POP!os na laptopie ...
z zintegrowaną kartą: AMD Radeon RX Vega 7 ...
W screenie na forum widzę rozdzielczość 3072 × 1728 pikseli
Typowe rozdzielczości
4K - 3840×2160 , 16:9 ( QFHD )
HD 1080p - 1920×1080 , w formacie panoramicznym 16:9 , zwanym Full High Definision ( FHD )
HD 720p - 1280×720
SVGA - 800x600 ( Do Steam nie używamy )
VGA / SD / 480p - 640x480 ( Do Steam nie używamy )
Im większa rozdzielczość tym lepsza, np. 4K.
Na pasku menu na dole, obok ikonki Steam masz kółko zębate odpowiedzialne za ustawienia.
Tam możesz zmienić rozdzielczość ekranu.
Ja tobie polecam 1920×1080 i sam używam na większym monitorze.
Ale nie obiecuję że będzie to dobrze wyglądać.
Ponieważ niektóre laptopy mają niestandardową rozdzielczość i może zmiana rozdzielczości albo uciąć obraz albo nienaturalnie rozciągnąć.
Dodatkowo np. u mnie ikonka na pasku menu nie skaluje się do 4K (staje się mniejsza), ale nie miałem czasu tego zgłosić developerom na GitHub.
( źle się wyraziłem odnośnie ikonki - ona ma być mniejsza, ale wraz z powiększaniem menu to ikonka powinna rosnąć, ona rośnie tylko do pewnego momentu. )
W biosie nie muszę niczego przestawiać?
Nie.
Zainstalowane domyślne sterowniki powinny być na "otwartej" licencji i w teorii powinny się aktualizować automatycznie wraz z całym systemem.
Nic nie trzeba robić oprócz czasami aktualizacji systemu dla jego bezpieczeństwa.
Mogą być dostępne także sterowniki AMDGPU PRO , ale w tym przypadku chyba raczej Ci nie pomogą, a jest możliwość popsucia systemu.
Warto także wiedzieć że niektóre programy mogą się różnić czcionką.
To zależy czy zostały napisane w QT, czy GTK i mogą mieć osobną aplikację do ustawień.