locate pulse
locate pulse | grep home | grep config
Uruchom alsamixer w terminalu, i suwakami dostosuj.
Oprócz suwaków wciśnięcie "m" wycisza/podgłaśnia.
1. Nie wiem czy temat aktualny.
2. Nie wiem czy użytkownik testował na nowym koncie.
Ale jeszcze jedna rada.Raz na jakiś czas, dżwięk mi się przełącza z "analogowego" na "cyfrowy".Nie zależnie od dystrybucji.Akurat teraz tak miałem w Mincie.Wyjaśnienie:Używam komputera i w nim karty muzycznej, więc wyjście z karty muzycznej jest analogowe.Ale system wykrywa mi także HDMI karty graficznej i to jest wyjście cyfrowe.Jak patrzę w "ustawienia" pavucontrol,to czasem mi się samo to resetuje i wyjście z karty muzycznej jest wyłączone zamiast włączone i działać, a włączone jest te z karty graficznej. Nie wspominałem o tym ponieważ każdy sobie mógł zobaczyć i zmienić w ostatniej zakładce pavucontrol , które było instalowane domyślnie na większości dystrybucji linuxa.No właśnie było. Akurat w Mincie musiałem sobie doinstalować.Możesz sobie sprawdzić / przetestować.Przykład pavucontrol z wiki kodi ( odtwarzacza, nie istotne )
Informacja: " pavucontrol " to " PulseAudio Volume Control "
A dźwięku nie ma w głośnikach, w słuchawkach, czy i tu, i tu?
aplay -l
systemctl --user status pulseaudio
a pokaż kolego wynik komendy Kod: [Zaznacz]aplay -liKod: [Zaznacz]systemctl --user status pulseaudioCzy przed zalogowaniem no konto użytkownika też nie ma dźwięku ? Czy użytkownik na pewno jest właścicielem /home ?
**** Lista PLAYBACK urządzeń ****karta 0: PCH [HDA Intel PCH], urządzenie 0: ALC3253 Analog [ALC3253 Analog] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0karta 0: PCH [HDA Intel PCH], urządzenie 3: HDMI 0 [HDMI 0] Urządzenia podrzędne: 0/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0karta 0: PCH [HDA Intel PCH], urządzenie 7: HDMI 1 [HDMI 1] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0karta 0: PCH [HDA Intel PCH], urządzenie 8: HDMI 2 [HDMI 2] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0karta 0: PCH [HDA Intel PCH], urządzenie 9: HDMI 3 [HDMI 3] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0karta 0: PCH [HDA Intel PCH], urządzenie 10: HDMI 4 [HDMI 4] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0
● pulseaudio.service - Sound Service Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pulseaudio.service; disabled; vendor pr Active: inactive (dead)
drwxr-xr-x 4 root root 4096 sie 15 23:39 .drwxr-xr-x 24 root root 4096 sie 15 23:07 ..drwxr-xr-x 64 duszek duszek 4096 sie 15 23:42 duszekdrwx------ 2 root root 16384 wrz 29 2018 lost+found
systemctl --user enable pulseaudio
systemctl --user start pulseaudio
iduid=1000(user_name) gid=1001(user_name) grupy=1001(user_name),90(network),96(scanner),98(power),986(video),988(storage),990(optical),991(lp),994(disk),995(audio),998(wheel),1000(autologin)