Dystrybucje Linuksa > Debian
Problem z nmap'em
grizliiirk:
--- Cytat: Paweł Kraszewski w 2023-10-23, 07:01:55 ---
--- Cytat: grizliiirk w 2023-10-23, 06:13:37 ---Ja zdaję CEH, nie CIH. Wydaje mi się że na egzaminie nie będę musiał bawić się w debugowanie problemów z apkami, tylko tam już będą gotowe maszyny.
--- Koniec cytatu ---
Pisałem CEH, ale je*a autokorekta zmieniła na CIH.
--- Koniec cytatu ---
Okej 😅 Classic mam tak samo :D
grizliiirk:
--- Cytuj ---Czyli po prostu nie rozumiesz, co ten konkretny test sprawdza, jak działają grupy multikastowe, jaki wpływ na działanie programów typu NMAP ma konkretne srodowisko sieciowe, w którym działają...
--- Koniec cytatu ---
Oczywiście że wiem, że środowisko sieciowe ma wpływ na działanie tego typu programów. Ja w linuxach nie jestem jakiś biegły. Tyle co wiedziałem, to odwzorowałem u siebie na maszynie. Na pewno nie zrobiłem wszystkiego 1:1, bo nie wiem gdzie jeszcze szukać.
Paweł Kraszewski:
To teraz bardziej skup się, dlaczego nmap nie widzi adresu certifiedhacker.com... Adres istnieje i (w każdym razie u mnie) rozwiązuje się na IP taki sam, jak w lewym screenshocie.
grizliiirk:
IP to też u mnie rozwiązuje. Skanowanie konkretnych portów działa.. a ten skrypt już nie. Nie wiem.
To jest 4 miejsce na ktorym proszę o pomoc. Z innego forum ktoś polecił mi tutejsze foru, a póki co mam wrażenie że trochę przepychamy się w odpowiedziach.
Paweł Kraszewski:
Matko. Skrypt działa, tylko u ciebie w sieci działają na multikaście inne serwisy niż u nich. To twoje to (prawdopodobnie) usługa strumieniowania gier (NVidia/Sunshine).
--- Cytuj ---To jest 4 miejsce na ktorym proszę o pomoc. Z innego forum ktoś polecił mi tutejsze foru, a póki co mam wrażenie że trochę przepychamy się w odpowiedziach.
--- Koniec cytatu ---
- To, co tobie wydaje się problemem wynika po prostu z różnic środowiska sieciowego i nie jest problemem.
- Problem, którego nie zauważyłeś to błąd "Failed to resolve", którego następstwem jest warning "0 hosts scanned" i związany z tym brak wyników skanowania.
--- Cytuj ---IP to też u mnie rozwiązuje.
--- Koniec cytatu ---
- Jeżeli po rekonfiguracji sieci coś inaczej/zaczęło/przestało działać - tego już nie wiemy, bo nie widzimy twojej konsoli. To co widzać na screenshotach to to, że się nie rozwiązuje.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej