Jak mam tworzyc osobna windows,linux system, partycje dla home ,partycje dla steam.Okazuje się ze nie ma co dzielic już
Tak no to napewno, jestem z tych roczników co ratowali windows i grafiki w starym Dos'ie i nie było internetu.
Jak dla mnie pasowałoby tu wywalic wszystko związane z grafika i zainstalowac nowy pakiet proste i tyle prostego.....bo to by bylo ale w windows tutaj nie wiem jak wyczyscic wszystko co on wrzucil,gdzie co wrzucił i jak....Na tym etapie zdecydowałem zrobic czego nie zrobilem czyli dwa systemy.Bedzie mniej problemów niż od tyłu.
Linux i BSD bez problemu instalują się na GPT w trybie legacy, wymagają tylko 1MB partycji (podobno 65kB wystarczy, nie sprawdzałem)
# tree /boot/efi/boot/efi└── EFI ├── BOOT │ ├── BOOTX64.EFI │ ├── fbx64.efi │ └── mmx64.efi └── ubuntu ├── BOOTX64.CSV ├── grub.cfg ├── grubx64.efi ├── mmx64.efi └── shimx64.efi3 directories, 8 files
# du -ch /boot/efi/ 3,5M /boot/efi/EFI/ubuntu1,9M /boot/efi/EFI/BOOT5,3M /boot/efi/EFI5,3M /boot/efi/5,3M razem