Nowe posty

xx Przy uploadzie przerywane są wszystkie połączenia (4)
Wczoraj o 22:13:37
xx Apache2 i twarde https (3)
2020-05-25, 15:53:43
xx Czy istnieje emulator terminala który zapamieta komendy na jakiejś liście? (9)
2020-05-23, 17:04:57
xx RTLinux wybór dystrybucji (0)
2020-05-23, 15:42:54
xx Problem z instalacją Ubuntu na bootowalnym pendrajwie (9)
2020-05-22, 15:08:12
xx Ubuntudde 20.04 LTS nie działa Lightdm (8)
2020-05-22, 09:16:42
xx [Gra za darmo] GTA5 (1)
2020-05-20, 21:49:26
xx Marketing (1)
2020-05-13, 08:00:41
xx Polecenia Debian (1)
2020-05-10, 19:58:54
xx Uruchamianie pliku z każdego katlogu (2)
2020-05-10, 19:23:33

Autor Wątek: Ubutu nie startuje  (Przeczytany 5273 razy)

Offline Canis Lupus

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
    • Zobacz profil
Ubutu nie startuje
« dnia: 2005-06-08, 20:26:08 »
jw? Taki zeby film szedł jednym ciągiem a nie zeby trzeba było otwierać kolejne VOB\\'y, zeby działało menu filmu, a nie tak jak w mplayerze ze menu sie tylko wyswietla, i zeby obsługiwał napisy. (wymagający jestem nie?)

Offline

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1403
    • Zobacz profil
Ubutu nie startuje
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-06-08, 20:30:34 »
2005-06-08 20:26:08 canis_lupus napisał:

> jw? Taki zeby film szedł jednym ciągiem a nie zeby trzeba było otwierać kolejne VOB\\'y, zeby
 > działało menu filmu, a nie tak jak w mplayerze ze menu sie tylko wyswietla, i zeby obsługiwał
 > napisy. (wymagający jestem nie?)

chyba xine sobie z tym poradzi
:P

Offline de Laurent

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1197
    • Zobacz profil
Ubutu nie startuje
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-06-08, 22:44:33 »
A jak xine nie da rady, sprobuj Ogle.

Offline Michał Loose

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 171
    • Zobacz profil
Ubutu nie startuje
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-06-08, 22:45:59 »
2005-06-08 20:26:08 canis_lupus napisał:

> jw? Taki zeby film szedł jednym ciągiem a nie zeby trzeba było otwierać kolejne VOB\\'y, zeby
 > działało menu filmu, a nie tak jak w mplayerze ze menu sie tylko wyswietla, i zeby obsługiwał
 > napisy. (wymagający jestem nie?)

Xine (zdecydowanie),a jak dograsz wszystkie pluginy to nie ma lepszego

Offline Darek Wowro

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 24
    • Zobacz profil
Ubutu nie startuje
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-06-08, 17:43:37 »
Witam.

Mam nastepujacy problem, po zainstalowaniu Ubutu  a konkretnie kubutu uruchamia sie grub i gdy chce ladowac jadro nastepuje: FILE NOT FOUND.
Nie da sie takze uruchomic windowsa obecnego takze, w menu gruba.

Mam inny dysk z innym linuksem. Odpalilem i podmontowalem tamten dysk, okazuje sie ze wszystko jest na swoim miejscu, configuracja gruba tez wyglada dobrze (widze ja pierwszy raz wiec pozory moga mylic...)

Postanowilem, ze oleje tego gruba i dopisze sobie tego kubutu w lilo na drugim dysku. No i wstyd sie przyznac mam problem:)

To moje lilo (usunalem zbedne rzeczy):
_____________
boot=/dev/hda
lba32

image=/boot/yos
label=YOS
        read-only
        root=/dev/hda6
append = "splash=silent "
initrd=/boot/initrd-2.6.8.1-3.img

other=/dev/hda1
label=Windows
_____________

Co do tego ubutu to fragment z gruba gdzie jest ten system wyglada tak:

default         0
timeout         10

title           Ubuntu, kernel 2.6.10-5-386
root            (hd1,0)
kernel          /boot/vmlinuz-2.6.10-5-386 root=/dev/hdb1 ro quiet splash
initrd          /boot/initrd.img-2.6.10-5-386
savedefault
boot


I poprostu chcialbym tego ubutu dodac do lilo :) ale mam z tym problem :(

"jakbym nie wpisywal" to dostaje jakies bledy przy wywolaniu lilo -v

To pewnie przez to ze jak nazwa forum wskazuje jestem newbie:)

Z gory dziekuje za pomoc.

Offline de Laurent

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1197
    • Zobacz profil
Ubutu nie startuje
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-06-08, 22:40:40 »
 > boot=/dev/hda
 > lba32
 >
 > image=/boot/yos
 > label=YOS
 >         read-only
 >         root=/dev/hda6
 > append = "splash=silent "
 > initrd=/boot/initrd-2.6.8.1-3.img
 >
 > other=/dev/hda1
 > label=Windows
 > _____________

image=/boot/vmlinuz-2.6.10-5-386
label=Ubuntu
read-only
root=/dev/hdb1
append = "splash=silent "
initrd=/boot/initrd.img-2.6.10-5-386

Bedzie to mniej wiecej wygladalo tak jak powyzej. Oczy-wiscie jezeli masz tego ubuntu na pierwszej partycji dysku, podpietego do pierwszego kanalu jako "slave".

Offline Darek Wowro

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 24
    • Zobacz profil
Ubutu nie startuje
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-06-08, 22:59:27 »
Dzieki:)

Problem rozwiazalem troche inaczej, tzn udalo mi sie wkoncu odpalic Ubutu edytujac grub-a.

Caly problem byl w tym, ze mialem dwa dyski, przy czym ten z ubutu byl jako drugi. Gdy zas ustawialem bootowanie w BIOSie z niego, to Linux widzial go jako pierwszy i nie zgadzaly sie zapisy poczynione podczas instalacji z tymi jakie "obowiazywac powinny" podczas rozruchu z hdb.