Nowe posty

xx Przydatne Linki (11)
2021-11-18, 01:50:23
xx Lekka przeglądarki (4)
2021-11-13, 10:58:18
xx Przejście z iptables na nftables. Serwer z DNS i VPN... (0)
2021-11-12, 11:20:40
xx SSH (5)
2021-11-11, 09:11:41
xx audio debian problem (12)
2021-11-09, 12:01:43
xx Strona o testach penetracyjnych, hackingu (19)
2021-11-07, 22:34:12
xx czyszczenie systemu (31)
2021-11-07, 14:41:26
xx Jak przekierować port (1)
2021-11-06, 09:52:44
xx kdenlive nie chce się uruchomić (14)
2021-10-29, 08:38:52
xx Aktualizacja Ubuntu 20.4 do 21.10. Kmail nie zapisuje haseł (10)
2021-10-28, 16:48:20

Autor Wątek: Linux Mint - xfce4-pulseaudio-plugin - trzeszczy i zniekształca dźwięk  (Przeczytany 410 razy)

Offline eugieniek

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 50
    • Zobacz profil
Kernel: 5.4.0-84
Linux: Mint 20.2 Uma
De: Xfce
Audio: Realtek ALC3228
Inne: ffmpeg 4.2.4-4; xfce4-pulseaudio-plugin 0.4.3;

Dźwięk znikształca się w każdym odtwarzaczu i każdej przeglądarce. Na dodatek głośniki trzeszczą.
Jest też problem z mikrofonem, gdy jest wyłączony to mruga diodka w klawiszu F8 sygnalizująca wyłączony mikrofon i słychać trzaski podczas mrugania diodki (taki cichy szeleścik w głośnikach, gdy diodaka zamruga to zaszeleści).
Na innych linuxach nic takiego się nie dzieje, tylko na Mint/Ubuntu.


Offline robson75

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 291
    • Zobacz profil
To nie jest wina xfce4-pulseaudio-plugin, tylko ogólnie, pulseaudio lub alsy.
Na początku pokaż wynik
systemctl status alsa-restore.service
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110
anarchyinstaller

Offline eugieniek

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 50
    • Zobacz profil
alsa-restore.service - Save/Restore Sound Card State
     Loaded: loaded (/lib/systemd/system/alsa-restore.service; static; vendor preset: enabled)
     Active: active (exited) since Sun 2021-09-26 08:47:06 CEST; 6min ago
       Docs: man:alsactl(1)
    Process: 648 ExecStartPre=/bin/mkdir -p /run/alsa (code=exited, status=0/SUCCESS)
    Process: 707 ExecStart=/usr/sbin/alsactl -E HOME=/run/alsa -E XDG_RUNTIME_DIR=/run/alsa/runtime restore (code=exited, status=0/SUCCESS)
   Main PID: 707 (code=exited, status=0/SUCCESS)

wrz 26 08:47:06 Elitebook systemd[1]: Starting Save/Restore Sound Card State...
wrz 26 08:47:06 Elitebook systemd[1]: Finished Save/Restore Sound Card State.


Offline mackeire

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 396
    • Zobacz profil
może trzeba poruszać suwakami w
alsamixer

Offline robson75

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 291
    • Zobacz profil
Najsampierw wykonaj te dwie komendy
sudo alsactl store
alsactl store -f ~/.config/alsa.conf
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110
anarchyinstaller

Offline eugieniek

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 50
    • Zobacz profil
Zrobiłem te komendy i nic, bez zmian. Jest jeszcze coś:
są dwa suwaki pod ikonką głośności, jeden to głośność głośników a drugi mikrofonu.
Gdy mikrofon jest wyłączony ale jego głośność była ustawiona na 100% to gdy słyszę trzask w głośniku (podczas mrugania diodki w klawiszu F8) to suwak mikrofonu automatycznie spada do zera i po ułąmku sekundy (po trzaśnięciu w głośniczkach) wraca na 100%.
Trzasków nie ma i dźwięk jest ok gdy mikrofon jest włączony ale wyciszony (np. do zera).


Offline robson75

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 291
    • Zobacz profil
To weź uruchom
alsamixer
w terminalu, F6 wybierz kartę dźwiękową, i suwakami dostosuj

Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110
anarchyinstaller

Offline 1709

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2513
  • 1709
    • Zobacz profil
Cytuj
Gdy mikrofon jest wyłączony ale jego głośność była ustawiona na 100% to gdy słyszę trzask w głośniku (podczas mrugania diodki w klawiszu F8) to suwak mikrofonu automatycznie spada do zera
Aktualnie nie korzystam z mikrofonu, ale tez tak kiedys mialem.
Dokladniej chodzi o to że w alsamixer "Line Boost" i "Capture"
"Capture" jest od czulosci / glosnosci mikrofonu
"Line Boost"  jest od wzmocnienia tego sygnalu i nie moze byc na maksa, bo wtedy dzieja sie takie rzeczy.

Samo "Capture" i "Line Boost" nalezy ustawiac najpierw od "Capture" by dzwiek byl slyszalny ( z mikrofonu ) ale bez duzych szumow,
 a potem wzmacniac  przy pomocy "Line Boost" aby dzwiek byl lepiej slyszalny.

Z samym xfce4-pulseaudio-plugin  nie potrafie pomoc. Jesli sie da i nie przeszkadza to zawsze mozna odinstalowac.
Nie wiem, może szum znika kiedy masz mikrofon wyłączony ?
( Tak jak na obrazku post wyzej ? )
« Ostatnia zmiana: 2021-09-26, 22:03:29 wysłana przez 1709 »
PS: Brak polskiej czcionki, nie jest to brak lenistwa, a jej brak w systemie i brak czasu na reczne poprawki.