odpowiedź #20 dnia: 2005-05-19, 19:20:17 »
2005-05-19 19:01:05 Neoo napisał:

> RH8 Linux poprostu nie instaluje moich kart... Co zrobić, żeby je zainstalować?? Tylko napiszcie
 > krok po kroku. Z góry dzięki.

Jako root wykonaj w konsoli:

kudzu

To polecenie wykryje nowy sprzet i powinno uruchomic instalatora karty muzycznej.
Jesli tego nie zrobi to masz jeszcze:

sndconfig

albo

redhat-config-sound

Te polecenia sluza do konfiguracji k. muzycznych w RH.

Jesli karta jest kompatybilna z sb16 to na bank bedzie dzialac w RH8 przy pomocy OSS (te narzedzia, ktore wymienilem sluza do konfiguracji k. muz. w tym wlasnie systemie).

Poczytaj tez:
man kudzu
man sndconfig

(jesli nie wiesz co to jest man to zmykaj do dzialu Artykuly http://newbie.linux.pl/?id=article i czytaj o podstawach :) )

Jest jeszcze inna mozliwosc - zainstalowac ALSE, ale jako poczatkujacy bedziesz mial z tym sporo klopotow o ile nie poczytasz dokladnie dokumentacji na http://alsa-project.org.

> Aha, i jest to forum dla początkujących, i takie posty jak ten są
 > jak najbardziej na miejscu :D.

Posty jak najbardziej, ale my 'czepialismy' sie formy (malo mowiacy tytul, brak szczegolow itd.)

Pozdrawiam
Everything should be made as simple as possible, but not simpler
-- Albert Einstein

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
Niemam dźwięku!!!
« Odpowiedź #21 dnia: 2005-05-20, 07:47:47 »
zauwaz jeszcze, ze zostales skierowany w miejsce, gdzie mozesz sie nauczyc jak zadawac pytania... a nie po prostu olany... z naszego punktu widzenia lepiej jest nauczyc cie rozwiazywania problemow, niz uruchomic za ciebie twoja karte dzwikeowa ;-)

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 128
    • Zobacz profil
Niemam dźwięku!!!
« Odpowiedź #22 dnia: 2005-05-20, 08:53:16 »
Dobra. Dzięki za wszystko. To forum w rzeczy samej jest wypasione!!

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 128
    • Zobacz profil
Niemam dźwięku!!!
« Odpowiedź #23 dnia: 2005-05-20, 09:45:30 »
Tylko taki jest jeszcze problem. Kiedy wpisuje do konsoli "kudzu", to pisze mi: "bash: kudzu: command not found" to samo, jeżeli wpisze "sndconfig". Jak wpisze man kudzu, to normalnie wyświetla manual. To samo z man sndconfig. Powiedzcie, mam zrombany system, czy coś sam źle robię??

Offline Tomcio Paluch

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 676
    • Zobacz profil
Niemam dźwięku!!!
« Odpowiedź #24 dnia: 2005-05-20, 10:04:57 »
Tak sie zastanawiam po co Ty sie w ogole meczysz na jakims starociu. W chwili obecnej to malo kto siedzi na RH 8.0 a od czasow jego swietnosci juz sporo faz ksiezyca minelo, kto bedzie pamietal jak sie cos tam w RH 8.0 robilo (z googla pewno tez juz wszystkie watki na ten temat wyparowaly).

Jezeli chcesz sie zapoznac z linuksem jest sporo jednoplytowych, w pelni dzialajacych dystrybucji, ktore sa zdecydowanie nowsze od RH 8 (od chocby taki knoppix, bazujacy na debianie, ktorego mozna odpalic zarowno z CD jak i zainstalowac na HD).

Do nauki linuksa warto tez wybrac dystrbucje, ktora jest choc troche wymagajaca. Czegos sie byc moze nauczysz.

Oczywiscie ostateczna decyzja i tak jest Twoja, ale tak na serio - nowsze w tym przypadku znaczy zdecydowanie lepsze.

PS. A Wracajac do tematu, to jaki kernel tak w ogole masz ? Jaki system dziwku, skoro ktos wspomnial wczesniej ze ALSY to w RH 8 nie ma choc chyba nic nie stoi na przeszkodzie aby zainstalowac jakis nowszy kernel, ktory ALSE obsluguje (seria 2.6 ma jej obsluge wbydowana). Moze po prostu twoj system w obecnej konfiguracji twoich kart nie obsluguje, a wtedy na bank nie zadziala.

Offline Szymek W

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 350
    • Zobacz profil
Niemam dźwięku!!!
« Odpowiedź #25 dnia: 2005-05-20, 10:08:16 »
2005-05-20 09:45:30 Neoo napisał:

> Tylko taki jest jeszcze problem. Kiedy wpisuje do konsoli "kudzu", to pisze mi:
 > "bash: kudzu: command not found" to samo, jeżeli wpisze "sndconfig". Jak
 > wpisze man kudzu, to normalnie wyświetla manual. To samo z man sndconfig. Powiedzcie, mam
 > zrombany system, czy coś sam źle robię??

To nie jest windows! Tutaj dokumentacja jest w jednym pakiecie a aplikacja w innym.
Masz zainstalowana dokumentacje, niestety nie masz aplikacji sndconfig.

Szerze to najszybciej bedzie jesli dowiesz sie w jakim pakiecie jest sndconfig - polecam google albo rpm.pbone.net, skorzystaj z funkcji rozszerzonego szukania dopasujesz wtedy szukanie do dystrybucji.
Potem tylko wydasz stosowne polecenie
urpmi pakiet <- to jest lepsze bo urpmi ;)
lub
rpm -ivh pakiet

Wydaje mi sie ze karte Geniusa szybciej odpalisz.Jakbys jeszcze napisał na jakim chipsecie ten Genius to byłoby miło.
Swego czasu z Yamahami byl problem.

Pozdro

Offline Szymek W

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 350
    • Zobacz profil
Niemam dźwięku!!!
« Odpowiedź #26 dnia: 2005-05-20, 10:10:22 »
2005-05-20 10:08:16 Zbooj napisał:

> 2005-05-20 09:45:30 Neoo napisał:
 >
 > > Tylko taki jest jeszcze problem. Kiedy wpisuje do konsoli "kudzu", to pisze mi:
 >  > "bash: kudzu: command not found" to samo, jeżeli wpisze "sndconfig".
 > Jak
 >  > wpisze man kudzu, to normalnie wyświetla manual. To samo z man sndconfig. Powiedzcie,
 > mam
 >  > zrombany system, czy coś sam źle robię??
 >
 > To nie jest windows! Tutaj dokumentacja jest w jednym pakiecie a aplikacja w innym.
 > Masz zainstalowana dokumentacje, niestety nie masz aplikacji sndconfig.
 >
 > Szerze to najszybciej bedzie jesli dowiesz sie w jakim pakiecie jest sndconfig - polecam google
 > albo rpm.pbone.net, skorzystaj z funkcji rozszerzonego szukania dopasujesz wtedy szukanie do
 > dystrybucji.
 > Potem tylko wydasz stosowne polecenie
 > urpmi pakiet <- to jest lepsze bo urpmi ;)
 > lub
 > rpm -ivh pakiet
 >
 > Wydaje mi sie ze karte Geniusa szybciej odpalisz.Jakbys jeszcze napisał na jakim chipsecie ten
 > Genius to byłoby miło.
 > Swego czasu z Yamahami byl problem.
 >
 > Pozdro

ftp://mirror.switch.ch/mirror/fedoralegacy/redhat/8.0/os/i386/sndconfig-0.69-1.i386.rpm

Ale ja jestem dzis miły ;)

Pozdro

Offline de Laurent

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1197
    • Zobacz profil
Niemam dźwięku!!!
« Odpowiedź #27 dnia: 2005-05-20, 10:15:40 »
To ja moze sprobuje jeszcze raz. Daj sobie spokoj z tym Kapeluszem, bo to staroc. Jak zainstalujsz cos nowszego, to na 100% nie bedziesz mial problemu z zadna z tych kart... No, chyba, ze chesz sie "czegos" nauczyc... Przy okazyjnie, z tego co mi wiadomo, jezeli masz karte oparta na (ch)czipsecie opl, to nie powinno byc z ta kartka zadnego wiekszego problemu (nawet w takim starym Kapeluszu)... Nie mam pojecia jak stare sa te karty, ale raczej wszystko co jest starsze (i popularne) niz 2-3 lata ma wsparcie... :)

Offline xis

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1049
    • Zobacz profil
Niemam dźwięku!!!
« Odpowiedź #28 dnia: 2005-05-20, 10:48:42 »
Sndconfig i Kudzu w RH8 są wg mnie na jakieś 90%. Problem jednak w tym, że prawdopodobnie nie jesteś zalogowany jako root :)

Aha, Zbooj się troszkę zagalopował i polecił użycie urpmi. Obawiam się jednak, ze RH8 nie słyszał nigdy o tym wynalazku ;)
Everything should be made as simple as possible, but not simpler
-- Albert Einstein

Offline Szymek W

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 350
    • Zobacz profil
Niemam dźwięku!!!
« Odpowiedź #29 dnia: 2005-05-20, 15:51:22 »
2005-05-20 10:48:42 xis napisał:

> Sndconfig i Kudzu w RH8 są wg mnie na jakieś 90%. Problem jednak w tym, że prawdopodobnie nie
 > jesteś zalogowany jako root :)
 >
 > Aha, Zbooj się troszkę zagalopował i polecił użycie urpmi. Obawiam się jednak, ze RH8 nie
 > słyszał nigdy o tym wynalazku ;)
 >
Dzieki Xis dobrze wiedziec. Swego czasu mialem Mandraka 6.1 i wydawalo sie ze juz urpmi napisali ;)
Pozdro :)