Nowe posty

Autor Wątek: C++) nawet nie wiem jak opisać w skrócie :D  (Przeczytany 5660 razy)

Offline d t

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
C++) nawet nie wiem jak opisać w skrócie :D
« dnia: 2005-12-19, 08:37:31 »
D-Link DWL-510 Wireless PCI Adapter
POTRZEBUJE STEROWNOKÓW POD TAKIEGO LINUXA FREE MANDRIVA LINUX 2006 DLA TAKIEJ KARTY
DZIĘKI ORAZ JAK TO ZAINSTALOWAĆ

Charakterystyka:
•32-bitowa karta PCI
•Bezprzewodowa sieć LAN IEEE 802.11b, zgodność z Wi-Fi
•Zakres częstotliwości: 2,4 -2,4835
•64-/128-bitowe szyfrowanie WEP
•Automatyczne przełączanie awaryjne 11, 5,5, 2 i 1 Mb/s
•Obsługa systemu Windows 98SE, Me, 2000, XP, Linux
•Zewnętrzna antena (RP-SMA)
•Dodatkowa listwa gniazda typu low profile
•Tryby ad-hoc i infrastruktury
•Automatyczne skalowanie szybkości przesyłania danych
•Zgodność z ACPI 1.0

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
C++) nawet nie wiem jak opisać w skrócie :D
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-12-19, 12:01:36 »
Nie ma sterowników pod linuksa. Ja używam programu ndiswrapper który przerabia stery z win xp pod linuksa. Dizla bez problemów. Tobie też proponuje użyć tego programu.

Offline Paweł GLanc

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
C++) nawet nie wiem jak opisać w skrócie :D
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-04-19, 11:44:13 »
2005-12-19 12:01:36 longer napisał:

> Nie ma sterowników pod linuksa. Ja używam programu ndiswrapper który przerabia stery z win xp
 > pod linuksa. Dizla bez problemów. Tobie też proponuje użyć tego programu.

Offline Paweł GLanc

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
C++) nawet nie wiem jak opisać w skrócie :D
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-04-19, 11:48:16 »
2006-04-19 11:44:13 Gpaulo napisał:

> 2005-12-19 12:01:36 longer napisał:
 >
 > > Nie ma sterowników pod linuksa. Ja używam programu ndiswrapper który przerabia stery z win
 > xp
 >  > pod linuksa. Dizla bez problemów. Tobie też proponuje użyć tego programu.
 > w dalszym ciągu nie umię uruchomić internet dla Linuxa - przyznaję się, że jestem zielony w tych sprawach

Offline Krzysztof Plucinski

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 829
    • Zobacz profil
C++) nawet nie wiem jak opisać w skrócie :D
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-04-19, 17:58:16 »
2006-04-19 11:48:16 Gpaulo napisał:

> 2006-04-19 11:44:13 Gpaulo napisał:
 >
 > > 2005-12-19 12:01:36 longer napisał:
 >  >
 >  > > Nie ma sterowników pod linuksa. Ja używam programu ndiswrapper który przerabia stery
 > z win
 >  > xp
 >  >  > pod linuksa. Dizla bez problemów. Tobie też proponuje użyć tego programu.
 >  > w dalszym ciągu nie umię uruchomić internet dla Linuxa - przyznaję się, że jestem zielony
 > w tych sprawach
 >


http://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=4&show=240
Potrzeba tylko malych modyfikacji specyficznych dla Mandrivy 2006 (kernel) i masz zainstalowane...

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 337
    • Zobacz profil
C++) nawet nie wiem jak opisać w skrócie :D
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-12-19, 03:35:44 »
Witam

Mam taki dosyć poważny problemik, dlatego proszę tutaj chociażby o nakierowanie :-)

Potrzebuję zrobić własne sloty, niezależne od bibliotek systemowych. Nie mogę do tego używać template'ów.

Przydałaby się do tego pomocnicza tablica wskaźników do funkcji i metod. Problem w tym, że wskaźniki do metod wskazują na klasę+metodę, więc nie są zbytnio kompatybilne ze wskaźnikami funkcji. Dodatkowo, wskaźnik na TButton::Method() nie pasuje do TListBox::Method(), więc z tablicy nici :|

Tablica służyć ma zbieraniu wskaźników, do konkretnego zdarzenia, po któ¶ego wywołaniu będą po kolei wywoływane funkcje i metody...

Ale jak to połączyć ze sobą  O.o7

Offline Dariusz Gadomski

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 105
    • Zobacz profil
C++) nawet nie wiem jak opisać w skrócie :D
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-12-19, 08:52:56 »
2005-12-19 03:35:44 yonami napisał:

> Witam
 >
 > Mam taki dosyć poważny problemik, dlatego proszę tutaj chociażby o nakierowanie :-)
 >
 > Potrzebuję zrobić własne sloty, niezależne od bibliotek systemowych. Nie mogę do tego używać
 > template'ów.
 >
 > Przydałaby się do tego pomocnicza tablica wskaźników do funkcji i metod. Problem w tym, że
 > wskaźniki do metod wskazują na klasę+metodę, więc nie są zbytnio kompatybilne ze wskaźnikami
 > funkcji. Dodatkowo, wskaźnik na TButton::Method() nie pasuje do TListBox::Method(), więc z
 > tablicy nici :|
 >
 > Tablica służyć ma zbieraniu wskaźników, do konkretnego zdarzenia, po któ¶ego wywołaniu
 > będą po kolei wywoływane funkcje i metody...
 >
 > Ale jak to połączyć ze sobą  O.o7

Też kiedyś o tym myślałem, ale nie znalazłem rozwiazania bez użycia szablonów.
A co Ci nie odpowiada w używaniu template'ów?
Przyjrzyj się bibliotece libsigc++ (http://libsigc.sourceforge.net/).
Myślę że wybrali template'y nie bez powodu.

Pozdrawiam

Offline Jarosław Pelczar

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 162
    • Zobacz profil
C++) nawet nie wiem jak opisać w skrócie :D
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-12-19, 09:34:54 »
Pewnie kolejny kretynski program na zaliczenie.
Jak nie mozesz uzyc template, to rob na #define :)
Jesli funkcje nie maja miec parametrow to mozna zrobic cos takiego:

class slot_base {
public:
virtual void invoke()=0;
};

std::list sloty;

#define DEKL_TYP(Typ)
class slot_dla_##Typ : public slot_base {
public:
 typedef void (Typ::*fn)();
 fn _func;
 Typ * _obiekt;
 
virtual void invoke()
{
 _obiekt->_func();
}
};

DEKL_TYP(TMessageBox)

#define DODAJ(Lista,Typ,Funkcja)
 (Lista).push_back(new slot_dla_##Typ(Funkcja))

DODAJ(sloty, TMessageBox, Clicked())

#define URUCHOM(Lista)
do{
std::list::iterator i;
for(i=(Lista).begin();i!=(Lista).end();i++)
 (*i).invoke();
} while(0)

URUCHOM(sloty);

Moga byc jakies bledy, bo nie mam kompilatora pod reka, ale generalnie chodzi mi o zasade dzialania.


Offline Jarosław Pelczar

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 162
    • Zobacz profil
C++) nawet nie wiem jak opisać w skrócie :D
« Odpowiedź #8 dnia: 2005-12-19, 09:37:18 »
2005-12-19 09:34:54 spideros1 napisał:

> Pewnie kolejny kretynski program na zaliczenie.
 > Jak nie mozesz uzyc template, to rob na #define :)
 > Jesli funkcje nie maja miec parametrow to mozna zrobic cos takiego:
 >
 > class slot_base {
 > public:
 > virtual void invoke()=0;
 > };
 >
 > std::list sloty;
 >
 > #define DEKL_TYP(Typ)
 > class slot_dla_##Typ : public slot_base {
 > public:
 >  typedef void (Typ::*fn)();
 >  fn _func;
 >  Typ * _obiekt;
 >  

slot_dla_##Typ (fn a, Typ * _b)
{ _func=a; _obiekt=b; }

 > virtual void invoke()
 > {
 >  _obiekt->_func();
 > }
 > };
 >
 > DEKL_TYP(TMessageBox)
 >
 #define DODAJ(Lista,Typ,Obiekt,Funkcja)
  (Lista).push_back(new slot_dla_##Typ(Funkcja,Obiekt))
 
 DODAJ(sloty, TMessageBox, jakis_wskaznik_na_obiekt, Clicked())
 >
 > #define URUCHOM(Lista)
 > do{
 > std::list::iterator i;
 > for(i=(Lista).begin();i!=(Lista).end();i++)
  (*i)->invoke();
 > } while(0)
 >
 > URUCHOM(sloty);
 >
 > Moga byc jakies bledy, bo nie mam kompilatora pod reka, ale generalnie chodzi mi o zasade
 > dzialania.
 >
 >

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 337
    • Zobacz profil
C++) nawet nie wiem jak opisać w skrócie :D
« Odpowiedź #9 dnia: 2005-12-19, 11:03:10 »
No właśnie nie o to chodzi

To działa tak template. Dla określonych typów.
W przypadku template - dla typów określonych jako używane.

A potrzebuje dla totalnie dowolnego typu, nawet dla takiego, którego nie ma programie, a znajdzie sie w pluginie.

Dzisiaj przejrze boost::function
Jak czytałem to właśnie takie coś potrzebuje. Nie ważne czy to metoda czy funkcja i tak otrzymuje wskaźnik do funkcji, a ona i tak wie, gdzie sie znajduje :]

Musze tylko implementacje tego obejrzeć i zastosować u siebie bez dopinania boosta.

:|