Nowe posty

xx Przydatne Linki (11)
2021-11-18, 01:50:23
xx Lekka przeglądarki (4)
2021-11-13, 10:58:18
xx Przejście z iptables na nftables. Serwer z DNS i VPN... (0)
2021-11-12, 11:20:40
xx SSH (5)
2021-11-11, 09:11:41
xx audio debian problem (12)
2021-11-09, 12:01:43
xx Strona o testach penetracyjnych, hackingu (19)
2021-11-07, 22:34:12
xx czyszczenie systemu (31)
2021-11-07, 14:41:26
xx Jak przekierować port (1)
2021-11-06, 09:52:44
xx kdenlive nie chce się uruchomić (14)
2021-10-29, 08:38:52
xx Aktualizacja Ubuntu 20.4 do 21.10. Kmail nie zapisuje haseł (10)
2021-10-28, 16:48:20

Autor Wątek: Brak ikony Sieć/Network i brak Connetions/Połączenia w Ustawieniach  (Przeczytany 260 razy)

Offline joanna

  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Jak w temacie, zniknęła mi ikona (w System Tray). Zniknęła mi też opcja Connetions (w polskiej wersji to pewnie Połączenia - od lat używam angielskich dystrybucji więc już nie pamiętam) w System Settings. W ustawieniach Network mam więc tylko opcje Settings i Bluetooth. Co ważne Internet mam. [Jeśli coś jeszcze zniknęło - to w tej chwili nie jestem tego świadoma]

Co się mogło stać? Podejrzewam że odinstalowując zbędne packages przez pomyłkę coś niechcący usunąłam. Absurdalne mi się wydaje, ale to jedyne mi co do głowy przychodzi. A tak się składa, że właśnie po ponownym uruchomieniu komputera po tych "czystkach" zniknęły mi te ustawienia.

Mam Ubuntu (Kubuntu) 20.04.

Oczywiście próbowałam znaleźć rozwiązanie. Ale to co odważyłam się spróbować nie pomogło.

PS Linuxa używam od kilkunastu lat, ale de facto jestem tylko użytknownikiem (nie programistą). Jeśli miałam z czymś problem lub czegoś potrzebowałam dodatkowego zawsze prędzej czy później znajdywałam informację w Internecie. Z góry więc przepraszam jeśli będzie wychodzić ze mnie ignorancja ;-)

Offline 1709

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2513
  • 1709
    • Zobacz profil
Mam nadzieję że coś z tego wyciągniesz :-)
Cytuj
1. Synaptic package manager history
( history of manually installed packages does not exist )
1.1 From Terminal
1.2 From Synaptic

### 1.1 From terminal

Display only the history files and the date of their creation.
```
ls -lt /var/log/apt/history* | awk '{print $6,$7,$8,$9}'
```

For example.
```
$  ls -lt /var/log/apt/history* | awk '{print $6,$7,$8,$9}'
Oct 1 00:00 /var/log/apt/history.log
Sep 30 03:56 /var/log/apt/history.log.1.gz
Aug 31 14:11 /var/log/apt/history.log.2.gz
Jul 30 20:24 /var/log/apt/history.log.3.gz
Jun 29 11:47 /var/log/apt/history.log.4.gz
May 27 03:41 /var/log/apt/history.log.5.gz
Apr 30 20:17 /var/log/apt/history.log.6.gz
Mar 26 2021 /var/log/apt/history.log.7.gz
Feb 20 2021 /var/log/apt/history.log.8.gz
Jan 31 2021 /var/log/apt/history.log.9.gz
Dec 29 2020 /var/log/apt/history.log.10.gz
Nov 30 2020 /var/log/apt/history.log.11.gz
Oct 25 2020 /var/log/apt/history.log.12.gz
```

----

Displaying all logs at once.

```
ls -lt /var/log/apt/history* | awk '{print $9}' | xargs zcat -f
```

Displaying all logs at once with file name in red.
```
while read -r LINE ; do \
echo -e "\e[01;31m $LINE \e[0m" ; zcat $LINE ; \
done <<< $(ls -lt /var/log/apt/history* | awk '{print $9}')
```

----

Filtration.

From these files, display only lines containing the words "Purge" and "Remove" and "Start-Date".
```
ls -lt /var/log/apt/history* | awk '{print $9}' | xargs zgrep "Purge\|Remove\|Start-Date"
```

From these files, display only lines containing the words "Install" , "Upgrade" , "Start-Date".
```
ls -lt /var/log/apt/history* | awk '{print $9}' | xargs zgrep "Install\|Upgrade\|Start-Date"
```


### 1.2 From Synaptic

Open Synaptic ( package manager ) 
Inside from menu choose 

** "File" --> "History"** 

and check what you did last time.
PS: Brak polskiej czcionki, nie jest to brak lenistwa, a jej brak w systemie i brak czasu na reczne poprawki.

Offline marcin'82

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 338
    • Zobacz profil
Z pobieżnych poszukiwań wygląda na to, że wrąbało pakiet plasma-nm. Zainstaluj, ale sprawdziłbym jeszcze czy system jest w pełni zaktualizowany:
sudo su -
apt-get update
apt-get dist-upgrade

Powodzenie zależy od tego ile PPA jest nalepione w systemie i czy był w miarę na bieżąco aktualizowany.

Na koniec:
apt-get install plasma-nm
Przeloguj się i sprawdź. Sprawdź też w System Settings.

Offline robson75

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 291
    • Zobacz profil
Nie znam dobrze KDE 5, ale na początku bym sprawdził czy aplet NM masz dodany do autostartu podczas logowania KDE.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110
anarchyinstaller

Offline mackeire

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 396
    • Zobacz profil
Nie znam dobrze KDE 5, ale na początku bym sprawdził czy aplet NM masz dodany do autostartu podczas logowania KDE.

nie ma takiej potrzeby, też sądzę że po prostu brakuje paczki plasma-nm

Offline joanna

  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Z pobieżnych poszukiwań wygląda na to, że wrąbało pakiet plasma-nm. Zainstaluj, ale sprawdziłbym jeszcze czy system jest w pełni zaktualizowany:

Powodzenie zależy od tego ile PPA jest nalepione w systemie i czy był w miarę na bieżąco aktualizowany.

Wielkie dzięki marcin'82!!! (mackeire, robson75 i 1709 też) Pomogło! [podejrzewałam że chodzi o jakiś jeden pakiet, ale nie potrafiłam znaleźć jaki]

PS System jest aktualizowany, i akurt "świeżutki" bo zmieniałam kilka dni temu komputer i robiłam nową instalację.