Nie, nie ma takiej możliwości. Jedyna opcja która mogłaby przywrócić system do stanu przed awarią, jest Timeshift. Ale jak się domyślam, nie zrobiłeś migawki systemu przez ten program.
Niestety nie. Nie pierwszy raz coś instaluję i zawsze wszystko szło bezproblemowo. Po prostu aegi to dziadostwo.
https://www.hacknos.com/how-to-factory-reset-kali-linux/ - to było dostępne w 2020.
Wpisz w wyszukiwajkę: how to reset kali linux to default
i od groma tego masz.
Znalazłam coś w języku polskim jak cofnąć, ale nie jest to zrozumiałe.
Znalazłam też 3 książki o kali, ale nie ma w nich nic w tym temacie.
Angielskiego nie znam, nie mój język.
Rozwaliłeś stan bazy zainstalowanych aplikacji. To da się naprawić, ale wymaga paru godzin klepania i dużej wiedzy. Skoro jesteś użytkownikiem Kali, a'priori zakładam że całą tą potrzebną wiedzę już masz.
Dodatkowo:
Instalacja aegisub uszkodziła pakiety i usunęła programy, których używam
Przy instalacji miałeś informację o konfliktach, wraz z listą pakietów, które muszą być odinstalowane aby usunąć konflikt. Kliknąłeś OK i na własną prośbę rozwaliłeś sobie system.
Akurat nie klikałam OK, tylko wybrałam opcję zachowaj dotychczasowe pakiety. Więc wydawało mi się, że da się je przywrócić. Chociażby update powinno rozwiązać problem.
Z tego co ustaliłam to są uszkodzone tylko 4 pakiety [ libkf5bookmarks5 (>= 5.68.0~); libkf5parts5 (>= 5.68.0~); libkf5xmlgui5 (>= 5.80.0); libokular5core11], nie dały się naprawić... Wiem, że można odinstalować i ponownie zainstalować, ale jeśli coś pójdzie nie tak to pogorszę sytuację.
Pakiet libreoffice udało mi się przywrócić.
W każdym razie pojawił się komunikat: The following packages were automatically installed and are no longer required: [...] Use 'sudo apt autoremove' to remove them.
Nie usuwałam, bo nie wiem, czy nie pogorszy to sytuacji.
Nie wiem, czy da się sprawdzić, czy to są pakiety pozostałe po aegisub i skasowanie ich wyeliminuje błędy???
Na ubuntu, fedorze i susse nigdy coś takiego mi się nie zdarzyło. Poza tym w ubuntu bardzo łatwo wszystko wycofać... są też kopie zapasowe systemu.
Jestem użytkownikiem linuksa, z kali dopiero zaczynam, nie znam tak dobrze jak pozostałe 3 dystrybucje...
Dzwoniłam do 10 punktów typu pogotowie komputerowe (z najlepszymi opiniami) i już po słowie linuks następuje koniec rozmowy. A na uczelni informatycy powiedzieli, że są informatkami od jakiegoś windowsa a nie linuksa, nic nie wiedzą... i jeszcze się obrazili...