Nowe posty

Autor Wątek: System nie widzi Linuxa  (Przeczytany 4206 razy)

Offline uzytkownik32

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
System nie widzi Linuxa
« dnia: 2020-10-04, 20:52:59 »
Witam. Otóż postanowiłem wypróbować Linuxa, instaluję sobie Minta 20, cała instalacja przebiega bezproblemowo lecz po zakończeniu instalacji startuje z automatu Windows, nie ma możliwości wyboru systemu, w biosie widnieje tylko Windows boot manager, w programie EasyBCD równiez nie widzę Linuxa, jest na szaro. Jak włożę pendriva z instalatorem to mam menu gruba by wystartować tylko Minta, żadnych błędów podczas instalacji nie miałem. Jak wystartuję to mam pulpit jak podczas instalacji, zerknąłem w instalatorze i podczas instalacji gdy wybiera się partycje mam zainstalowanego Minta jak należy, prosze o pomoc.
« Ostatnia zmiana: 2020-10-04, 20:58:23 wysłana przez uzytkownik32 »

Offline Paweł Kraszewski

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2636
  • Lenistwo jest matką potrzeby = babcią wynalazku
    • Zobacz profil
    • keybase.io/pkraszewski
Odp: System nie widzi Linuxa
« Odpowiedź #1 dnia: 2020-10-04, 21:54:12 »
Nie było pomieszania UEFI/Legacy? Tj. Windows pracuje w UEFI a instalacja Linuksa odpalona w trybie Legacy? W takiej sytuacji Linuks się zainstaluje, ale będzie niewidoczny z trybu UEFI.

Ewentualnie zainstalowany poprawnie, ale loader nie przestawił się w UEFI i trzeba wskazać go ręcznie z poziomu BIOSa (dodać nowy wpis do ścieżki PARTYCJA_EFI:\EFI\ubuntu\grubx64.efi). W Mincie może być ścieżka \mint\, nie wiem, jak głęboko przeorali to bazowe Ubuntu. I tak, separatory ścieżki są po Microsoftowemu, Szcecin-Rzeszów, nie po reszto-światowemu Suwałki-Wrocław.  To jakby ktoś miał wątpliwości, kto mieszał przy tworzeniu UEFI.
« Ostatnia zmiana: 2020-10-04, 22:02:52 wysłana przez Paweł Kraszewski »
Paweł Kraszewski
~Gentoo/FreeBSD/OpenBSD/Specjalizowane customy

Offline uzytkownik32

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
Odp: System nie widzi Linuxa
« Odpowiedź #2 dnia: 2020-10-04, 22:05:05 »
W biosie mam wybrane oba tryby UEFI i LEGACY,  w boocie zmieniam odpalanie z pendriva i od razu przechodzę do menu wyboru opcji z mintem, nie wiem w zasadzie czy instalator pracuje z UEFI czy z LEGACY skoro mam obie opcje wybrane, sugerujesz tutaj zebym przed instalacją wybrał pracę tylko w jednym trybie? Bo nie wiem jak sprawdzić w którym trybie pracuje instalator

Offline Paweł Kraszewski

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2636
  • Lenistwo jest matką potrzeby = babcią wynalazku
    • Zobacz profil
    • keybase.io/pkraszewski
Odp: System nie widzi Linuxa
« Odpowiedź #3 dnia: 2020-10-04, 23:00:25 »
Sprawdź, w jakim trybie pracuje Windows i wyłącz w BIOSie ten drugi całkowicie. Wtedy zacznij instalować Linuksa.
Paweł Kraszewski
~Gentoo/FreeBSD/OpenBSD/Specjalizowane customy

Offline uzytkownik32

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
Odp: System nie widzi Linuxa
« Odpowiedź #4 dnia: 2020-10-05, 10:51:41 »
Śmiga, zmieniłem tryb pracy biosu na samo UEFI, system już widział linuxa tylko w boot managerze grub się nie pojawiał, wystarczyło odpalić minta z biosa i w terminalu ustawić kolejność bootowania najpierw na ubuntu. Widocznie wcześniej na legacy musiał się instalator odpalać i dlatego system miał problem ze znalezieniem bootera, pojawiły mi się w boot managerze dwa booty z ubuntu nie wiem dlaczego, dla rozruchu i systemu jedną partycję zrobiłem, ale w grubie jest tylko jeden booter linuxa także to raczej problemu nie stanowi. Problem rozwiązany.
« Ostatnia zmiana: 2020-10-05, 11:01:11 wysłana przez uzytkownik32 »

Offline Panas

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 181
    • Zobacz profil
Odp: System nie widzi Linuxa
« Odpowiedź #5 dnia: 2020-10-06, 21:53:30 »
Który boot manager używasz? (Mi windowsowy dalej automatycznie startuje z windowsem)
Przy starcie pod f10 lub f12 możesz ustawić.

Na koniec możesz gruba przeinstalować i na nowo wszystko poustawia.
https://forum.linux.pl/index.php/topic,25952.msg139898.html#new