Nowe posty

Autor Wątek: S3trio +xfree86 sterowniki  (Przeczytany 5362 razy)

Offline Piotr G

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
S3trio +xfree86 sterowniki
« dnia: 2006-03-17, 00:02:08 »
Witam, mam następujący problem:
Nie potrafię odtworzyć plików mp3 :)
Mam suse 10 i GNOME\\'a.
Próbowałem we wszystkich standardowo dostepnych programach - jeden z nich wywalił mi błąd ze nie ma kodeka mp3. Pytanie skąd go wytrzasnąć ? Jak go zainstalować i jak go użyć ?
Jestem całkowicie początkujący, to są moje pierwsze kroki z linuxem i za bardzo nie wiem jak to wszystko działa.
Ogólnie dźwięki WAV chodzą, używam ALSA (cokolwiek to jest ;) )
pozdrawiam i dziękuje za wszelkie objawy pomocy :)

Offline Krzysztof Plucinski

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 829
    • Zobacz profil
S3trio +xfree86 sterowniki
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-03-17, 00:15:58 »
2006-03-17 00:02:08 gpiotr2 napisał:

> Witam, mam następujący problem:
 > Nie potrafię odtworzyć plików mp3 :)
 > Mam suse 10 i GNOME\\'a.
 > Próbowałem we wszystkich standardowo dostepnych programach - jeden z nich wywalił mi błąd ze
 > nie ma kodeka mp3.

I pewnie prawde powiedzial...


 Pytanie skąd go wytrzasnąć ?

Z internetu....? Gooooogle  - i wszystko jasne......

Jak go zainstalować i jak go użyć ?
 > Jestem całkowicie początkujący, to są moje pierwsze kroki z linuxem i za bardzo nie wiem jak to
 > wszystko działa.
 > Ogólnie dźwięki WAV chodzą, używam ALSA (cokolwiek to jest ;) )
 > pozdrawiam i dziękuje za wszelkie objawy pomocy :)

Offline Piotr G

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
S3trio +xfree86 sterowniki
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-03-17, 01:30:49 »
OK :) mam juz jakies 2 nowe paczki rpm, zainstalowalem cos w stylu madlib czy cos kolo tego i mpg123. W konsoli tekstowo moge dac polecenie mpg123 [nazwa pliku] ale teraz pozostaje pytanie jak sprawic zeby np xmms albo cokolwiek innego potrafilo z tego korzystac ?

2006-03-17 00:15:58 kmp napisał:

> 2006-03-17 00:02:08 gpiotr2 napisał:
 >
 > > Witam, mam następujący problem:
 >  > Nie potrafię odtworzyć plików mp3 :)
 >  > Mam suse 10 i GNOME\\'a.
 >  > Próbowałem we wszystkich standardowo dostepnych programach - jeden z nich wywalił mi błąd
 > ze
 >  > nie ma kodeka mp3.
 >
 > I pewnie prawde powiedzial...
 >
 >
 >  Pytanie skąd go wytrzasnąć ?
 >
 > Z internetu....? Gooooogle  - i wszystko jasne......
 >
 > Jak go zainstalować i jak go użyć ?
 >  > Jestem całkowicie początkujący, to są moje pierwsze kroki z linuxem i za bardzo nie wiem
 > jak to
 >  > wszystko działa.
 >  > Ogólnie dźwięki WAV chodzą, używam ALSA (cokolwiek to jest ;) )
 >  > pozdrawiam i dziękuje za wszelkie objawy pomocy :)
 >

Offline Rafal

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 605
    • Zobacz profil
S3trio +xfree86 sterowniki
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-03-17, 09:06:33 »
Po pierwsze
http://www.wszystko.tk/

a po drugie kiedy wszyscy nowi użytkownicy nauczą się korzystać z wyszukiwarki na forum....??? Przecież ten temat był z 1000 razy. A jeśli masz Suse i nie zapłaciłeś za niego to pewnie masz wersję OpenSuse i jak zapewne przeczytałeś jest ono pozbawione możliwości odtwarzania różnych formatów multimediów z powodów licencyjnych.
I nie jest to żaden błąd czy problem bo wystarczyło użyć google żeby znaleść:
http://www.susek.info/suse.php/content/view/433/38/

Pzdr.

Offline Piotr G

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
S3trio +xfree86 sterowniki
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-03-17, 09:14:28 »
Z wyszukiwarki umiem korzystać, ale wczoraj na każdą wpisywaną frazę odpowiadała wynikiem 0. Nie wiem czemu tak było ... Co do stronek, które podałeś, to google ich nie wyrzucało na pierwsze miejsce. Teraz je mam i będę korzystał ;)
wielkie dzięki za pomoc.
Co do samego suse\\'a to był tam jakis taki podpunkt, że wsparcie techniczne można otrzymać od społeczności ;)
pozdrawiam

2006-03-17 09:06:33 opioom napisał:

> Po pierwsze
 > http://www.wszystko.tk/
 >
 > a po drugie kiedy wszyscy nowi użytkownicy nauczą się korzystać z wyszukiwarki na forum....???
 > Przecież ten temat był z 1000 razy. A jeśli masz Suse i nie zapłaciłeś za niego to pewnie masz
 > wersję OpenSuse i jak zapewne przeczytałeś jest ono pozbawione możliwości odtwarzania różnych
 > formatów multimediów z powodów licencyjnych.
 > I nie jest to żaden błąd czy problem bo wystarczyło użyć google żeby znaleść:
 > http://www.susek.info/suse.php/content/view/433/38/
 >
 > Pzdr.

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
S3trio +xfree86 sterowniki
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-03-16, 20:11:21 »
Witam ;)
Mam problem z karta s3trio3D , neichca mi w ogole x'y wystartowac, konfigurowalem ja na sterach vesy, s3 ale nic nie dalo :| Wie ktos skad mozna pobrac dzialajace stery do tej karty, badz inny sposob na rozwiazanie tego problemu?
PoZdR.

Offline Tomasz Jezierczuk

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 852
    • Zobacz profil
S3trio +xfree86 sterowniki
« Odpowiedź #6 dnia: 2006-03-16, 20:19:26 »
2006-03-16 20:11:21 spinaczel napisał:

 > konfigurowalem ja na sterach
 > vesy, s3 ale nic nie dalo :|

Cos sciemniasz. Co to znaczy "nic sie nie stalo"? Co mowi /var/log/Xorg.0.log

http://rtfm.killfile.pl

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
S3trio +xfree86 sterowniki
« Odpowiedź #7 dnia: 2006-03-16, 20:28:00 »
2006-03-16 20:19:26 jezior napisał:

> 2006-03-16 20:11:21 spinaczel napisał:
 >
 >  > konfigurowalem ja na sterach
 >  > vesy, s3 ale nic nie dalo :|
 >
 > Cos sciemniasz. Co to znaczy "nic sie nie stalo"? Co mowi /var/log/Xorg.0.log
 
(EE) No devices detected.

Fatal server error:
no screens found

Offline Tomasz Jezierczuk

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 852
    • Zobacz profil
S3trio +xfree86 sterowniki
« Odpowiedź #8 dnia: 2006-03-16, 20:36:39 »
2006-03-16 20:28:00 spinaczel napisał:

 > (EE) No devices detected.
 >
 > Fatal server error:
 > no screens found
 >

A "okoliczne" linijki te sprzed EE, tak z 10?

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
S3trio +xfree86 sterowniki
« Odpowiedź #9 dnia: 2006-03-16, 22:08:37 »
2006-03-16 20:36:39 jezior napisal/:

> 2006-03-16 20:28:00 spinaczel napisal/:
 >
 >  > (EE) No devices detected.
 >  >
 >  > Fatal server error:
 >  > no screens found
 >  >
 >
 > A "okoliczne" linijki te sprzed EE, tak z 10?

www.republika.pl/ziomxxx/xfree.log

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
S3trio +xfree86 sterowniki
« Odpowiedź #10 dnia: 2006-03-16, 22:11:16 »
2006-03-16 22:08:37 spinaczel napisal/:

> 2006-03-16 20:36:39 jezior napisal/:
 >
 > > 2006-03-16 20:28:00 spinaczel napisal/:
 >  >
 >  >  > (EE) No devices detected.
 >  >  >
 >  >  > Fatal server error:
 >  >  > no screens found
 >  >  >
 >  >
 >  > A "okoliczne" linijki te sprzed EE, tak z 10?
 >
 > www.republika.pl/ziomxxx/xfree.log
niewiem czemu ale nie laduje sterow do s3trio tlyko do poprzedniej karty , mimo ze przekonfigurowywalem xfree ;/

Offline Tomasz Jezierczuk

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 852
    • Zobacz profil
S3trio +xfree86 sterowniki
« Odpowiedź #11 dnia: 2006-03-16, 22:15:07 »
2006-03-16 22:11:16 spinaczel napisał:

 > niewiem czemu ale nie laduje sterow do s3trio tlyko do poprzedniej karty , mimo ze
 > przekonfigurowywalem xfree ;/

 > (==) Using config file: "/etc/X11/XF86Config-4"
A zmiany do tego pliku wprowadzales?

driver = s3

wylacz GLcore
wylacz DRI

Odpal ponownie

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
S3trio +xfree86 sterowniki
« Odpowiedź #12 dnia: 2006-03-16, 22:23:23 »
Niewiem czemu ale w konfigu byly stare ustawienia, mimo iz wczesniej zmienialem przez dpkg ;/
Edytowalem recznie, to wystarowaly xy ale mam tlyko rozdzielczosc 640x480 ;/
Co moze byc z dpkg ze niezapisuje potem ustawien do konfiga ?!? ;/

Offline Tomasz Jezierczuk

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 852
    • Zobacz profil
S3trio +xfree86 sterowniki
« Odpowiedź #13 dnia: 2006-03-16, 22:44:54 »
2006-03-16 22:23:23 spinaczel napisał:

> Niewiem czemu ale w konfigu byly stare ustawienia, mimo iz wczesniej zmienialem przez dpkg ;/
 > Edytowalem recznie, to wystarowaly xy ale mam tlyko rozdzielczosc 640x480 ;/
 > Co moze byc z dpkg ze niezapisuje potem ustawien do konfiga ?!? ;/

To zmien sobie rozdzielczosc ;-)

a dpkg? ja wiem... Moze to tylko moje zdanie ale co debiljan to debiljan ;-) no offence oczywiscie do userów debiana ;-)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
S3trio +xfree86 sterowniki
« Odpowiedź #14 dnia: 2006-03-16, 22:47:58 »
2006-03-16 22:44:54 jezior napisał:

> 2006-03-16 22:23:23 spinaczel napisał:
 >
 > > Niewiem czemu ale w konfigu byly stare ustawienia, mimo iz wczesniej zmienialem przez dpkg
 > ;/
 >  > Edytowalem recznie, to wystarowaly xy ale mam tlyko rozdzielczosc 640x480 ;/
 >  > Co moze byc z dpkg ze niezapisuje potem ustawien do konfiga ?!? ;/
 >
 > To zmien sobie rozdzielczosc ;-)
Jak by sie dalo to bym juz dawno zmienil...