Forum serwisu Linux.pl
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
. Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Start
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Pokaż kalendarz
Dodaj wydarzenie
Zaloguj się
Zarejestruj się
Regulamin
Forum Linux.pl
»
Oprogramowanie
»
Instalacja oprogramowania
»
EKONOMIA -LINUX CZY WINDOWS?
Linux.pl
»
Baza sprzętu
»
Rozdajemy Linuksa
»
Poczta Linux.pl
»
Hosting Linux.pl
»
Nowe posty
bład przy czyszczeniu systemu przez program BleachBit
(5)
Dzisiaj
o 12:45:57
Jak uruchomić skrypt w momencie pojawienia się pulpitu?
(7)
2023-09-24, 17:55:47
Klonowanie systemu live na dysk
(3)
2023-09-21, 09:35:24
Stare biblioteki do gier.
(3)
2023-09-19, 23:18:43
Lubuntu - Dżwięk na wyjściu minijack i głośnikach laptopa
(2)
2023-09-17, 15:22:09
Problem z instalacją sterowników dla karty graficznej AMD Radeon R5 M330
(4)
2023-09-16, 10:50:18
Gra ciągle nadpisuje plik konfiguracyjny...
(5)
2023-09-07, 13:21:49
2 laptopy żrą baterię jak głupie PO CAŁKOWITYM WYŁĄCZENIU
(2)
2023-09-04, 18:52:58
RX560X Niska wydajność
(5)
2023-08-28, 08:54:15
[ROZWIĄZANY]Instalacja Zandronum
(2)
2023-08-26, 08:14:54
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony: [
1
]
2
3
...
5
Do dołu
Autor
Wątek: EKONOMIA -LINUX CZY WINDOWS? (Przeczytany 20862 razy)
play
Gość
«
dnia:
2005-12-16, 09:45:23 »
Poszukujemy osób o bardzo dobrej znajomości Linuksa, do tworzenia od podstaw nowej dystrybucji.
Osoby zainteresowane proszę o kontakt pod adresem m.kawecki@play.pl.
sys
Gość
«
Odpowiedź #1 dnia:
2005-12-16, 12:07:59 »
2005-12-16 09:45:23 play napisał:
> Poszukujemy osób o bardzo dobrej znajomości Linuksa, do tworzenia od podstaw nowej dystrybucji.
>
>
> Osoby zainteresowane proszę o kontakt pod adresem m.kawecki@play.pl.
no tak jakby te ponad 280 już istniejących było za mało
xis
Gość
«
Odpowiedź #2 dnia:
2005-12-16, 12:44:50 »
Może umieśćcie jakieś krótkie info o Waszych zamiarach, tj. co planujecie w tej dystrybucji umieścić, na czym ją chcecie bazować itd.
Jestem przekonany, że taka informacja pomoże Wam znaleźć kogoś do współpracy.
Powodzenia!
PS Sys: dla mnie może być i 2800
kamikaze
Gość
«
Odpowiedź #3 dnia:
2005-12-17, 11:58:40 »
2005-12-16 12:44:50 xis napisał:
> Może umieśćcie jakieś krótkie info o Waszych zamiarach, tj. co planujecie w tej dystrybucji
> umieścić, na czym ją chcecie bazować itd.
> Jestem przekonany, że taka informacja pomoże Wam znaleźć kogoś do współpracy.
>
> Powodzenia!
>
> PS Sys: dla mnie może być i 2800
Kolejna dystrybucja? Jakby mało ich było. Zajrzyj na distrowatch. Ta ma być jakaś wyjątkowa?
guzzi1
Gość
«
Odpowiedź #4 dnia:
2005-12-17, 14:19:36 »
A nie lepiej jakiś ciekawy pakiet - program napisać. Tu myśle jest jeszce spore pole do popisu. Albo poprawić co niektóre.
de_laurent
Gość
«
Odpowiedź #5 dnia:
2005-12-17, 17:53:12 »
Moze bedzie wyjatkowa. Nie zrazajcie ich! Wydaje mi sie, ze to bardzo dobry pomysl. A wam chlopaki i dziewczyny zycze powodzenia. Sam niestety nie mam wystarczajacej wiedzy i czasu...
Stilgar
Gość
«
Odpowiedź #6 dnia:
2005-12-17, 18:29:19 »
Gentoo też nie zawsze istniało, a jest wyjątkowe :-)
Maciek_Rutecki
Gość
«
Odpowiedź #7 dnia:
2005-12-17, 18:49:16 »
Chciałbym wiedzieć, jaki ma być cel powstania tej dystrybucji, bo sądzę to jest najbardziej interesujące.
--
Maciek
play
Gość
«
Odpowiedź #8 dnia:
2005-12-17, 21:52:21 »
Hmm, posta mi wczoraj wcięło
Wyraziłem się delikatnie mówiąc mało precyzyjnie, już wyjaśniam wątpliwości ...
Dystrybucja będzie mieć charakter komercyjny, co oczywiście oznacza że za włożoną w to pracę będziemy płacić
- mamy na celu wprowadzenie na rynek dystrybucji dla tzw. zwykłych użytkowników - zatem wszystko musi być maksymalnie proste i \\"klikalne\\" - mam tu na myśli zwłaszcza prosty (w sensie: dla użytkownika) graficzny instalator, graficzne narzędzia konfiguracyjne i jeżeli chodzi o manager X-ów to raczej KDE.
Mamy szerokie możliwości jeżeli chodzi o dystrybucję, także myślę że sprawa jest warta zachodu.
Wszystkich zainteresowanych ponownie proszę o kontakt mailowy. Pozdrawiam.
xis
Gość
«
Odpowiedź #9 dnia:
2005-12-17, 22:54:16 »
Taka komercyjna dystrybucja to dobry pomysł. Pod warunkiem, że nie będzie to kolejna Mandriva, Suse, Linspire. Myślałem kiedyś nad dystrybucją 100% desktopową i to tak desktopową, że nie używałaby w ogóle konsol tekstowych. Same initscripty miałyby ładować XSerwer (lub jego prostszy, ale lżejszy odpowiednik).
Myślę, że przy dystrybucji \\'dla niekumatych\\' warto rozważyć inny, niż ten pochodzący od uniksów, układ katalogów. Przypuszczam, że warto rozważyć to, co robi gobolinux (
http://gobolinux.org/
). Sam zastanawiałem się nad czymś takim:
/
|-System/ ($SYSTEMDIR)
|-Programs/ (lub w polskiej wersji Programy - generalnei $PROGRAMSDIR
)
`-Home/ (albo Katalogi Domowe/ - $HOMESDIR
W katalogu System/ mogłoby znajdować się całe \\'serce\\' Linuksa (/System/dev, /System/proc itd.), natomiast w reszcie - wiadomo.
To, co różni mój pomysł z pomysłem gobolinuksa to zawartość katalogu /Programs, mianowicie zawierałby on tylko programy doinstalowywalne, bez których system potrafiłby pracować bez problemów, czyli np. Firefox, KDE, Opera. Biblioteki i inne pakiety \\'rdzenne\\' znajdowałyby się w katalogu System.
Takie rozwiązanie pozwala na pozwolenie użytkownikom (odpowiednio uprawnionym, np. tym z grupy Administrator) na \\'grzebanie\\' w katalogu Programy. Dostep do zmieniania katalogu /System miałby tylko i wyłącznie root.
Typowa pani Ela (nie należąca do grupy Administrator) mogłaby to, co może zwykły użytkownik Linuksa
Oczywiście wcielenie tego pomysłu wymagałoby wprowadzenia kilku pojęć jak np. \\'pakiet bazowy/rdzenny\\' (czyli taki, który jest częścią Systemu jako takiego - zlib, perl, może gcc?) oraz \\'pakiety użytkowe\\' - aplikacje \\'końcowe\\' jak Quanta, czy wspomniany Firefox, Kadu itd.
To taka moja mała koncepcja odnośnie filozofii, może Wam się spodoba
xis
Gość
«
Odpowiedź #10 dnia:
2005-12-17, 22:57:29 »
Zapomniałem wspomnieć o katalogu /Devices, w którym trzymane byłyby urządzenia montowalne (ale tu trzeba sprawę przemyśleć przy dyskach twardych).
winsekt
Gość
«
Odpowiedź #11 dnia:
2005-12-16, 03:28:49 »
Jeżeli masz już kompa, na którym chcesz pracować i mieć z tego jakąś kożyść, to odpowiedź jest -WINDOWS. Jeżeli chcesz się pobawić i nie zależy Ci na czasie (pieniądzach), to LINUX. Wbrew pozorom, LINUX jest znacznie droższy, dostajesz go za free, ale czas jaki w niego zainwestujesz jest niewspółmierny do ceny 500zl(windows), Nie licz na to, że opisy dotyczące Linux i jego pochodnych są prawdziwe, ponieważ nikt nie odpwiada za ich funkcjonalność. Osobiście kożystam z tego systemu do wsparcia serwerka, ale chyba tylko dlatego, że szkoda mi wtopionego czasu w LINUX....
Gość
«
Odpowiedź #12 dnia:
2005-12-16, 07:00:45 »
2005-12-16 03:28:49 winsekt napisał:
> Jeżeli masz już kompa, na którym chcesz pracować i mieć z tego jakąś kożyść, to odpowiedź jest
> -WINDOWS. Jeżeli chcesz się pobawić i nie zależy Ci na czasie (pieniądzach), to LINUX. Wbrew
> pozorom, LINUX jest znacznie droższy, dostajesz go za free, ale czas jaki w niego zainwestujesz
> jest niewspółmierny do ceny 500zl(windows), Nie licz na to, że opisy dotyczące Linux i jego
> pochodnych są prawdziwe, ponieważ nikt nie odpwiada za ich funkcjonalność. Osobiście kożystam z
> tego systemu do wsparcia serwerka, ale chyba tylko dlatego, że szkoda mi wtopionego czasu w
> LINUX....
>
> Na początek to kup sobie słownik ortograficzny,
niekoniecznie za 500 zł
Na pewno wyjdzie ci to na
koRZyść, nie będziesz się ośmieszał na forum.
> Co do opisów, to jeszcze trzeba z nich umieć korzystać,
ale jak powszechnie wiadomo użytkownikowi Windowsa
głowa jest potrzebna tylko do noszenia czapki.
chmooreck
Gość
«
Odpowiedź #13 dnia:
2005-12-16, 07:53:48 »
winsekt wychodzisz z jednego blednego zalozenia: ze windowsa juz znasz, a linuksa jeszcze nie...
tak, uwazam, ze windowsa tez trzeba sie nauczyc... ile czasu ci to zajelo ? tylko nie pisz, ze "wyssales z mlekiem matki" ;-)
Cuba
Gość
«
Odpowiedź #14 dnia:
2005-12-16, 08:23:21 »
2005-12-16 03:28:49 winsekt napisał:
> Jeżeli masz już kompa, na którym chcesz pracować i mieć z tego jakąś kożyść, to odpowiedź jest
> -WINDOWS. Jeżeli chcesz się pobawić i nie zależy Ci na czasie (pieniądzach), to LINUX. Wbrew
> pozorom, LINUX jest znacznie droższy, dostajesz go za free, ale czas jaki w niego zainwestujesz
> jest niewspółmierny do ceny 500zl(windows), Nie licz na to, że opisy dotyczące Linux i jego
> pochodnych są prawdziwe, ponieważ nikt nie odpwiada za ich funkcjonalność. Osobiście kożystam z
> tego systemu do wsparcia serwerka, ale chyba tylko dlatego, że szkoda mi wtopionego czasu w
> LINUX....
>
Drukuj
Strony: [
1
]
2
3
...
5
Do góry
« poprzedni