Nowe posty

xx BIOS nie widzi dysku z Linuxem (2)
Wczoraj o 10:41:31
xx Problem z antiX wersja live (0)
2019-09-12, 20:56:49
xx Serwer do Nauki (5)
2019-09-05, 07:35:50
cheesy pozycjonowanie (0)
2019-09-03, 13:54:08
xx iptables (1)
2019-09-03, 12:29:53
xx Co najpierw - przeczytać książkę i później obejrzeć film czy odwrotnie (0)
2019-08-30, 10:34:44
xx Lubuntu 19.04 problem z wklejeniem tekstu do ssh (1)
2019-08-28, 18:10:20
xx Migracja GRUB2 (0)
2019-08-24, 12:30:46
xx Przydatne Linki (4)
2019-08-23, 14:13:00
xx Awstat (0)
2019-08-22, 14:55:15

Autor Wątek: Minolta Dimage z3  (Przeczytany 3827 razy)

Offline michu seishin

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 123
    • Zobacz profil
Minolta Dimage z3
« dnia: 2005-06-17, 13:19:48 »
jak zawlaczyc kontroler ide na linuxie?

mam slacka10.1 na jajku 2.6.11.12, a kontroler to \\"umc um8672\\"

Offline Adam Pielatowski

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 29
    • Zobacz profil
Minolta Dimage z3
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-06-17, 00:13:25 »
Jak podłączyć aparat cyfrowy Minolta Dimage Z3 ? Digikam nie ma go w spisie. W windowsie jest tak że uruchamiam aparacik i mam dodatkowy dysk usb :) czy tak też można w linuxie? sorki lama jestem :P Aurox 10.1 pozdrawiam :)

Offline Robert Duliński

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 79
    • Zobacz profil
Minolta Dimage z3
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-06-17, 07:19:47 »
Poczytaj o montowaniu podlacz i wlacz aparat i zamontuj naped /dev/sda1

Offline de Laurent

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1197
    • Zobacz profil
Minolta Dimage z3
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-06-17, 08:17:00 »
2005-06-17 07:19:47 duliq napisał:

> Poczytaj o montowaniu podlacz i wlacz aparat i zamontuj naped /dev/sda1

Wlasnie zamountuj go np. do katalogu /mnt/camera, a potem w digikamie wybierz dodaj nowy aparat i ustaw jako USB Mass Storage (10 od konca listy).

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 186
    • Zobacz profil
Minolta Dimage z3
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-12-06, 21:23:57 »
2005-06-17 08:17:00 de_laurent napisał:

> 2005-06-17 07:19:47 duliq napisał:
 >
 > > Poczytaj o montowaniu podlacz i wlacz aparat i zamontuj naped /dev/sda1
 >
 > Wlasnie zamountuj go np. do katalogu /mnt/camera, a potem w digikamie wybierz dodaj nowy aparat
 > i ustaw jako USB Mass Storage (10 od konca listy).
Jeśli można kontynuować problem to u mnie system nie nawiązuje połączenia z aparatem.Przy prubie montowania przychodzi komunikat "mount: special device /dev/sda does not exist". Mam Mandrake 10.1.Co dalej z tym począć???

Offline Maciej Rutecki

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2107
    • Zobacz profil
Minolta Dimage z3
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-12-06, 21:56:00 »
2005-12-06 21:23:57 ozyr napisał:

> 2005-06-17 08:17:00 de_laurent napisał:
 >
 > > 2005-06-17 07:19:47 duliq napisał:
 >  >
 >  > > Poczytaj o montowaniu podlacz i wlacz aparat i zamontuj naped /dev/sda1
 >  >
 >  > Wlasnie zamountuj go np. do katalogu /mnt/camera, a potem w digikamie wybierz dodaj nowy
 > aparat
 >  > i ustaw jako USB Mass Storage (10 od konca listy).
 > Jeśli można kontynuować problem to u mnie system nie nawiązuje połączenia z aparatem.Przy
 > prubie montowania przychodzi komunikat "mount: special device /dev/sda does not
 > exist". Mam Mandrake 10.1.Co dalej z tym począć???


uname -r

cd /dev
ls -la | grep sd

--
Maciek

Offline de Laurent

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1197
    • Zobacz profil
Minolta Dimage z3
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-12-07, 12:20:41 »
Nie wiem jak szukales, ale u mnie digikam ma ten apartat. Nazywa sie Konica-Minolta DiMAGE Z3 (PictBridge mode) (mniej wiecej w polowie listy). Mozesz go tez podlaczyc jako USB Mass Storage (na koncu listy).
...

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 186
    • Zobacz profil
Minolta Dimage z3
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-12-12, 21:05:44 »
 >  > Jeśli można kontynuować problem to u mnie system nie nawiązuje połączenia z
 > aparatem.Przy
 >  > prubie montowania przychodzi komunikat "mount: special device /dev/sda does not
 >  > exist". Mam Mandrake 10.1.Co dalej z tym począć???
 >
 >
 > uname -r
 >
 > cd /dev
 > ls -la | grep sd
 >
 > --
 > Maciek
Dzięki za pomoc ale pierwsza komenda wyświetliła wersję jądra a druga nic nie zmieniła ciągle system nie instaluje aparatu pomimo tego ze jest on widoczny w Centrum Sterowania. USB działa bo mam podłączony modem neostrady a aparat jest wykrywany przez inne dystrybucje. Problem ciągle nie rozwiązany.

Offline de Laurent

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1197
    • Zobacz profil
Minolta Dimage z3
« Odpowiedź #8 dnia: 2005-12-13, 00:16:19 »
Zobacz czy masz urzadzenia sd w /dev
ls /dev/sd*

Jezeli nie, to upewnij sie, ze masz zaladowane:
modprobe sg
modprobe sd_mod
modprobe scsi_mod
modprobe usbcore
modprobe usb_storage
modprobe uhci_hcd (albo ohci, ehci)


Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 186
    • Zobacz profil
Minolta Dimage z3
« Odpowiedź #9 dnia: 2005-12-13, 16:59:48 »
2005-12-13 00:16:19 de_laurent napisał:

> Zobacz czy masz urzadzenia sd w /dev
 > ls /dev/sd*
 >
 > Jezeli nie, to upewnij sie, ze masz zaladowane:
 > modprobe sg
 > modprobe sd_mod
 > modprobe scsi_mod
 > modprobe usbcore
 > modprobe usb_storage
 > modprobe uhci_hcd (albo ohci, ehci)
 >
 Problem chyba w tym że nie mam w dev żadnego urządzenia sd
i nie bardzo wiem jak je tam dopisać.
Komendy modprobe nic nie zmieniły i tak to wyglądało w terminalu:
[root@localhost j]# /sbin/lsmod | grep usb-uhci
[root@localhost j]# modprobe usb-uhci
[root@localhost j]# /sbin/lsmod | grep usb-uhci
[root@localhost j]# modprobe sg
[root@localhost j]# modprobe sd_mod
[root@localhost j]# modprobe scsi_mod
[root@localhost j]# modprobe usbcore
[root@localhost j]# modprobe usb_storage
[root@localhost j]# modprobe uhci_hcd
[root@localhost j]# /sbin/lsmod | grep usb-uhci
[root@localhost j]# /sbin/lsmod | grep usb-uhci
[root@localhost j]# /sbin/lsmod | grep usb-storage
usb-storage            65504  0
scsi_mod              104044  3 sd_mod,sg,usb-storage
usbcore               103172  6 uhci-hcd,usb-storage,eagle-usb,ohci-hcd
[root@localhost j]# /sbin/lsmod | grep usb-core
[root@localhost j]# /sbin/lsmod | grep scsi-mod

Wklepałem jeszcze polecenia:
dmesg | less z takim wynikiem
usb 2-1: new full speed USB device using address 4
SCSI subsystem initialized
Initializing USB Mass Storage driver...
usb-storage: probe of 2-1:1.0 failed with error -1
usbcore: registered new driver usb-storage
USB Mass Storage support registered.

 I polecenie:
lsmod | grep usb z takim wynikiem
usb-storage            65504  0
scsi_mod              104044  1 usb-storage
eagle-usb             123520  0
usbcore               103172  5 usb-storage,eagle-usb,ohci-hcd
 Nie mam pojęcia co dalej.

Offline de Laurent

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1197
    • Zobacz profil
Minolta Dimage z3
« Odpowiedź #10 dnia: 2005-12-13, 23:38:51 »
No, a sprawdzales czy po modprobe pojawily ci sie sd* w /dev? Probowales mountowac? Probowales podlaczyc kamere w digikam?? Wyglada na to, ze system juz ja widzi i, ze ma dla niej stera... :)

Offline Michał Moniak

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Minolta Dimage z3
« Odpowiedź #11 dnia: 2005-12-14, 09:51:14 »
2005-12-06 21:23:57 ozyr napisał:

> 2005-06-17 08:17:00 de_laurent napisał:
 >
 > > 2005-06-17 07:19:47 duliq napisał:
 >  >
 >  > > Poczytaj o montowaniu podlacz i wlacz aparat i zamontuj naped /dev/sda1
 >  >
 >  > Wlasnie zamountuj go np. do katalogu /mnt/camera, a potem w digikamie wybierz dodaj nowy
 > aparat
 >  > i ustaw jako USB Mass Storage (10 od konca listy).
 > Jeśli można kontynuować problem to u mnie system nie nawiązuje połączenia z aparatem.Przy
 > prubie montowania przychodzi komunikat "mount: special device /dev/sda does not
 > exist". Mam Mandrake 10.1.Co dalej z tym począć???


??Przy próbie montowania przychodzi komunikat "mount: special device /dev/sda does not exist".??

Powinno byc /dev/sda1.

może fdisk -l pomoże?

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 186
    • Zobacz profil
Minolta Dimage z3
« Odpowiedź #12 dnia: 2005-12-14, 18:14:57 »

 Przy prubie montowania przychodzi komunikat "mount: special device /dev/sda does not
 >  > exist". Mam Mandrake 10.1.Co dalej z tym począć???
 >
 >
 > ??Przy próbie montowania przychodzi komunikat "mount: special device /dev/sda does not
 > exist".??
 >
 > Powinno byc /dev/sda1.
 >
 > może fdisk -l pomoże?
Dziękuję za zainteresowanie moim problemem i szybkie podpowiedzi.
Niestety problem ciągle wisi nierozwiązany i coraz bardziej mnie wnerwia!
Jeżeli wpisze: sda - przychodzi komunikat że nie ma sda, jak wpiszę: sda1- to przychodzi że nie ma sda1.
fdisk nic nie pomógł bo choć system widzi aparat jako taki  to nie widzi samej pamięcie w aparacie. Poprostu dysk aparatu nie istnieje w systemie.
Dopuki na aparacie będzie wisiał komunikat:
Initializing USB connection
nie ma szans na zamontowanie pamięci.
Trzeba zmusić system żeby zobaczył pamięć w aparacie a ja niestety nie wiem jak to zrobić.

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 186
    • Zobacz profil
Minolta Dimage z3
« Odpowiedź #13 dnia: 2006-08-28, 22:05:17 »
2005-12-14 18:14:57 ozyr napisał:

>  
 >
 >  Przy prubie montowania przychodzi komunikat "mount: special device /dev/sda does not
 >  >  > exist". Mam Mandrake 10.1.Co dalej z tym począć???
 >  >
 >  >
 >  > ??Przy próbie montowania przychodzi komunikat "mount: special device /dev/sda does
 > not
 >  > exist".??
 >  >
 >  > Powinno byc /dev/sda1.
 >  >
 >  > może fdisk -l pomoże?
 > Dziękuję za zainteresowanie moim problemem i szybkie podpowiedzi.
 > Niestety problem ciągle wisi nierozwiązany i coraz bardziej mnie wnerwia!
 > Jeżeli wpisze: sda - przychodzi komunikat że nie ma sda, jak wpiszę: sda1- to przychodzi że nie
 > ma sda1.
 > fdisk nic nie pomógł bo choć system widzi aparat jako taki  to nie widzi samej pamięcie w
 > aparacie. Poprostu dysk aparatu nie istnieje w systemie.
 > Dopuki na aparacie będzie wisiał komunikat:
 > Initializing USB connection
 > nie ma szans na zamontowanie pamięci.
 > Trzeba zmusić system żeby zobaczył pamięć w aparacie a ja niestety nie wiem jak to zrobić.
 >

Czy ktoś mi może wyjaśnić dlaczego pendriva mogę zamontować bez problemu, a karta sd z aparatu nie może nawiązać połączenia z kompem. System aparat jako taki widzi i rozpoznaje, a połączenia nie nawiązuje. Dla przypomnienia to mandrake 10.1