Nowe posty

Autor Wątek: 2 adresy na jednej sieciówce - brak pingu  (Przeczytany 4387 razy)

Offline mariuszad

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
    • Zobacz profil
2 adresy na jednej sieciówce - brak pingu
« dnia: 2020-10-22, 11:20:28 »
Witam

Przypisałem drugi adres ip do sieciówki jednak nie idą z niego pingi na zewnątrz sieci.

[b]# cd /etc/sysconfig/network-scripts/[/b]
[b]# ll[/b]
razem 8
-rw-r--r-- 1 root root 321 10-22 02:30 ifcfg-enp0s25
-rw-r--r-- 1 root root 327 10-22 05:04 ifcfg-enp0s25:1

[b]# ip a[/b]
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
       valid_lft forever preferred_lft forever
2: enp0s25: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state UP group default qlen 1000
    link/ether 00:1a:4b:65:32:e3 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 192.168.4.26/24 brd 192.168.4.255 scope global noprefixroute enp0s25
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet 192.168.100.10/24 brd 192.168.100.255 scope global noprefixroute enp0s25:1
       valid_lft forever preferred_lft forever

[b]# cat ifcfg-enp0s25[/b]
TYPE=Ethernet
PROXY_METHOD=none
BROWSER_ONLY=no
BOOTPROTO=none
IPADDR=192.168.4.26
PREFIX=24
DNS1=8.8.8.8
DOMAIN=domena.tld
DEFROUTE=yes
IPV4_FAILURE_FATAL=no
IPV6_DISABLED=yes
IPV6INIT=no
NAME=enp0s25
UUID=cf527639-eb12-3511-b930-9d93bbec49e7
DEVICE=enp0s25
ONBOOT=yes
AUTOCONNECT_PRIORITY=-999

[b]# cat ifcfg-enp0s25:1[/b]
TYPE=Ethernet
PROXY_METHOD=none
BROWSER_ONLY=no
BOOTPROTO=none
IPADDR=192.168.100.10
PREFIX=24
GATEWAY=192.168.4.10
DNS1=8.8.8.8
DEFROUTE=yes
IPV4_FAILURE_FATAL=no
IPV6_DISABLED=yes
IPV6INIT=no
NAME=enp0s25:1
UUID=cf527639-eb12-3511-b930-9d93bbec49e7
DEVICE=enp0s25:1
ONBOOT=yes
AUTOCONNECT_PRIORITY=-999

[b]# ping -I enp0s25 onet.pl[/b]
PING onet.pl (213.180.141.140) from 192.168.4.26 enp0s25: 56(84) bytes of data.
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=1 ttl=59 time=13.1 ms
64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=2 ttl=59 time=13.4 ms
^C
--- onet.pl ping statistics ---
2 packets transmitted, 2 received, 0% packet loss, time 2ms
rtt min/avg/max/mdev = 13.081/13.241/13.401/0.160 ms

[b]# ping -I enp0s25:1 onet.pl[/b]
ping: invalid source address enp0s25:1

[b]# ping -I 192.168.100.10 onet.pl[/b]
PING onet.pl (213.180.141.140) from 192.168.100.10 : 56(84) bytes of data.
^C
--- onet.pl ping statistics ---
12 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 316ms


Dlaczego nie widzi interfejsu (invalid source address enp0s25:1)  i dlaczego nie idą pingi przez niego. Czy może mi ktoś wyjaśnić/pomóc  jak rozwiązać problem?

Pozdrawiam
mariusz

Offline Paweł Kraszewski

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2720
  • Lenistwo jest matką potrzeby = babcią wynalazku
    • Zobacz profil
    • keybase.io/pkraszewski
Odp: 2 adresy na jednej sieciówce - brak pingu
« Odpowiedź #1 dnia: 2020-10-22, 14:09:22 »
Routing.
* Router musi pracować w obu sieciach i dać się spingować z hosta po obu adresach.
* Obie sieci muszą być NAT-owane na routerze.
Paweł Kraszewski
~Gentoo/FreeBSD/OpenBSD/Specjalizowane customy