Nowe posty

Autor Wątek: Problem prawdopodobie sprzetowy "zawieszki Xów"  (Przeczytany 7237 razy)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
Problem prawdopodobie sprzetowy "zawieszki Xów"
« Odpowiedź #15 dnia: 2006-01-16, 20:32:46 »
znalazlem jeszcze cos na sieci, dodatkowe parametry do dłubania w xorgu dla i810, mimo ze vesa chodzi w miare stabilnie, nie widzialem jeszcze anomalii to jeszcze raz sprobuje na i810...
http://www.die.net/doc/linux/man/man4/i810.4.html

Offline Tomasz Jezierczuk

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 852
    • Zobacz profil
Problem prawdopodobie sprzetowy "zawieszki Xów"
« Odpowiedź #16 dnia: 2006-01-16, 21:25:00 »
2006-01-16 20:32:46 konjo napisał:

> znalazlem jeszcze cos na sieci, dodatkowe parametry do dłubania w xorgu dla i810, mimo ze vesa
 > chodzi w miare stabilnie, nie widzialem jeszcze anomalii to jeszcze raz sprobuje na i810...
 > http://www.die.net/doc/linux/man/man4/i810.4.html
 >

Wlasnie dlatego chcialem abys sprobowal na vesa ;-)
Jesli pochodzi 2-3 dni bez zwiechy to wiadomo bedzie czego sie czepic ;-).

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
Problem prawdopodobie sprzetowy "zawieszki Xów"
« Odpowiedź #17 dnia: 2006-01-18, 15:26:00 »
na vesie wszystko wyglada ok, ale niestety nie ma mozliwosci przesiadki na wyzsze rozdzielczosci, mimo ze Xorg zawiera poprawdne wpisy w trybach modes
w logu Xow dla rozdzielczosci 800x600 dostaje taki komunikat
(II) VESA(0): Not using mode "800x600" (no mode of this name)
a potem wskakuje na tzw tryb wbudowany 640x480 i nie da sie z tym juz nic zrobic
Dlatego przesiadam sie ponownie na i810 i sprobuje powylaczac kilka opcji, na poczatek akceleracje
Jesli sa jeszcze jakies sugestie to z gory dzieki za pomoc

Pozdrawiam

Offline Tomasz Jezierczuk

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 852
    • Zobacz profil
Problem prawdopodobie sprzetowy "zawieszki Xów"
« Odpowiedź #18 dnia: 2006-01-18, 15:55:00 »
2006-01-18 15:26:00 konjo napisał:

>
 > Dlatego przesiadam sie ponownie na i810 i sprobuje powylaczac kilka opcji, na poczatek
 > akceleracje
 > Jesli sa jeszcze jakies sugestie to z gory dzieki za pomoc
 >

Ale wnioski sa budujące ;-) to kwestia modulu/sterownika a nie samej karty graficznej.
Powodzenia

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
Problem prawdopodobie sprzetowy "zawieszki Xów"
« Odpowiedź #19 dnia: 2006-01-18, 22:16:35 »
w Xorgu dodałem dodatkowa opcję w sekcji odpowiedzialnej za i810

Option "NoAccel" "true"

Pierwszy dzien testow nie odnotował zwiech ani "prążków", brak akceleracji da sie odczuć bo strony podczas przewijania pływają jak na pierwszej projekcji braci Lumiere;) ale mała to cena w zamian za stabilność Xów. Z linka wyżej wynika że te zintegrowane grafiki i810 nie mają samodzielnej pamieci video ram (przypuszczam że jak wszystkie zintegrowane na płycie, sam nigdy jak dotąd takiej nie miałem). Wykorzystują więc klasyczny ram i tu być może tkwi u mnie problem. W compaqa raczej ciezko dopasowac pamieci (ja mialem problem) nie wszystkie chca dzialac mimo ze teoretycznie powinny. Mam obsadzone dwa banki ale pamieci jedna na 133MHz druga na 100MHz. Co prawda w takich zestawieniach ta szybsza jest degradowana do predkosci wolniejszej ale kto wie czy nie ma tu jakiejs kolizji. Obszary pamieci byly wielokrotnie testowane memtestem. Nic wiecej nie nasuwa mi sie do glowy. A może rzeczywiście jak twierdzi Jezior (za cenne rady bardzo mu dziekuje) jest to kwestia samego modułu do i810. Poki co chodzi sprawnie, zobaczymy jak długo... :)

Pozdrawiam

Offline Tomasz Jezierczuk

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 852
    • Zobacz profil
Problem prawdopodobie sprzetowy "zawieszki Xów"
« Odpowiedź #20 dnia: 2006-01-18, 22:31:30 »
2006-01-18 22:16:35 konjo napisał:

> w Xorgu dodałem dodatkowa opcję w sekcji odpowiedzialnej za i810
 >
 > Option "NoAccel" "true"
 >
 > Nic wiecej nie nasuwa mi sie do glowy. A może rzeczywiście jak twierdzi Jezior (za
 > cenne rady bardzo mu dziekuje) jest to kwestia samego modułu do i810. Poki co chodzi sprawnie,
 > zobaczymy jak długo... :)

Potestuj... pobaw sie opcjami, wlacz akceleracje a powylaczaj dodatkowe opcje, wylacz hardware'owy kursor myszy i takie tam... Byc moze znajdziesz rozwiazanie optymalne dla Ciebie.

pzdr
jezior

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
Problem prawdopodobie sprzetowy "zawieszki Xów"
« Odpowiedź #21 dnia: 2006-01-22, 23:57:19 »
...kilka dni ciagłej pracy bez ani jednego prążka i ani jednej zwiechy, myśle że problem rozwiazany, dodatkowe opcje do i810 pomogły

Dziekuje Wszystkim za pomoc
pozdrawiam
konjo