ok, w sumie to dzieki za wsparcie i pomoc

szkoda ze nikt nie napisal ze to takie latwe jest

jakby cos, to napisze jak zem to zrobil, moze sie komus przyda.
mandriva 2006 sama wykrywa badziewie Wifi, wystarczy tylko wejsc w Konfiguracja komputera---->siec internet---->konfiguracja nowego interfejsu sieciowego---->polaczenie bezprzewodowe
wybieramy pozycje z samej gory (u mnei tylko jedna rzecz jest, jak ktos ma dwa sprzety wifi to musi pokombinowac;)), u mnie zglasza sie jako wlan0: z-com|xi-735 prism3 802.11b adapter.
klikamy dalej, ustawiamy: tryb operacyjny "zarzadzany", nazwa sieci (essid), tu kazdy podaje swoj unikalny i wyjatkowy kod otrzymany od TP S.A.

, znowu dalej. w nastepnym okienku wybieramy "konfiguracje reczna", w adresie IP wpisujemy (podam jak jest u mnie, jesli cos bedzie nie halo, to prosze o samodzielne dostosowanie cyferek;)) 192. 168.1.10, maska 255.255.255.0, odznaczylem sledzienie id karty sieciowej i hotplugging, bo nie wiem o co w tym chodzi, a jak czegos sie nei zna to nie nalezy ruszac

przechodzimy do kolejnego okienka, podjamey sowja ulubiona nazwe dla komputera

serwer dns: 192.168.1.1 i taka sama brama, reszte zostaweiamy pusta , dalej mandriva zglasza sie do nas z czyms o jeszcze dziwniejszej nazwie niz wszyskto dotad -zeroconf czy cos w tym guscie

znowu pomijamy, z teog samego powodu co wczesniej

zostaje jeszcze wybor miedzy byciem dobrym czlowiekiem, a aspoleczna menda i jedziemy

potem tylko wystarczy kliknac na ikonkie rozdzielonych kabelkow na dole z lewej manki i polaczyc sie, jakby cos nie dzialalo to sprobujcie wyjac i wlozyc syfek do usb