Nowe posty

Autor Wątek: DSL w Multimedia Polska i Suse - problemy  (Przeczytany 816 razy)

Misz@

  • Gość
DSL w Multimedia Polska i Suse - problemy
« dnia: 2006-02-16, 19:56:03 »
Witam potrzebuje pomocy, rady. mianowicie bawiłem się na linux Mandriva 2006 no i stwierdziłem że przydał by mi się office. To zainstalowałem sobie CrossOver 5.0 na którym to ponoć można uruchomić pakiecie Microsoftu. Mniejsza o większe nie uruchomił się cos tam mu nie pasowały standardy cd-romu poczym jak klikałem na fix to wyskakiwał komunikat że jednak są dobre (na roocie było identczycznie) potem przestało mi wogóle czytać płyty na emulatoże no i na linuxie. Cos mnie olśniło i luknąłem w menager montowania dysku czy jakoś mu tam, a tam wszystkie partycje odmontowane (pomyślałem fajny program) ale sadząc ze linux to inteligenta bestyja zrestartowałem kompa no i tu dałem max gafe. A teraz przy starcie linuxa mam że  \\"Your /etc/fstab does not coutain the fsck pass no field. I will klude around thing for you, but you should fix your/etc/fstab file as soon as you can\\" jeszcze troche tekstu non i wyskakuje żeby albo wpisać hasło root\\'a albo restarcik kompa. Myślę sobie może jest beckup fsck to podmienie i będzie git no jest ale co do podmiany to gorzej bo nie mam praw, żeby cokolwiek tam zapisać bo zalogowany jestem w trybie naprawczym a jak wpisuje su- to pisze że ta komenda nie działa jak podmienić plik albo jak zalogować się jako root albo chociaż jako naprawczy s prawami do zmiany plików. Próbowałem tez na knoppixie ale tez praw do edycji i zapisu nie mam Pomóżcie !!!

Offline Robert

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2516
    • Zobacz profil
DSL w Multimedia Polska i Suse - problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-02-16, 21:03:11 »
logowanie na roota (dla blondynek)

1. wpisz su
2 wpisz hasło root\\'a (i nie panikuj, że nic nie widać)
3. Klepnij sobie enter
4. jesli wszystko dobrze poszło jako znak zachęty powinien pojawic się #
Zanim popełnisz grafomaństwo: 1 | 2 | 3
Baza RPM Jak szukać informacji

Offline Robert

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2516
    • Zobacz profil
DSL w Multimedia Polska i Suse - problemy
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-02-16, 21:23:52 »
Sorki, tak to zapętliłeś, że nie zauważylem, że ci su nie dziala (choć ja nigdy czegoś takiego nie miałem)

a próbowałeś na knoppixie  uzyć chroot?
Zanim popełnisz grafomaństwo: 1 | 2 | 3
Baza RPM Jak szukać informacji

zebra

  • Gość
DSL w Multimedia Polska i Suse - problemy
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-02-16, 21:29:27 »
2006-02-16 19:56:03 Misz@ napisał:

> Witam potrzebuje pomocy, rady. mianowicie bawiłem się na linux Mandriva 2006 no i stwierdziłem
 > że przydał by mi się office. To zainstalowałem sobie CrossOver 5.0 na którym to ponoć można
 > uruchomić pakiecie Microsoftu. Mniejsza o większe nie uruchomił się cos tam mu nie pasowały
 > standardy cd-romu poczym jak klikałem na fix to wyskakiwał komunikat że jednak są dobre (na
 > roocie było identczycznie) potem przestało mi wogóle czytać płyty na emulatoże no i na linuxie.
 > Cos mnie olśniło i luknąłem w menager montowania dysku czy jakoś mu tam, a tam wszystkie
 > partycje odmontowane (pomyślałem fajny program) ale sadząc ze linux to inteligenta bestyja
 > zrestartowałem kompa no i tu dałem max gafe. A teraz przy starcie linuxa mam że  \\"Your
 > /etc/fstab does not coutain the fsck pass no field. I will klude around thing for you, but you
 > should fix your/etc/fstab file as soon as you can\\" jeszcze troche tekstu non i wyskakuje
 > żeby albo wpisać hasło root\\'a albo restarcik kompa. Myślę sobie może jest beckup fsck to
 > podmienie i będzie git no jest ale co do podmiany to gorzej bo nie mam praw, żeby cokolwiek tam
 > zapisać bo zalogowany jestem w trybie naprawczym a jak wpisuje su- to pisze że ta komenda nie
 > działa
A próbowałeś wpisać root?
Jak nie da rady to jakis cd-linux, podmontowac partycje i naprawić fstab. (Tak do konca to nie łapie, cos ty wykombinował)

Misz@

  • Gość
DSL w Multimedia Polska i Suse - problemy
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-02-16, 22:53:48 »
2006-02-16 21:29:27 zebra napisał:

> 2006-02-16 19:56:03 Misz@ napisał:
 >
 > > Witam potrzebuje pomocy, rady. mianowicie bawiłem się na linux Mandriva 2006 no i
 > stwierdziłem
 >  > że przydał by mi się office. To zainstalowałem sobie CrossOver 5.0 na którym to ponoć
 > można
 >  > uruchomić pakiecie Microsoftu. Mniejsza o większe nie uruchomił się cos tam mu nie
 > pasowały
 >  > standardy cd-romu poczym jak klikałem na fix to wyskakiwał komunikat że jednak są dobre
 > (na
 >  > roocie było identczycznie) potem przestało mi wogóle czytać płyty na emulatoże no i na
 > linuxie.
 >  > Cos mnie olśniło i luknąłem w menager montowania dysku czy jakoś mu tam, a tam wszystkie
 >  > partycje odmontowane (pomyślałem fajny program) ale sadząc ze linux to inteligenta
 > bestyja
 >  > zrestartowałem kompa no i tu dałem max gafe. A teraz przy starcie linuxa mam że
 > \\"Your
 >  > /etc/fstab does not coutain the fsck pass no field. I will klude around thing for you,
 > but you
 >  > should fix your/etc/fstab file as soon as you can\\" jeszcze troche tekstu non i
 > wyskakuje
 >  > żeby albo wpisać hasło root\\'a albo restarcik kompa. Myślę sobie może jest beckup fsck to
 >  > podmienie i będzie git no jest ale co do podmiany to gorzej bo nie mam praw, żeby
 > cokolwiek tam
 >  > zapisać bo zalogowany jestem w trybie naprawczym a jak wpisuje su- to pisze że ta komenda
 > nie
 >  > działa
 > A próbowałeś wpisać root?
 > Jak nie da rady to jakis cd-linux, podmontowac partycje i naprawić fstab. (Tak do konca to nie
 > łapie, cos ty wykombinował)
 Sprawa wygląda mianowicie:
-przy pytaniu czy chce naprawić fsck pisze \\"Y\\"
-wtedy każe mi wpisać hasło root\\'a albo ctrl+d i restart komputera
-wpisuje hasło root\\'a i pojaiw sie znaczek zachęt #
ale przy edycji pliku fstab w mc niemoge tego zapisać wyskakuje mi ciągle błąd  zapisu a przy kopiowaniu czego kolwiek na parytcje hda1 i hda7 (bo tak btw to wszystko z tych partycji odczytwać moge) mam że system plików tylko do odczytu.
Rozumiem jeszce że to siedzieje na tym linuxsie co go zwaliłem ale podobny problem ma tez w Knoppixsie
który sam wszystko automatycznie zamontował no i nawt windoza używają total comandera nic niemoże zapisać
Jak mi nikt niepomoże to chyba pujde na ostateczność i spróbuje nadgrać, ale też niewiem czy sie uda

Offline Robert

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2516
    • Zobacz profil
DSL w Multimedia Polska i Suse - problemy
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-02-17, 01:37:06 »
Juz dokładnie nie pamiętam, czy tam (w Mandrivie) coś takiego jest, Kiedy odpalasz instalator Mandarynki zobacz, czy nie ma tam takiej opcji jak naprawa zainstalowanego systemu, albo coś w tym stylu. Ja przynajmniej mam takie narzędzie w SuSE. Ew. spróbuj w instalatorze wybrac opcję update (aktualizacja).
Zanim popełnisz grafomaństwo: 1 | 2 | 3
Baza RPM Jak szukać informacji

darvark

  • Gość
DSL w Multimedia Polska i Suse - problemy
« Odpowiedź #6 dnia: 2006-02-17, 07:39:55 »
a co do knoppixa to tak on montuje wszytskei dyski ale tylko w trybie do odczytu. kliknij prawym klawiszem myszki na ikonce dysku i tam powinna byc opcja \\"change write/read mode\\" lub cos w tym stylu. on sie zapyta czy napewno. a pozniej w konsoli zaloguj sie jako root (jesli nie wiesz jak to opisze to pozniej) i pod mc napraw fstab.


a co do roota to w konsoli (knoppix) wpisz sudo passwd root pozniej wpisz haslo roota jakie checesz miec. i pozniej normalnie loguj sie na roota z tym haslem.


pytanie: a co sie dzieje jak przy pytaniu czy naprawic fsck nie wcisniesz Y??

chmooreck

  • Gość
DSL w Multimedia Polska i Suse - problemy
« Odpowiedź #7 dnia: 2006-02-17, 09:37:13 »
co wy.. czytac nie umiecie ??

\\"Your /etc/fstab does not coutain the fsck pass no field. I will klude around thing for you, but you should fix your/etc/fstab file as soon as you can\\"

chlopak ma skopany /etc/fstab a wy mu tu o fsck... wsyd... ;-)

remoutnij sobie partycje glowna w trybie rw i popraw /etc/fstab.. i to wszystko :-)

Misz@

  • Gość
DSL w Multimedia Polska i Suse - problemy
« Odpowiedź #8 dnia: 2006-02-17, 12:58:29 »
No i nic :(
Co do nadinstalowania bądź aktualizacji (przez CD Mandriva 2006) to narazię nie próbowałem tylko sprawdziłem czy jest to możliwe i jest. Pozostawię sobie to na wyjście awaryjne bo przecież wiadomo co jest źle wystarczy jeden mały pliczek edytować i wszystko gra.

Teraz Knoppix:
- sprawdziłem czy zamontowane dyski są tylko do odczytu i okazało się ze root ma prawo do odczytu i zapisu tak że jednak ktoś ma prawo do zapisu. Na wszelki wypadek nadałem prawa wszystkim nawet przyjął ale już przy nadawaniu praw do zapisu w etc (w nim też root ma prawa do zapisu) dla wszystkich nie chciał przyjąć. Wszystko robiłem po wpisaniu w konsoli su i konqueror (dzięki temu miałem prawa root\\'a i mogłem nadawać uprawnienia w trybie graficznym) niestety jak nie mogłem tak nie mogę edytować i zapisywać nic na partycji hda1 przy zapisie pliku fstab cały czas mam błąd.
-liczyłem nawet że jak zmienię hasło root’a na to jakie mam na Mandrivie to coś pomoże ale przy wpisaniu tak jak darvark radził czy poprostu podczas zalogowania jako root i wpisaniu passwd niby zmieniał hasło ale jak wychodziłem z terminalu i znowu wchodziłem to po wpisaniu su logował się odrazu jako root bez podawania hasła
-przy odpowiedzi \\"n\\" na pytanie naprawy dzieje sie to samo co przy odpowiedzi \\"Y\\" [nieudane] i przechodzi do komunikatu o podanie hasła root\\'a albo wciśnięcia ctrl+d

Teraz ostatnia sprawa montowanie partycji:
-wydaje mi się że mam zamontowane partycje i nawet w trybie rw bo po wpisaniu fdisk -l mam
/dev/hda1 on / type ext3 (rw) []
non on /proc type (rw)
/dev/hda7 on /home type ext3 (rw) []

Jeszce w sprawie wyjaśnienia fsck ja pierwszy coś o tym wspomniałem  a to dlatego bo jeszcze po \\"Your /etc/fstab does not coutain the fsck pass no field. I will klude around thing for you, but you should fix your/etc/fstab file as soon as you can\\" mam coś właśnie o fsck
\\"fsck.ext2/
The superblock could not be read or does not deseribe a correct ext2 file system. If the device is valid and if really contoins an ext2 filesystem (and not swap or ufs or something else), then the superblock is corript, and you might try running e2fsck with on alternate superblock:
e2fsck -b 8193 \\"

chmooreck

  • Gość
DSL w Multimedia Polska i Suse - problemy
« Odpowiedź #9 dnia: 2006-02-17, 15:37:43 »
po pierwsze daj no tu zawartosc fstab\\'a...

a potem bedziemy sie martwic naprawa systemu plkow ;-)


>Myślę sobie może jest beckup fsck to podmienie i będzie git no jest ale co do podmiany to gorzej bo nie mam praw, żeby cokolwiek tam zapisać bo zalogowany jestem w trybie naprawczym a jak wpisuje su- to pisze że ta komenda nie działa jak podmienić plik albo jak zalogować się jako root

w \\"trybie naprawczym\\" jestes zalogowany na koncie roota i nie musisz sie przelogowywac...

Misz@

  • Gość
DSL w Multimedia Polska i Suse - problemy
« Odpowiedź #10 dnia: 2006-02-17, 16:03:58 »
Podczas ładowania sie Linuxa wyskakuje problem z fstab no i daleje to mam to co opisywałem
-pyatnie oto czy spróbowac naprawić y/n
-cokolwiek wybiore wyskakuje [nieudane]
-proźba o podanie hasła root\\'a albo wciśnięcie ctr+d żeby zrestartować
jak przeglądam fstab w mc to jest puste ale jest plik fstab.30194 (ktury uznałem za beckup) w którym jest stara konfiguracja z przed owego incydentu wygląda ona tak:
# This file is edited by fstab-sync - see \\'man fstab-sync\\' for details
/dev/hda1 / ext3 defaults 1 1
/dev/hda7 /home ext3 defaults 1 2
/dev/sda6 /mnt/E ntfs umask=0,ro 0 0
/dev/hdd /mnt/cdrom2 auto umask=0,user,iocharset=iso8859-2,codepage=852,noauto,ro,exec,users 0 0
/dev/sda7 /mnt/g ntfs umask=0,ro 0 0
/dev/hda6 /mnt/windows ntfs umask=0,nls=iso8859-2,ro 0 0
none /proc proc defaults 0 0
/dev/hda5 swap swap defaults 0 0
/dev/hdc /mnt/cdrom auto umask=0,users,iocharset=iso8859-2,sync,codepage=852,noauto,ro,exec 0 0
Tak że mój problem polega natym że  niemoge edytować pliku fstab
Poradzisz coś czy niebardzo ?

chmooreck

  • Gość
DSL w Multimedia Polska i Suse - problemy
« Odpowiedź #11 dnia: 2006-02-17, 18:58:05 »
2006-02-17 16:03:58 Misz@ napisał:

 > Poradzisz coś czy niebardzo ?

zobaczymy... ;-)

# mount -t ext3 -r -o remount /
# cp /etc/fstab.30194 /etc/fstab
# reboot

daj znac co z tego wyniklo
...mam nadzieje, ze nic nie wybuchnie... ;-)

Misz@

  • Gość
DSL w Multimedia Polska i Suse - problemy
« Odpowiedź #12 dnia: 2006-02-17, 20:49:42 »
remount pomogło tylko trzeba było lekką poprawke zrobić
z # mount -t ext3 -r -o remount /
na # mount -t ext3 -w -o remount /dev/had1 /
Wielkie dzięki  chmooreck i reszcie. Linux rządzi
p.s.
no i obyło sie bez reinstalacji

chmooreck

  • Gość
DSL w Multimedia Polska i Suse - problemy
« Odpowiedź #13 dnia: 2006-02-17, 21:23:23 »
2006-02-17 20:49:42 Misz@ napisał:

> remount pomogło tylko trzeba było lekką poprawke zrobić
 > z # mount -t ext3 -r -o remount /
 > na # mount -t ext3 -w -o remount /dev/had1 /

rabnalem sie... faktycznie...

 > Wielkie dzięki  chmooreck i reszcie. Linux rządzi
 > p.s.
 > no i obyło sie bez reinstalacji

zwykle obywa sie bez reinstalacji... tzn trzeba na prawde mocno namieszac, zeby nie udalo sie naprawic ;-)

Marcin Ciesielski

  • Gość
DSL w Multimedia Polska i Suse - problemy
« Odpowiedź #14 dnia: 2006-02-16, 15:53:08 »
Mam DSL z firmy Multimedia Polska (dawniej Telenet). Używam typowego, srebrnego modemu Speedtouch 330 USB, takiego samego jak do neostrady. Kilka dni temu zainstalowałem openSuse 10.0 i próbowałem uruchomić dostęp do internetu. Nie udało się. Przeczytałem już co najmniej kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt stron internetowych o instalacji Speedtoucha 330 w Linuksie Wypróbowałem różne sposoby:
1. Ręczną instalację i konfogurację sterowników (opisaną m.in. na http://www.linux-usb.org/SpeedTouch/suse/index.html ).
2. Speedtouchconf.
3. Skrypty typu net24.
4. Ręczne umieszczenie firmware'u w /lib/firmware i konfiguracja z użyciem Yasta (opisane szczegółowo na http://en.opensuse.org/Speedtouch_330 ).
W przypadku ręcznej instalacji sterowników z plików źródłowych, a także używania skryptów gotowe pliki wykonywalne nie trafiały do właściwych katalogów (bynajmniej nie zapomniałem o "make install") i trzeba było je przenieść ręcznie, ale to był jedyny problem. W zależności od metody, ustawiałem login, hasło oraz VPI i VCI (dla tego operatora 0.33, inaczej niż dla neostrady) za pomocą gotowych skryptów lub ręcznej modyfikacji plików /etc/ppp/chap-secrets /etc/ppp/pap-secrets i odpowiednich plików w katalogu /etc/ppp/peers/, a w ostatnim przypadku przy użyciu Yasta.
W końcu jakoś udało się uruchomić modem i załadować firmware, ale nawiązanie połączenia z Internetem okazało się niemożliwe:

Feb 13 16:16:42 linux kernel: usb 3-2: new full speed USB device using uhci_hcd and address 8
Feb 13 16:16:43 linux kernel: usb 3-2: reset full speed USB device using uhci_hcd and address 8
Feb 13 16:16:43 linux kernel: usbcore: registered new driver speedtch
Feb 13 16:16:43 linux kernel: speedtch 3-2:1.0: found stage 1 firmware speedtch-1.bin
Feb 13 16:16:43 linux kernel: speedtch 3-2:1.0: found stage 2 firmware speedtch-2.bin
Feb 13 16:16:48 linux kernel: ATM dev 0: ADSL line is synchronising
Feb 13 16:17:03 linux kernel: ATM dev 0: ADSL line is up (160 kb/s down | 64 kb/s up)

Komunikat wskazywał na to, że połączenie z operatorem zostało nawiązane, ale połączenie z Internetem ciągle okazywało się niemożliwe:

SuSE Meta pppd (smpppd-ifcfg), Version 1.59 on linux.
Status is: disconnected
trying to connect to smpppd
connect to smpppd
Status is: disconnected
Status is: connecting
pppd[0]: Plugin pppoatm.so loaded.
pppd[0]: PPPoATM plugin_init
pppd[0]: Plugin passwordfd.so loaded.
pppd[0]: PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.33
pppd[0]: Renamed interface ppp0 to dsl0
pppd[0]: Using interface dsl0
Status is: connecting
pppd[0]: Connect: dsl0 <--> 0.33
pppd[0]: LCP: timeout sending Config-Requests
pppd[0]: Connection terminated.
pppd[0]: Modem hangup
Status is: disconnecting
Status is: disconnected
pppd[0] died: A modem hung up the phone (exit code 16)
Wygląda na to, że serwer ppp operatora nie odpowiada. Pod windows wszystko działa właściwie.
Na czym może polegać problem? Zaznaczam, że ustawiłem login, hasło, vpi i vci (te ostatnie na 0.33). Firewall był wyłączony. Oprogramowanie wykazywało transmisję danych w kierunku operatora. Z tego wynika, że modem działał.
Pyatnie to zadawałem już na grupach dyskusyjnych o linuksie, ale nikt nie potrafił wskazać, na czym polega problem (http://groups.google.pl/group/alt.pl.comp.os.linux.newbie/browse_thread/thread/92eed17c31fb245b/ i http://groups.google.pl/group/pl.comp.os.linux/browse_thread/thread/b79351d909f7dedd )