Nowe posty

Autor Wątek: Gentoo z Mandrivy???  (Przeczytany 2672 razy)

ponponka1

• Gość
Gentoo z Mandrivy???
« dnia: 2006-02-05, 20:06:08 »
Wczoraj po raz pierwaszy zainstalowala sobie Firefox z pliku RMP. :)
Bylam bardzo dumna z siebie do .... dzisiaj. Zaczelam bawic sie KDE - wyglad i zachowanie. Poprzestawialam sobie panele, wygaszacz, tlo, itp bajery ;)
Weszlam takze w modyfikacje - chcialam sobie wyciagnac na pasek Firefoxa - i nie wyszlo. No dobrze....ale przegladarka przestala dzialac. Jak klikne to pokazuje sie ramka z menu i czarne tlo. Pomiga pomiga i program sie zamyka. Mozilla nadal mi dziala.
w polu polecenie jest : soundwrapper /usr/bin/mozffremote
dla Mozilli: /usr/bin/mozilla

ponponka1

• Gość
Gentoo z Mandrivy???
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-02-05, 20:09:16 »
2006-02-05 20:06:08 ponponka1 napisał:

> Wczoraj po raz pierwaszy zainstalowala sobie Firefox z pliku RMP. :)
 > Bylam bardzo dumna z siebie do .... dzisiaj. Zaczelam bawic sie KDE - wyglad i zachowanie.
 > Poprzestawialam sobie panele, wygaszacz, tlo, itp bajery ;)
 > Weszlam takze w modyfikacje - chcialam sobie wyciagnac na pasek Firefoxa - i nie wyszlo. No
 > dobrze....ale przegladarka przestala dzialac. Jak klikne to pokazuje sie ramka z menu i czarne
 > tlo. Pomiga pomiga i program sie zamyka. Mozilla nadal mi dziala.
 > w polu polecenie jest : soundwrapper /usr/bin/mozffremote
 > dla Mozilli: /usr/bin/mozilla
 >

Juz po bolu :) Usunelam soundwrapper i dziala :)
Czy moge sie osmielic sie zapytac, dlaczego wpisalo sie to slowo?
Pozdrawiam

Offline Robert

• Administrator
  • Guru
Gentoo z Mandrivy???
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-02-06, 01:29:35 »
 > Juz po bolu :) Usunelam soundwrapper i dziala :)
 > Czy moge sie osmielic sie zapytac, dlaczego wpisalo sie to slowo?
 > Pozdrawiam
 Sa co najmniej dtrzy hipotezy:
1. krasnoludki
2. Ufoludki
3. dziadek mróz
Zanim popełnisz grafomaństwo: 1 | 2 | 3
Baza RPM Jak szukać informacji

stopa

• Gość
Gentoo z Mandrivy???
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-02-05, 18:33:35 »
Witam, ostatnimi czasy zainteresowałem się różnymi linuksami. Siedziałem już na mandrivie, ubuntu, auroxie, fedorze, red hacie i kilku innych dystrybucjach. Teraz korci mnie  żeby przejść na gentoo. Czy moglibyście podać mi jakiś sprawdzony sposób aktualizacji mandrivy lub auroxa do gentoo, tak bym nie stracił konfiguracji mojego sprzętu (chodzi mi o modem speedtouch 330, z którego instalacją raczej nie poradzę sobie na gentoo)????? Byłbym bardzo wdzięczny :)

Xax79

• Gość
Gentoo z Mandrivy???
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-02-05, 19:38:25 »
2006-02-05 18:33:35 stopa napisał:

> Witam, ostatnimi czasy zainteresowałem się różnymi linuksami. Siedziałem już na mandrivie,
 > ubuntu, auroxie, fedorze, red hacie i kilku innych dystrybucjach. Teraz korci mnie  żeby
 > przejść na gentoo. Czy moglibyście podać mi jakiś sprawdzony sposób aktualizacji mandrivy lub
 > auroxa do gentoo, tak bym nie stracił konfiguracji mojego sprzętu (chodzi mi o modem speedtouch
 > 330, z którego instalacją raczej nie poradzę sobie na gentoo)????? Byłbym bardzo wdzięczny :)

Ze co chcesz zrobic ?? Zaktualizowac Mandrive do Gentoo ?? Hahahahahahahahahahaha. Dobre :)

Mandriva precz -> Gentoo.

Jezeli uwazasz ze sobie nie dasz rady to sobie odposc. Pachnie amatorszczyzna, a na Gentoo to sie na Tobie zemsci zemsci, mozesz mi wierzyc.

stopa

• Gość
Gentoo z Mandrivy???
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-02-05, 19:48:16 »
2006-02-05 19:38:25 Xax79 napisał:

Pachnie amatorszczyzna, a na Gentoo to
 > sie na Tobie zemsci zemsci, mozesz mi wierzyc.

nie obrażę się kiedy to się zemści :P. Mam kumpla, który siedzi pod gentoo już dość długo, ale nawet on nie wie jak zainstalować tego głupiego speedtoucha 330!!!!!!! Próbowaliśmy już dużo sposobów, ale jakoś nie wychodziło. Pomyślałem więc, że taka aktualizacja by coś dała....... Jak nie to może masz jakiś dobry sposób instalacji neo , który działa na 100%

kfiaciarka

• Gość
Gentoo z Mandrivy???
« Odpowiedź #6 dnia: 2006-02-05, 19:52:00 »
A to ci dopiero dowcip:D
jak już chce przejsc na gentoo :) to zrób sobie dodatkowa partcje linuxowa, sciagnij sobie stage3 odpowiedni dla towojej architektury procesora i przeprowadź instalację w srodowisku chroot:)
Generalnie jak jesteś nowym linuxowcem to zacznij zabawe z jakinś prostrzym systemem:)

Xax79

• Gość
Gentoo z Mandrivy???
« Odpowiedź #7 dnia: 2006-02-05, 19:59:58 »
Instalacja ST 330 pod Gentoo to (nie liczac konfiguracji i kompilowania kernela) jakies 15 minut. Na dokladke, wg instalki pod slackware, ale co to za roznica.

Chcesz linka, prosze bardzo:
http://kempniu.no-ip.com/speedtouch_slackware/

Dziala u mnie wiec dziala na 100%

stopa

• Gość
Gentoo z Mandrivy???
« Odpowiedź #8 dnia: 2006-02-05, 20:03:13 »
2006-02-05 19:59:58 Xax79 napisał:

> Instalacja ST 330 pod Gentoo to (nie liczac konfiguracji i kompilowania kernela) jakies 15
 > minut. Na dokladke, wg instalki pod slackware, ale co to za roznica.
 >
 > Chcesz linka, prosze bardzo:
 > http://kempniu.no-ip.com/speedtouch_slackware/
 >
 > Dziala u mnie wiec dziala na 100%
 >

No, i to rozumiem!!! Wielkie dzienx :D

Stilgar

• Gość
Gentoo z Mandrivy???
« Odpowiedź #9 dnia: 2006-02-05, 22:01:21 »
ja tez z Mandrake od razu przeszedłem na Gentoo :-)

a najlepiej jest zrobić tak: tworzysz nowa partycje i postepujesz zgodnie z Handbookiem Gentoo zaczynajac od rozdzialu 5 (poprzednie są jeśli startujesz z LiveCD )

Handbook po polsku znajdziejsz na www.gentoo.org - i jak bedziesz postepowac zgodnie z nim, nie ma mowy zeby ci sie nie udało.

Gentoo nie jest takie trudne jak wszyscy straszą że jest :-)

davinco

• Gość
Gentoo z Mandrivy???
« Odpowiedź #10 dnia: 2006-02-10, 11:18:13 »
2006-02-05 22:01:21 Stilgar napisał:

> ja tez z Mandrake od razu przeszedłem na Gentoo :-)
(...)
widzę, że droga edukacji linuxowej jest w wielu przypadkach podobna: ja też nauczyłem się podstaw na Mandraku (jeszcze w wersji 7.cośtam a potem 8.1) a potem przesiadka na Gentoo

> Gentoo nie jest takie trudne jak wszyscy straszą że jest :-)

wydaje mi się, że jeśli ktoś chce poznać linuxa od podszewki to tylko podczas instalacji gentoo

Xax79

• Gość
Gentoo z Mandrivy???
« Odpowiedź #11 dnia: 2006-02-10, 12:37:05 »
> wydaje mi się, że jeśli ktoś chce poznać linuxa od podszewki to tylko podczas instalacji gentoo

Zagdza sie, ale tak bylo jakies 1-2 lata temu. Teraz instalacja gentoo to 15 minut wg podrecznika i to bez zadnej wiedzy. Zatem zaden wyczyn i kazdy "lemur" sobie poradzi i nic sie szczegolnego nie nauczy. Dopiero podczas zwyczajowego uzytkowania wychodza pewne wymagania, ktorym trzeba sprostac.

pzdr.