Szukam ale wszystko co mi znajduje to znajduje dla Windows.
Pytanie brzmi: jest coś takiego w Linuxie jak plik hosts w którym można przekeirować adresy wywyływane z komputera na swój adres 127.0.0.1 ?
Chciałbym pobawić się przez chwile z takowymi jak allegro/olx i kilkoma innymi i poblokować zakresy adresów które wczytywane są wraz z wczytywaniem serwisu.
Przykład:
Odpalam w przeglądarce adres
https://olx.pla na pasku widzę masę innych dziwnych adresów które wczytują się wraz z czytaniem właściwej strony.
Są to głównie:
- gstatic.ocm
- coś tam jeszcze z zdresami facebooka
- coś tam jeszcze z google związane...
i teraz przy okazji albowiem celowo napisałem wyżej że "coś tam" bo... oko jest zbyt wolne aby dopatrzeć, zatem w jaki sposób dotrzeć do wszystkich adresów? Jest gdzieś jakiś log?
Firefox ma możliwość w jakimś dodatku podpatrzeć jakie adresy są uruchamiane i czytane wraz z wgrywaniem strony głównej danego serwisu?
W windows mam tak zrobione z kilkoma serwisami i przyznam wprost - serwisy działają, np. gumtree czy olx są znacznie szybsze.
Problem jednak w tym że gdy używam windows to te adresy czytane dodatkowo przy otwieraniu stron są inny, np. w linuxie przekierowuje na gstatic.com a w windows jest już gstat.com