Nowe posty

xx Różnice w wydajności :) (0)
Wczoraj o 21:20:21
xx Problem z pulpitem w XFCE (1)
Wczoraj o 10:43:16
xx Problemy z instalacją ustawień jądra (1)
2024-02-26, 14:01:41
xx System 5.1 jak podłączyć i skonfigurować? (3)
2024-02-23, 22:32:16
xx Alternatywa dla Hamachi pod Raspberry Pi? (1)
2024-02-22, 13:51:32
xx Everspace (7)
2024-02-21, 21:33:19
xx [C] Uruchamianie zewnętrznych programów (14)
2024-02-11, 19:20:33
xx libfuse i wielowątkowość (5)
2024-02-11, 13:37:22
xx [libfuse3] Kolejkowanie tworzenia plików dla tego samego katalogu (0)
2024-02-11, 13:31:51

Autor Wątek: W jaki sposób emulować "branding"?  (Przeczytany 1679 razy)

Offline kuchtarczyk

  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 14
    • Zobacz profil
W jaki sposób emulować "branding"?
« dnia: 2021-07-24, 21:02:06 »
Chodzi o życie z maszynami wirtualnymi i systemami uruchamianymi wirtualnie.

Czy istnieje na dzień dzisiejszy możliwość emulowania UEFI oraz brandingu, tak aby systemy uruchomione a w nich oprogramowanie myślały że uruchamiane i instalowane są np. na sprzęcie marki DELL czy HP?

Uruchamiam sterowniki pochodzące ze strony DELL i instalator od razu krzyczy że STEROWNIK nie jest przeznaczony dla tej maszyny.
Jak taki SOFT oszukać aby myślał że jest odpalony na DELL'u??

Wiecie o co chodzi?
Mam kartę PCIEe LTE (modem LTE) który ma dość uczciwe jeszcze parametry (LTE-A kat.6).
Mam laptopa HP z tym portem, modem pasuje ale UEFI go nie widziało.

Udało mi się niby debrandować modem i teraz gdy system go wykrywa to pokazuje mi LTE-A MODULE model XXX zamiast DELL INCORPORATED Model XXX
ale i tak nie idzie uruchomic tego.

Na maszynie wirtualnej też widzę modem, jest ok ale na sofcie nie od DELLa nie widzi SIM...

Zacząłem się zastanawiać czy w środowisku wirtualnym jest możliwość pokombinowania...