Nowe posty

Autor Wątek: restart przy próbie instalacji FC4 na latopie  (Przeczytany 309 razy)

miszmaniac

• Gość
restart przy próbie instalacji FC4 na latopie
« dnia: 2006-02-05, 14:17:11 »
Witam..

Sprawa wyglada tak:

Mam DSLa 2000/256 jak wiadomo 256 jest zupelnie nie wystarczające do potrzeb sieci.
Jedni ciągną inni chcą grać i mają za duże pingi.

Zastanawiam się, czy dałoby się rozdzielić ruch w jakis sposob. Tzn, chodzi mi o coś takiego...
zakładam alias do eth0:1 (interfejs internetowy)
i tworze 2 główne klasy upload, np. dla jednej daje max 160 kbit, a dla drugiej 100. Czy takie coś może zadziałać??

jezior

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-02-05, 19:11:08 »
2006-02-05 14:17:11 miszmaniac napisał:

> zakładam alias do eth0:1 (interfejs internetowy)
 > i tworze 2 główne klasy upload, np. dla jednej daje max 160 kbit, a dla drugiej 100. Czy takie
 > coś może zadziałać??
 >

Chyba moze, ale wyglada to na komplikowanie sobie zycia z premedytacja ;-)
Musialbys dzielic użyszkodników na tych \\"dobrych\\" i tych przypisac do jednej klasy IP i tych \\"złych\\" do drugiej...

Nie lepiej poleciec po portach i dla np. 80, 22, 21, 110, 143 i jakies porty dla gier dac \\"full\\" a cala reszte na 100kbit? Lub porty ktorymi ida pakiety z p2p \\"zamarkowac\\" (iptables MARK) puscic na 100kbit a cala reszte na \\"full\\"?

miszmaniac

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-02-05, 23:30:45 »
Problem w tym, ze tak jest...

Pakiety markuje chyba dobrze.

Uzywam w tej chwili shaperd i on tworzy bardzo \\'wyrafinowane\\' kolejki niby, ale jednak nie kieruje ruchem tak, żeby \\'gracze\\' mieli zawsze zagwarantowany niski ping.

Może ktoś miał podobne problemy i chcialby sie podzielić doświadczeniem?:)

jezior

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-02-05, 23:50:55 »
2006-02-05 23:30:45 miszmaniac napisał:

> Problem w tym, ze tak jest...
 >
 > Pakiety markuje chyba dobrze.
 >
 > Uzywam w tej chwili shaperd i on tworzy bardzo \\'wyrafinowane\\' kolejki niby, ale jednak nie
 > kieruje ruchem tak, żeby \\'gracze\\' mieli zawsze zagwarantowany niski ping.
 >
 > Może ktoś miał podobne problemy i chcialby sie podzielić doświadczeniem?:)

shaperd z tego co ja wiem ( a moge wiedziec zle ) wyrafinowany nie jest zupelnie, mozna nim ciac ale caly ruch na interfejsie i to tylko \\"in\\". Z portami to on sobie nie poradzi. Zainteresuj sie cbq albo htb do ruchu \\"in\\" + imq (chyba imq) do \\"out\\".
Ale to juz niech sie inni wypowiedza gdyz ja powazniejsze kształtowanie łącza robie pod BSD, linux u mnie robi za proste routerki.

Poza tym... Ping graczy nie zawsze zalezy od Ciebie. Jesli to Twoj serwer gier to i owszem, ale pewnie tak nie jest.

miszmaniac

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-02-06, 01:09:55 »
No nie do końca, w tej chwili shaperd pracuje zarówno w strone down jak i upload.

Jest w nim takze duzo innych opcji, tylko ja chyba go jakos skopanie ustawiam, bo jak jest duze obciazenie serwera to wszystko sie przycina, a jak siedzi jeden uzytkownik to nie dostaje wiecej ponad to co ma zapisane, a ustawione jest niby, ze powinien...

Może ma ktos poprawnie dzialający plik config.0 i moglby go tutaj dać??:)

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-02-05, 12:51:43 »
Witam!!
Moja przygoda z linuksem dpiero się zaczyna i sam nie bardzo umiem sobie poradzić z "małym problemem". W czasie instalacji FC4 na laptopie po włożeniu plytki wyskakuje ekaran powitalny zachęcający do wcisnięcia ENTER w celu instalacji systemu. Po wcisnięciu enter przewijają sie 2 linijki:
vmlinuz................................
initrd.img ....................................
poczym następuje restart komputera. Płytak jest wypalona odbrrze (sprawdzałem ją i normalnie działa na innym kompie)

Moj komp to:
laptop: Athlon64
512 RAM
płyta SIS

Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc