Nowe posty

xx Pierwsze kroki w Arch (9)
Wczoraj o 23:39:51
xx DBus (0)
Wczoraj o 12:47:35
xx Przedni panel (1)
2022-05-20, 01:34:35
xx Modem Medion S4222 jak zainstalować aplikację do jego obsługi? (52)
2022-05-18, 10:14:49
xx Strona o testach penetracyjnych, hackingu (33)
2022-05-18, 08:09:16
xx Nadawanie uprawnień przy kopiowaniu themes do katalogu (15)
2022-05-17, 21:18:16
xx Pobieraniu pliku zdalnie poprzez VPN (2)
2022-05-16, 20:49:59
xx Obrócony obraz lubuntu, xubuntu na lenovo Miix 320 (5)
2022-05-16, 15:18:17
xx instalacja amdgpu dla RS880 (3)
2022-05-16, 07:21:17
xx Problem z dźwiękiem. (0)
2022-05-15, 18:46:51

Autor Wątek: acx100 - dziła, ale nie do końca :/  (Przeczytany 4391 razy)

BriMs

  • Gość
acx100 - dziła, ale nie do końca :/
« dnia: 2005-12-22, 17:44:44 »
Zainstalowalem sobie gre SuperTux i przy uruchamianiu przez console wyskakuje mi:
 Datadir: /usr/share/games/supertux
 Warning: /unable to open the file \\".home/brims/.supertux/config\\" for read! ! !
 Warning: No joysticks are acailable.
 Fatal signal: Segmentation Fault (SDL Parachute Deployed)
 
 kolega mi powiedzial ze to moze byc wina karty graficznej to ja zainstalowalem i dalej to wyskakuje. I nie wiem czy dobrze karte zainstalowalem, wpisalem w consoli:
 su root
 haslo
 xhost +
 cd katalog_gdzie_byly_sterownili
 chmod +x ati-driver-installer-8.20.8-i386.run
 ./ati-driver-installer-8.20.8-i386.run
 i wlaczyla mi sie instalacja i zainstalowalem
 Prosze o pomoc :/

BriMs

  • Gość
acx100 - dziła, ale nie do końca :/
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-12-22, 17:47:07 »
Moja dystrybucja to Mandrake Limited Edition 2005 :]

Offline Robert

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2516
    • Zobacz profil
acx100 - dziła, ale nie do końca :/
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-12-22, 21:05:25 »
Przyczyna problemu leży tutaj:

 Warning: /unable to open the file \\".home/brims/.supertux/config\\" for read! ! !

Musisz po prostu albo wyedytowac, albo dinstalować plik .home/brims/.supertux/config bo system go nie może otworzyć. Być może plik ma nie takie prawa, jak trzeba.

P.S
1. Warto (jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś) zainstalować sobie dopalacz 3D
2. Sometimes english is easy and you must know it.

Zanim popełnisz grafomaństwo: 1 | 2 | 3
Baza RPM Jak szukać informacji

schultz

  • Gość
acx100 - dziła, ale nie do końca :/
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-12-22, 15:47:55 »
Witam!
Mam wielki problem z moja kartą wi-fi opartą na chipsecie acx100. zainstalowałem sobie moduł skonfigurowałem co umaiłem i… działa, ale nie do końca. Najdalsze miejsce w sieci do którego mogę dobrnąć to serwer mojej sieci osiedlowej. Każdy ping któro wysyłam poza ta siec, pozostaje bez odpowiedzi.
Proszę o pomoc.

skazi

  • Gość
acx100 - dziła, ale nie do końca :/
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-12-22, 16:04:32 »
2005-12-22 15:47:55 schultz napisał:

> Witam!
 > Mam wielki problem z moja kartą wi-fi opartą na chipsecie acx100. zainstalowałem sobie moduł
 > skonfigurowałem co umaiłem i… działa, ale nie do końca. Najdalsze miejsce w sieci do
 > którego mogę dobrnąć to serwer mojej sieci osiedlowej. Każdy ping któro wysyłam poza ta siec,
 > pozostaje bez odpowiedzi.
 > Proszę o pomoc.
 >
wpisałeś DNS-y do resolv.conf???

schultz

  • Gość
acx100 - dziła, ale nie do końca :/
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-12-22, 16:59:00 »
2005-12-22 16:04:32 skazi napisał:

> 2005-12-22 15:47:55 schultz napisał:
 >
 > > Witam!
 >  > Mam wielki problem z moja kartą wi-fi opartą na chipsecie acx100. zainstalowałem sobie
 > moduł
 >  > skonfigurowałem co umaiłem i… działa, ale nie do końca. Najdalsze miejsce w
 > sieci do
 >  > którego mogę dobrnąć to serwer mojej sieci osiedlowej. Każdy ping któro wysyłam poza ta
 > siec,
 >  > pozostaje bez odpowiedzi.
 >  > Proszę o pomoc.
 >  >
 > wpisałeś DNS-y do resolv.conf???


tak

Maciek_Rutecki

  • Gość
acx100 - dziła, ale nie do końca :/
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-12-22, 18:46:34 »
2005-12-22 16:59:00 schultz napisał:

> 2005-12-22 16:04:32 skazi napisał:
 >
 > > 2005-12-22 15:47:55 schultz napisał:
 >  >
 >  > > Witam!
 >  >  > Mam wielki problem z moja kartą wi-fi opartą na chipsecie acx100. zainstalowałem
 > sobie
 >  > moduł
 >  >  > skonfigurowałem co umaiłem i… działa, ale nie do końca. Najdalsze miejsce
 > w
 >  > sieci do
 >  >  > którego mogę dobrnąć to serwer mojej sieci osiedlowej. Każdy ping któro wysyłam
 > poza ta
 >  > siec,
 >  >  > pozostaje bez odpowiedzi.
 >  >  > Proszę o pomoc.
 >  >  >
 >  > wpisałeś DNS-y do resolv.conf???
 >
 >
 > tak

Gateway oraz maska prawidłowa, pokaz wynik polecenia "route"

--
Maciek

Maciek_Rutecki

  • Gość
acx100 - dziła, ale nie do końca :/
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-12-22, 18:59:36 »
2005-12-22 18:46:34 Maciek_Rutecki napisał:

 > Gateway oraz maska prawidłowa

to ^^^ wogóle miało być pytanie a nie stwierdzenie. :-)

--
Maciek

schultz

  • Gość
acx100 - dziła, ale nie do końca :/
« Odpowiedź #8 dnia: 2005-12-23, 00:14:53 »
>

A więc tak. Po poleceniu router zostaje wyświetlony następujący komunikat:

Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
192.168.3.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 wlan0
loopback        *               255.0.0.0       U     0      0        0 lo

jedyne co mogę dodać to localhost, ale jedynie bez bramy i z maska 255.255.255.255, co mnie niezbyt zadowala:/  Gdy próbuje dodać localhost z określona brama i maska dostaje komunikat :

SIOCADDRT: Network is unreachable

A po poleceniu ifconfig dostaje następujący komunikat:

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:08:2F:10:CB:A6
          inet addr:192.168.3.93  Bcast:192.168.3.1  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:100
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
          Interrupt:10



schultz

  • Gość
acx100 - dziła, ale nie do końca :/
« Odpowiedź #9 dnia: 2005-12-23, 00:17:23 »
>
Uuu :/  chyba cos wygląda nie tak jak powinno.  Ale mam nadzieje ze to co trzeba to widać

mark_kiddy

  • Gość
acx100 - dziła, ale nie do końca :/
« Odpowiedź #10 dnia: 2005-12-23, 11:43:37 »
wpisz sobie na probe :
route del default
(nie przejmuj sie bledem jakby co)
route add default gw ip_bramy wlan0
albo samo :
route add default wlan0

jak zadziala poszukaj sobie gdzie ta brame ustawic na stale jesli nie pobierasz IP z DHCP

schultz

  • Gość
acx100 - dziła, ale nie do końca :/
« Odpowiedź #11 dnia: 2005-12-25, 13:05:18 »
>
dzieki .. :/