Nowe posty

Autor Wątek: Brak dźwięku w Fedora Core 4  (Przeczytany 6150 razy)

Offline Adam Pielatowski

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 29
    • Zobacz profil
Brak dźwięku w Fedora Core 4
« dnia: 2005-06-20, 01:08:09 »
Zainstalowałem najnowszy sterownik nvidii z netu na moim Auroxie 10.1 a następnie poprawiłem w pliku konfiguracyjnym \\"nv\\" na \\"nvidia\\" i uruchomiłem X-y.... po jakichś 30 sekundach pokazało się logo nvidia i się reszta normalnie uruchomiła... czy nie da się jakoś przyspieszyć tego procesu uruchamiania?? a pozatym Tux racer mi nie działa... włącza się i wyłącza :/ co z tym fantem zrobić??

Offline kwazar uran

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 99
    • Zobacz profil
Brak dźwięku w Fedora Core 4
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-06-20, 01:39:43 »
wyswietlanie logo nvidii mozna wylaczyc wpisem w /etc/X11/xorg.conf w sekcji Device bodajze wpisem : Option \\"NoLogo\\" dokladnie nie pamietam...a jesli chodzi o Tux-a to sprawdz czy w tym pliku ktory podalem masz ladowany modul glx

Offline kwazar uran

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 99
    • Zobacz profil
Brak dźwięku w Fedora Core 4
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-06-20, 01:42:52 »

Offline Adam Pielatowski

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 29
    • Zobacz profil
Brak dźwięku w Fedora Core 4
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-06-20, 01:45:36 »
no nie ma tutaj nic napisane zawierające to glx:P a co to w ogóle jest? i dlaczego tak długo się uruchamiają x-y teraz??

Offline kwazar uran

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 99
    • Zobacz profil
Brak dźwięku w Fedora Core 4
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-06-20, 01:58:59 »
a to co?:
Section \\"Module\\"
#        Load  \\"GLcore\\"
        Load  \\"dbe\\"
        Load  \\"extmod\\"
        Load \\"fbdevhw\\"
        Load \\"dri\\"
        Load  \\"glx\\"
        Load  \\"record\\"
        Load  \\"freetype\\"
        Load  \\"type1\\"
EndSection



Zaś sekcja \\"Device\\":

Section \\"Device\\"
        # no known options
        Identifier   \\"NVIDIA GeForce 2 MX (generic)\\"
        Driver       \\"nvidia\\"
        VendorName   \\"NVIDIA GeForce 2 MX (generic)\\"
        BoardName     \\"NVIDIA GeForce 2 MX (generic)\\"
        Option  \\"NvAGP\\" \\"3\\"
        #BusID
EndSection



Offline Lukasz Cupi

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 18
    • Zobacz profil
Brak dźwięku w Fedora Core 4
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-06-20, 00:13:23 »
Witam

Wlasnie zainstalowalem Fedore Core 4. Mam karte Audigy 2 i jak dotad nie bylo problemow z dzwiekiem w zadnej z poprzednich wer Fedory a tu nagle przy wykrywaniu karty cisza... niby pisze ze karta to Labs SB Audigy, modul snd-emu10k1 ale nic nie slychac a nie tescie ani przy probie odtwarzeanie czegos. Gdzies w necie znalalzem podobny problem ale gosciowi nie dziala dzwiek tylko na koncie root a u mnie nie slychac nic i nigdzie. Czy ktos wie moze co jest nie tak, skoro przy F3 bylo git a teraz cisza?

Offline Daniel Iwaniuk

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 59
    • Zobacz profil
Brak dźwięku w Fedora Core 4
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-06-20, 03:36:34 »
2005-06-20 00:13:23 gornikfan napisał:

> Witam
 >
 > Wlasnie zainstalowalem Fedore Core 4. Mam karte Audigy 2 i jak dotad nie bylo problemow z
 > dzwiekiem w zadnej z poprzednich wer Fedory a tu nagle przy wykrywaniu karty cisza... niby
 > pisze ze karta to Labs SB Audigy, modul snd-emu10k1 ale nic nie slychac a nie tescie ani przy
 > probie odtwarzeanie czegos. Gdzies w necie znalalzem podobny problem ale gosciowi nie dziala
 > dzwiek tylko na koncie root a u mnie nie slychac nic i nigdzie. Czy ktos wie moze co jest nie
 > tak, skoro przy F3 bylo git a teraz cisza?



Nie wiem jak pod fedora ale sprubuj tego:

alsaconf - postepuj wedlug polecen
alsamixer- zrob glosniej w 1 i 2 kolumnie

i teraz sprubuj sprawdzic np. w xmms

Offline Lukasz Cupi

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 18
    • Zobacz profil
Brak dźwięku w Fedora Core 4
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-06-24, 11:29:57 »
> Nie wiem jak pod fedora ale sprubuj tego:
 >
 > alsaconf - postepuj wedlug polecen
 > alsamixer- zrob glosniej w 1 i 2 kolumnie
 >
 > i teraz sprubuj sprawdzic np. w xmms

alsamixer dziala i tam jest wszytstko glosno nastawione ale polecenie alsaconf nic nie daje, nie uruchamia sie nic.

Offline Lukasz Cupi

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 18
    • Zobacz profil
Brak dźwięku w Fedora Core 4
« Odpowiedź #8 dnia: 2005-06-24, 16:48:38 »