Nowe posty

Autor Wątek: Prośba o pomoc przy komendach i blokowaniem rejestru w grze  (Przeczytany 751 razy)

Offline Arielis

• Nowy na forum
  • *
Witam szanowne Linuxowe grono. :)

Mam mały problem i nie umiem go na razie rozgryźć jeżeli chodzi o to fajne o programowanie.

Od razu zaznaczę że jestem linuxowym amatorem (choć z instrukcjami na Youtubie i forach zaczynam ogarniać niektóre rzeczy:) ) i zawsze działałem na Windowsie. Jednak jakiś czas temu zakupiłem sprzęt Steam Deck do grania który jest na linuxie właśnie.

Do tej pory wszelkie problemy udawało mi się rozwiązać samemu niestety ze Steam Deckiem jest tak że jak problem dotyczy samego Steam Decka to społeczności jest tak dużo że po 5 sekundach idzie znaleźć rozwiązanie problemu (i to czasem na różne sposoby). Gdy dotyczy samego Linuxa jest tak samo.

Gdy problem dotyczy już tylko konkretnej gry to owszem społeczność już jest mniejsza ale i tak idzie znaleźć rozwiązanie problemu nawet w starszych tytułach.

Ale gdy już wchodzą dosyć szczególne (lokalne) problemy jak np. spolszczenia starych gier no to już znaleźć rozwiązanie jest trudno. (bo na zachodnich forach nikt nie musi np. wgrywać spolszczeń).

Dlatego uznałem że może uderzę od drugiej strony. Nie będę szukać ludzi którzy mają tą grę i może ją spolszczali na Linuxie ale popytam Was jako ludzi znających Linuxa od podszewki i może będziecie w stanie mi podpowiedzieć co robię źle od strony komend :)

Chodzi konkretnie o spolszczenie gry Assassins Creed II ze Steama. Problem jest taki że sposób z banalną podmianą plików już nie działa, ale podobno język polski w tej grze jest zaimplementowany tyko zablokowany z góry.

I na tej stronie: https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1382260075 jest podany sposób na odblokowanie języka polskiego poprzez zmianę rejestru ale jest to sposób na windowsa. Natomiast na drugiej stronie komentarzy użytkownik Kam2k podaje sposób przełożony na Steam Decka czyli na Linuxa. Niestety próby kontaktu z tą osobą się nie powiodły.

Tu cytat tej osoby: "Na steamdecku działa ta sama metoda z blokowaniem rejestru jak przy "Assassins Creed 1" tj. "chattr +i system.reg". Opisałem to tutaj https://justpaste.it/73m3d , i jak ktoś by szukał compactdata id to 33230."

Wykonuje to co jest podane na stronie (oczywiście bez punktu 1 bo ten opis jest do AC 1) ale pomimo że podmieniam wartość "language" z "English" na "Polish" i blokuje rejestr tą komendą tak że nie zmienia się ten parametr po uruchomieniu gry to i tak gra odpala się po angielsku.

Próbowałem ten patent na windowsie i działa więc to nie problem gry. Czy bylibyście w stanie pomóc mi przełożyć kroki z z windowsowego na Linuxowe?

A może od razu widzicie gdzie popełniam błąd. Albo czy ktoś ma może na Steam Decku albo na zwykłym Linuxie Assassins Creed II i byłby w stanie sprawdzić czy ten sposób działa.

Co do technikaliów:
Sprzęt: Steam Deck
Dystrybucja Linuxa: z tego co się orientuje to Arch Linux
Gra: Assassins Creed II zakupiona przez Steam

Z góry dzięki za jakiekolwiek zainteresowanie się tematem i odpowiedzi.

Offline Arkadiusz Bednarczyk

• Linux.pl
  • Administrator
  • Guru
    • Linux.pl
Odp: Prośba o pomoc przy komendach i blokowaniem rejestru w grze
« Odpowiedź #1 dnia: 2024-08-22, 21:42:42 »
Nie znam stricte tej gry i metody, ale jedno co mi się nasuwa to czy na pewno wykonujesz to polecenie w katalogu gdzie jest ten plik?
Po uruchomieniu zmienia się zawartość tego pliku?

Dla pewności można dać pełną ścieżkę tego pliku: chattr +i /home/user/katalog gdzie to jest/system.reg
--
pozdrawiam
Arkadiusz Bednarczyk
email/jabber: arek@linux.pl