Nowe posty

Autor Wątek: Elementary OS - instalator nie widzi Windowsa  (Przeczytany 490 razy)

Offline Car Piotr

  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Elementary OS - instalator nie widzi Windowsa
« dnia: 2021-04-19, 14:53:16 »
Dzień dobry
Potrzebuje Panowie waszej pomocy.
Chce zainstalować na swoim laptopie drugi system - Elementary OS. Problem jest w tym ze instalator linuxa nie widzi zainstalowanego Windowsa i proponuje instalacje z wymazaniem całego dysku.
Co zrobić aby instalator widział Windowsa i zainstalował Elementary obok ?

Offline mackeire

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 358
    • Zobacz profil
Odp: Elementary OS - instalator nie widzi Windowsa
« Odpowiedź #1 dnia: 2021-04-19, 19:46:32 »
Ręczne partycjonowanie z poziomu linuxa live.

Offline baker

  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 21
    • Zobacz profil
Odp: Elementary OS - instalator nie widzi Windowsa
« Odpowiedź #2 dnia: 2021-04-19, 20:29:30 »
Za mało informacji, aby udzielić właściwej odpowiedzi.
Strzał w ciemno https://itsfoss.com/guide-install-elementary-os-luna/

Offline Paweł Kraszewski

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2719
  • Lenistwo jest matką potrzeby = babcią wynalazku
    • Zobacz profil
    • keybase.io/pkraszewski
Odp: Elementary OS - instalator nie widzi Windowsa
« Odpowiedź #3 dnia: 2021-04-19, 21:17:40 »
Pierwsza sprawa: czy instalator odpalany jest w tym samym trybie (UEFI albo Legacy) co zainstalowany Windows?
Paweł Kraszewski
~Gentoo/FreeBSD/OpenBSD/Specjalizowane customy

Offline Car Piotr

  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Odp: Elementary OS - instalator nie widzi Windowsa
« Odpowiedź #4 dnia: 2021-04-19, 22:05:15 »
Na UEFi wogole nie startuje instalator - uruchamia się Windows. Na Legacy bios instalator normalnie odpala, ale nie ma tej opcji zainstaluj obok Windowsa.
Przeznaczyłem 50 GB na linuxa - nie ma znaczenia czy jako partycja czy nieprzydzielone miejsce. I tak nie widzi Windy.

Offline Paweł Kraszewski

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2719
  • Lenistwo jest matką potrzeby = babcią wynalazku
    • Zobacz profil
    • keybase.io/pkraszewski
Odp: Elementary OS - instalator nie widzi Windowsa
« Odpowiedź #5 dnia: 2021-04-20, 06:43:49 »
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Jeżeli Windows pracuje na UEFI, to instalator Linuksa musi być uruchomiony w trybie UEFI, żeby go zobaczyć. Kropka.

Sprawdziłem przed chwilą ISO Elementary (najnowszy elementaryos-5.1-stable.20200814.iso) - jest typu hybrid z obsługą UEFI, loader GRUB-a jest podpisany dla SecureBoot-a, więc problemem jest po prostu niepoprawne nagranie obrazu na nośnik instalacyjny.

Edit: Nagrałem obraz ISO na pena i odpaliłem na laptopie w UEFI, więc działa.
« Ostatnia zmiana: 2021-04-20, 06:59:13 wysłana przez Paweł Kraszewski »
Paweł Kraszewski
~Gentoo/FreeBSD/OpenBSD/Specjalizowane customy

Offline Car Piotr

  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Odp: Elementary OS - instalator nie widzi Windowsa
« Odpowiedź #6 dnia: 2021-04-20, 10:31:29 »
Ok. To jak zrobic instalkę na pendrivie ? Robiłem przy użyciu rufusa z standardowymi ustawieniami.

Offline Paweł Kraszewski

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2719
  • Lenistwo jest matką potrzeby = babcią wynalazku
    • Zobacz profil
    • keybase.io/pkraszewski
Odp: Elementary OS - instalator nie widzi Windowsa
« Odpowiedź #7 dnia: 2021-04-20, 11:12:43 »
Po prostu zrobiłem dd z obrazu na pena. Nigdy nie korzystałem z narzędzi typu Rufus czy UNetbootin - wszystkie współczesne obrazy są hybrydowe, będąc równocześnie surowym obrazem płyty i pena.

Klikany odpowiednik dd dla Windows to na przykład Win32DiskImager albo Etcher.
« Ostatnia zmiana: 2021-04-20, 11:14:40 wysłana przez Paweł Kraszewski »
Paweł Kraszewski
~Gentoo/FreeBSD/OpenBSD/Specjalizowane customy

Offline Car Piotr

  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Odp: Elementary OS - instalator nie widzi Windowsa
« Odpowiedź #8 dnia: 2021-04-20, 17:42:46 »
Zrobiłem pendriva Etcher-em. Na legacy bios instalator normalnie startuje ale brak „ instalacji obok windowsa”
Na UEFi wyskakuje błąd „verification failed 0x1a security violation”.
 Nie wiem w czym problem ....

Dobra temat ogarnięty😀
Przeanalizowałem linka od Bakera i i zgodnie z tym co tan napisano wyłączyłem secure boot w UEFi i pojawiała się opcja „instalacja obok Windows”

Bardzo wam dziękuje Panowie za pomoc
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 2021-04-20, 17:55:46 wysłana przez Car Piotr »

pikaczu

  • Gość
Odp: Elementary OS - instalator nie widzi Windowsa
« Odpowiedź #9 dnia: 2021-04-24, 08:25:45 »
Trzeba dorzęźbić temat na forum i podpiąć na górę w spisie, temat dot. BOOT SECURE w dziale INSTALACJA/KONFIGURACJA wszak masa ludzi w necie ma z tym problem.