Nowe posty

Autor Wątek: Instalacja programów w Mandrivie  (Przeczytany 3759 razy)

^robert^

• Gość
Instalacja programów w Mandrivie
« dnia: 2006-02-11, 18:13:55 »
Witam!

Mam takie dwa bulwersujące mnie porblemy.

pierwszy: ostatnio zamiast xmms\\'a zaczalem uzywać \\"odtwarzacza muzycznego\\" (Rhythmbox 0.8.8)... no i tu jest pies pogrzebany... wszystko fajnie biblioteka multimedów jest ale... ale czasem albo wcale nie chce mi odtworzyć mp3 lub po paru poprawnie zagranych plikach uruchamia kolejny jakby w zwolnionym tępie...

drugi: za zadne skarby nie udaje mi się uruchomić plików wmv... za każdym razem xine wywala błąd

blelbelbe.wmv uses unsupported codec :

MS WMV 9 (win32) (WMV3)...

jesli wiesz jak poradzić sobie z odtwarzaczem muzycznym  lub z błędem xine\\'a to będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdr,
Robert

cantek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-02-14, 16:33:03 »
2006-02-11 18:13:55 ^robert^ napisał:

>
 > drugi: za zadne skarby nie udaje mi się uruchomić plików wmv... za każdym razem xine wywala
 > błąd
 >
 > blelbelbe.wmv uses unsupported codec :
 >
 > MS WMV 9 (win32) (WMV3)...
 >
zobacz tu:
http://www.mplayerhq.hu/homepage/dload.html
pobierz paczkę \\"essential\\" i rozpakuj ją np. do katalogu /usr/lib/codecs (na wszelki wypadek utwórz sobie też link symboliczny do tego katalogu pod nazwą win32 w katalogu /usr/lib) - zresztą w paczce jest plik README.
pzd

zebra

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-02-14, 18:19:19 »
2006-02-14 16:33:03 cantek napisał:

> 2006-02-11 18:13:55 ^robert^ napisał:
 >
 >  >
 >  > drugi: za zadne skarby nie udaje mi się uruchomić plików wmv... za każdym razem xine
 > wywala
 >  > błąd
 >  >
 >  > blelbelbe.wmv uses unsupported codec :
 >  >
 >  > MS WMV 9 (win32) (WMV3)...
 >  >
 > zobacz tu:
 > http://www.mplayerhq.hu/homepage/dload.html
 > pobierz paczkę \\"essential\\" i rozpakuj ją np. do katalogu /usr/lib/codecs (na wszelki
 > wypadek utwórz sobie też link symboliczny do tego katalogu pod nazwą win32 w katalogu /usr/lib)
 > - zresztą w paczce jest plik README.
 > pzd

Ja sie dołącze.
Ja już to testowałem i lipa. O ile mplayer odtwarza wmv, o tyle xine i inne odtwarzacze na jej bazie nie. Może dlatego, że potrzebny kodek z win32 to .dll (konkretnie wma9dmod.dll). Ale jakby sie komu udało zmusic xine do użycia tegoż draństwa, to prosze o stawienie tutaj sposobu.

^robert^

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-02-14, 19:47:27 »
2006-02-14 18:19:19 zebra napisał:

> 2006-02-14 16:33:03 cantek napisał:
 >
 > > 2006-02-11 18:13:55 ^robert^ napisał:
 >  >
 >  >  >
 >  >  > drugi: za zadne skarby nie udaje mi się uruchomić plików wmv... za każdym razem
 > xine
 >  > wywala
 >  >  > błąd
 >  >  >
 >  >  > blelbelbe.wmv uses unsupported codec :
 >  >  >
 >  >  > MS WMV 9 (win32) (WMV3)...
 >  >  >
 >  > zobacz tu:
 >  > http://www.mplayerhq.hu/homepage/dload.html
 >  > pobierz paczkę \\"essential\\" i rozpakuj ją np. do katalogu /usr/lib/codecs (na
 > wszelki
 >  > wypadek utwórz sobie też link symboliczny do tego katalogu pod nazwą win32 w katalogu
 > /usr/lib)
 >  > - zresztą w paczce jest plik README.
 >  > pzd
 >
 > Ja sie dołącze.
 > Ja już to testowałem i lipa. O ile mplayer odtwarza wmv, o tyle xine i inne odtwarzacze na jej
 > bazie nie. Może dlatego, że potrzebny kodek z win32 to .dll (konkretnie wma9dmod.dll). Ale
 > jakby sie komu udało zmusic xine do użycia tegoż draństwa, to prosze o stawienie tutaj sposobu.

juz wyczaiłem :D

http://www.crazysquirrel.com/computing/debian/media-players.jspx

tam jest wszystko objasnione... w skrócie modyfikujesz jedną ścieżkę  w pliku konfiguracyjnym xine\\'a

Pozdr

zebra

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-02-14, 20:49:23 »
No dobra. Niektóre wmv odtwarza. A np. taki teledysk:
mms://stream.interia.pl/300/Pussycat_Dolls_Pussycat_5591.wmv

Bo u mnie tylko dzwięk. Widu niet.

zebra

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-02-14, 23:29:01 »
2006-02-14 20:49:23 zebra napisał:

> No dobra. Niektóre wmv odtwarza. A np. taki teledysk:
 > mms://stream.interia.pl/300/Pussycat_Dolls_Pussycat_5591.wmv
 >
 > Bo u mnie tylko dzwięk. Widu niet.

Jest i obraz. Okazało sie że format wmv 7 xine odtwarza przy pomocy ffmpeg, ale wmv9 juz sobie nie radzi. Znalazłem takie cos jak xine-win32, zainstalowałem i to zadziałało. Oczywiscie kodeki win32 miałem.
Dobrej nocy.

grzech75

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 2006-02-11, 14:50:22 »
Witam.
Tydzień temu zacząłem korzystać z Linux Mandriva. Mój problem dotyczy oczywiście instalacji oprogramowania. Nie mogę przeprowadzić procesu instalacji żadnego programu z plików tar.gz. System nie wykonuje polecenia 'make'. Wszystko jest ok. do momentu wpisania ./configure. Potem tylko krew, pot i łzy. Proszę poradę (uwzględniając, że jestem całkowicie zielony w kwestii linuxa).

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 2006-02-11, 17:00:05 »
> System nie wykonuje polecenia 'make'. Wszystko jest ok. do momentu wpisania ./configure.

Trzeba by więc polecenie make zainstalować. A poza tym - i tak lepiej z urpmi i dodatkowych repozytoriów korzystać.

zebra

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 2006-02-11, 18:08:23 »
2006-02-11 14:50:22 grzech75 napisał:

> Witam.
 > Tydzień temu zacząłem korzystać z Linux Mandriva. Mój problem dotyczy oczywiście instalacji
 > oprogramowania. Nie mogę przeprowadzić procesu instalacji żadnego programu z plików tar.gz.
 > System nie wykonuje polecenia 'make'. Wszystko jest ok. do momentu wpisania ./configure. Potem
 > tylko krew, pot i łzy. Proszę poradę (uwzględniając, że jestem całkowicie zielony w kwestii
 > linuxa).

Rzecz podstawowa - linux zawsze informuje co jest nie tak, tylko trzeba czytać. Na czym zatrzymuje sie polecenie ./configure? Ostatnie linijki przeczytaj, ze szczególną uwagą na słowo "error".
Zazwyczaj brakuje kilku lub kilkunastu pakietów, o ile w ogóle masz jakis compilator w systemie. Jak nie rozumiesz co linux "mówi", to wklej tutaj wynik ./configure jakiegos programu i ktos ci wytłumaczy.

coyte

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 2006-02-16, 20:06:28 »
Też mam ten problem. Od niedawna używam linuxa madrivii 05, i nie idzie nic zainstalować. wklejam wynik z ./configure:

checking build system type... i686-pc-linux-gnu
checking host system type... i686-pc-linux-gnu
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking for gawk... gawk
checking whether make sets $(MAKE)... yes
checking for prefix by checking for xmms... no
checking for gcc... no
checking for cc... no
checking for cc... no
checking for cl... no
configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH
See `config.log' for more details.

no i nie reaguje na make. jak wgrać te pakiety, których brakuje/skad je wziaść?

pozatym mam pare pytań:
jak przebiega instalacja, jakei są jej rodziaje i czym sie różnią, co sie dzieje z plikami - gdzie wedrują - do jakiego katalogu...  wiem że są rpmy, ale to chyba pod red, no i ten 2gi rodzaj, kiedy to mamy wysyp plików. w necie piszą tylko jak to zainstalować, a ja bym chciał znać szczegóły.
prosze o wyrozumiałośc dla nowicjusza :)
pozdrawiam, Rafał

coyte

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 2006-02-16, 20:08:07 »
"A poza tym - i tak lepiej z urpmi i dodatkowych repozytoriów korzystać." - mógłbyś szczegółowo rozwinąć?
pozdr, Rafał

zebra

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 2006-02-16, 20:40:16 »
2006-02-16 20:06:28 coyte napisał:
 > wklejam wynik z ./configure:
 >
 > checking build system type... i686-pc-linux-gnu
 > checking host system type... i686-pc-linux-gnu
 > checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
 > checking whether build environment is sane... yes
 > checking for gawk... gawk
 > checking whether make sets $(MAKE)... yes
 > checking for prefix by checking for xmms... no
 > checking for gcc... no !!!!!
 > checking for cc... no !!!!!
 > checking for cc... no !!!!!
 > checking for cl... no !!!!!!!!
 > configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH!!!!!!
 > See `config.log' for more details.

Czytać, czytać, tłumaczyć i rozumieć!
1. Brak compilatora gcc, brak w ogóle jakiegokolwiek.
Dlatego wszyskim radze, przy instalacji mandrivy i wyborze pakietów zaznaczyc pozycje PROGRAMOWANIE! Ma się potem narzedzia do kompilacji. Trzeba teraz doistalować.
2. Czytać dział ARTYKUŁY - są tam wszystkie podstawowe informacje o instalowaniu programów.
3. Mandriva ma dosyc obszerne i sprawne narzędzia graficzne m.in. do instalowania: system - konfiguracja - konfiguracja komputera - zarzadzanie oprogramowaniem dodaj (usun) programy. Zaznaczasz opcje maximum informacji, klikasz na interesujący cię program i masz m.in. liste plików i gdzie który będzie (jest) zainstalowany.
4. URPMI to narzedzie pozwalające dodawać do listy pakietów rpm do wyboru dodatkowe zasoby np. z sieci, oprócz tych, które masz na płytach instalacyjnych mandrivy. Odsyłam do artykułów oraz wyszukiwarki obok (np. hasło urpmi)
5. Linuxa nie zjesz od razu, ale trzeba czytać, próbować, czasami cos popsuc, żeby się nauczyc.

Sie nastukałem.

Sufixx

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 2006-02-16, 22:56:32 »
#coyte:
Dzieku urpmi mozna szybko i bezproblemowo instalowac pakiety sciagajac je prosto z serverow ftp.
Tu masz tutorial jak skonfigurowac urpmi:

http://mandriva.org.pl/content/view/213/76/

coyte

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 2006-02-17, 17:35:56 »
oo, taką odpowiedź to rozumiem...
dzieki.
pozdro, Rafał

Jurcio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 2006-06-20, 13:30:04 »
 >  
 > Czytać, czytać, tłumaczyć i rozumieć!
 > 1. Brak compilatora gcc, brak w ogóle jakiegokolwiek.
 > Dlatego wszyskim radze, przy instalacji mandrivy i wyborze pakietów zaznaczyc pozycje
 > PROGRAMOWANIE! Ma się potem narzedzia do kompilacji. Trzeba teraz doistalować.

Jeśli się tej opcji nie zaznaczyło to jak doinstalować to wszystko, bo mimo usilnych starań (szukam informacji i testuje je od kilku tygodni) nie udało mi się posunąć do przodu z problemem:

linpsk-0.8.1]$ ./configure
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking for gawk... gawk
checking whether make sets $(MAKE)... yes
checking for style of include used by make... GNU
checking for g++... g++
checking for C++ compiler default output file name... configure: error: C++ compiler cannot create executables

Komenda: rpm -q gcc cpp libstdc++ gcc-c++
pokazuje:

pakiet gcc nie jest zainstalowany
pakiet cpp nie jest zainstalowany
pakiet libstdc++ nie jest zainstalowany
pakiet gcc-c++ nie jest zainstalowan

a po sprawdzeniu mam libstdc++2.10...itd libstdc++5-3...itd, libstdc++6, z pakietami devel i static
A tego ostatniego nie mogę doinstalować bo twierdzi że już jest.

Proszę o sugestie- Jurek

> 2. Czytać dział ARTYKUŁY - są tam wszystkie podstawowe informacje o instalowaniu programów.
 > 3. Mandriva ma dosyc obszerne i sprawne narzędzia graficzne m.in. do instalowania: system -
 > konfiguracja - konfiguracja komputera - zarzadzanie oprogramowaniem dodaj (usun) programy.
 > Zaznaczasz opcje maximum informacji, klikasz na interesujący cię program i masz m.in. liste
 > plików i gdzie który będzie (jest) zainstalowany.
 > 4. URPMI to narzedzie pozwalające dodawać do listy pakietów rpm do wyboru dodatkowe zasoby np.
 > z sieci, oprócz tych, które masz na płytach instalacyjnych mandrivy. Odsyłam do artykułów oraz
 > wyszukiwarki obok (np. hasło urpmi)
 > 5. Linuxa nie zjesz od razu, ale trzeba czytać, próbować, czasami cos popsuc, żeby się
 > nauczyc.
 >
 > Sie nastukałem.