System > Konfiguracja

Manjaro po aktualizacji znowu zwariował, masa problemów

(1/4) > >>

pikaczu:
Coś mnie podkusiło aby zmienić wersję 20.1.1 na 21.0 (wydana kilka dni temu) i już kolejne przygody. Chodzi o x64 Xfce.
Nie będę rozpisywał się w nieskończoność, od razu napiszę co jest nie tak:

1. nie działa Thunar Root czyli standardowo:  pkexex tunar %f
Nic się nie dzieje gdy próbuję otworzyć jakiś katalog z uprawnieniami admina

2. nie mogę zamontować ramdisku

--- Kod: ---
sudo mount -t tmpfs -o size=4096M ramdisk /ramdisk
mount | tail -n 1
ramdisk  /ramdisk  tmpfs  defaults,size=4G,x-gvfs-show  0  0

--- Koniec kodu ---
Powyższe zawsze działało a teraz wyskakuje komunikat:

--- Kod: ---
nie rozpoznano polecenia RAMDISK
--- Koniec kodu ---

3. nie ma możliwości zainstalowania Grub-Customizera, pakiet nie został znaleziony, w Aur i innych też nie.

4. menedżer oprogramowania (dodaj / usuń programy) gdy klikam PREFERENCJE widnieje wpis: uwierzytelnianie nie powiodło się.

robson75:

--- Cytat: pikaczu w 2021-03-31, 16:20:56 ---nie działa Thunar Root czyli standardowo:  pkexex tunar %f
Nic się nie dzieje gdy próbuję otworzyć jakiś katalog z uprawnieniami admina

--- Koniec cytatu ---
Prawidłowe polecenie winno tak wyglądać

--- Kod: ---
pkexec thunar %F
--- Koniec kodu ---

A co do samego manjaro to się nie będę wypowiadał, bo szkoda słów.

Edit.

Jeżeli używasz tego systemu, to powinieneś zajrzeć na ich forum, wtedy byś się dowiedział dlaczego z repo wyleciał grub-customizer.
https://forum.manjaro.pl/t/stable-update-2021-03-18-kernels-plasma-frameworks-libreoffice/1830

pikaczu:
Do powyższych problemów należy dodać jeszcze:

5. po uruchomieniu zimnego laptopa wentylator bez powodu pracuje na II biegu dobre 5minut, jakby video obrabiał, huk nie z tej planety...
6. znikające ikonki (aplety) bez powodu obok zegarka (wyłączyłem wieczorem, był aplet ZASILANIE, włączam rano i już go nie ma)

Udalo mi się wejść do menedżera oprogramowania w jego USTAWIENIA ale dopiero przez terminal podając sudo (nazwa pakietu) i hasło, udało się uwierzytelnić.

Brak mi słów już. Próbowałem już Fedory, Ubuntu, Xubuntu, Manjaro, endeavourOS, Mint i wielu innych. Najlepiej z tego wszystkiego działał Manjaro ale było to w marcu 2019 do września 2019. Dalej już tylko gorzej z małym ale w październiku 2020.

Mam pytanie: czy to jest wina Xfce?
Zawsze używam Xfce. Raz miałem Plazmę ale na chwilę, nie zdąrzyłem sprawdzić błędów.
Jeśli dzisiaj nie uda mi się tego wszystkiego naprawić to będę musiał wrócić do poprzedniej wersji.

robson75:

--- Cytat: pikaczu w 2021-04-01, 07:12:12 ---Mam pytanie: czy to jest wina Xfce?
Zawsze używam Xfce. Raz miałem Plazmę ale na chwilę, nie zdąrzyłem sprawdzić błędów.
Jeśli dzisiaj nie uda mi się tego wszystkiego naprawić to będę musiał wrócić do poprzedniej wersji.

--- Koniec cytatu ---
Nie, nie jest to wina Xfce4, ponieważ sam jadę na najnowszej wersji czyli, 4.16, i u mnie wszystko działa jak należy. (Ale ja nie używam manjaro tylko Arch Linuxa) Jedyna wina leży po stronie manjaro który to ma swoje własne ustawienia w Xfce4.

Powrót do poprzedniego numerka wydania manjaro nic Ci nie da, bo jak pewnie wiesz to manjaro jest oparte na Archu, czyli to jest system typu rolling release, i prędzej czy później będziesz musiał go zaktualizować do najnowszej wersji, bo w przeciwnym razie system całkowicie Ci się rozsypie.

marcin'82:
Na początek:

--- Kod: ---
journalctl -q -b -p 3
--- Koniec kodu ---

--- Kod: ---
journalctl -q -b -p 4..4
--- Koniec kodu ---

Czy system jest w pełni zaktualizowany?

--- Kod: ---
sudo su -
--- Koniec kodu ---

--- Kod: ---
pacman -Syyu
--- Koniec kodu ---

Poka ile masz nalepione z AUR:

--- Kod: ---
pacman -Qm
--- Koniec kodu ---

Odnośnie środowiska Xfce4. Mam używam, nic się nie dzieje. Może zgrzyt między wersjami? Wyloguj się, przełącz się na TTY2: Ctrl+Alt+F2, zaloguj się na użytkownika. Spakuj konfigurację xfce4:

--- Kod: ---
tar -cvf xfce4.tar .config/xfce4
--- Koniec kodu ---
Usuń w peezdu, bo masz pewnie namotane jak w Windows 10 po aktualizacji :D

--- Kod: ---
rm -rf .config/xfce4
--- Koniec kodu ---
Usuń cache:

--- Kod: ---
rm -rf .cache/*
--- Koniec kodu ---

Zrestartuj system:

--- Kod: ---
reboot
--- Koniec kodu ---

Zaloguj się do środowiska graficznego i sprawdź czy "weszły" jakiekolwiej ustawienia środowiska graficznego i czy już nie skacze, miga, znika, trąbi, zionie ogniem.

Acha #3
Ramdisk też działa w ten sposób jak to opisałeś, zresztą tak samo jak tutaj:
https://www.linuxbabe.com/command-line/create-ramdisk-linux .

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej