Ten Alcatel to to samo co słynne Kiano czy Larki z windows.
Jak klawa łączy się po bluetooth to może być problem ale chyba widzę piny na zdjęciach i podstawa ma port usb co pozwala domniemywać ,że będzie OK
Jezeli kiedys bedzie kupowany sprzet z mysla o dystrybucji Linux polecam poczytac tematy np.https://forum.linux.pl/index.php/topic,25656.0.htmlhttps://forum.linux.pl/index.php/topic,25661.0.htmlPokazuja one ze przy odrobinie wiedzy mozna znalezc sprzet ktory dziala z Linux-em.
Najpierw wejdź w menu BOOT SECURE i zobacz czy jest tam DISABLED. Jeśli będzie ENABLED to jakikolwiek inny instalator aniżeli Windows10 nie wystartuje.
#> dmesg...[ 0.000000] secureboot: Secure boot enabled[ 0.000000] Kernel is locked down from EFI secure boot; see man kernel_lockdown.7...[ 0.565070] Loading compiled-in X.509 certificates[ 0.566440] Loaded X.509 cert 'Build time autogenerated kernel key: HEX_HEX'[ 0.574805] integrity: Loading X.509 certificate: UEFI:db[ 0.574830] integrity: Loaded X.509 cert 'Microsoft Windows Production PCA 2011: HEX_HEX'[ 0.574831] integrity: Loading X.509 certificate: UEFI:db[ 0.574842] integrity: Loaded X.509 cert 'Microsoft Corporation UEFI CA 2011: HEX_HEX'[ 0.575410] integrity: Loading X.509 certificate: UEFI:MokListRT[ 0.576642] integrity: Loaded X.509 cert 'MojDesktop Secure Boot Module Signature key: HEX_HEX'[ 0.576643] integrity: Loading X.509 certificate: UEFI:MokListRT[ 0.576779] integrity: Loaded X.509 cert 'Canonical Ltd. Master Certificate Authority: HEX_HEX'...[ 0.897475] nvidia: loading out-of-tree module taints kernel.[ 0.897480] nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.[ 0.938798] nvidia-nvlink: Nvlink Core is being initialized, major device number 241[ 0.950029] nvidia-modeset: Loading NVIDIA Kernel Mode Setting Driver for UNIX platforms 390.129 Tue Jul 23 00:29:03 PDT 2019...[ 129.610363] wireguard: WireGuard 0.0.20190913 loaded. See www.wireguard.com for information....[ 129.619198] vboxdrv: Successfully loaded version 6.0.14_Ubuntu (interface 0x00290008)
Dobra, a więc skoro już tak daleko doszłam i dowiedziałam się że najbezpieczniejszą i najrozsądniejszą opcją będzie przetestowanie systemów live, to teraz mam pytanie ze strony znacznie bardziej technicznej...
I jeszcze jedno pytanie: lepiej wgrywać linuxa na pendriva tak jak bootuje na każdego normalnego laptopa z biosem czy typowo pod UEFI za pomocą np. RUFUSA?
Bardzo ciekawe jest to co panowie piszecie, mam właśnie pod ręką do zrobienia dwa Delle Inspiron 15, jeden Lenovo z serii 330 oraz jednego mniej znanego Packard Bell. Wszystkie z preinstalowanym Win10 i z załączonym BootSecure. Czemu każdy z nich pokazuje bootFailure gdy próbuję odpalić Manjaroo lub Minta? Nie chcą bootować ani w trybie EFI ani Legacy a próba instalacji Windows7 kończy się zatrzymaniem na czarnym ekranie i cisza. Ok, dobra, nie będę wypowiadał się już więcej na tym forum, widze że i tak najgłupszym zostałem. Szkoda czasu. Pozdr.
Najpierw wejdź w menu BOOT SECURE i zobacz czy jest tam DISABLED. Jeśli będzie ENABLED to jakikolwiek inny instalator aniżeli Windows10 nie wystartuje.Jeśli będzie DISABLED to następnie wejdź w menu BOOT1 i BOOT2 i pokaż co tam jest. Kolejną rzeczą jest mus sprawdzenia na jakiej partycji siedzi Windows, czy jest to MBR czy GPT. Dopiero wtedy tworzysz nośnik Rufusem czy czymś podobnym pod system z: GPT bez CSM lub MBR.Pokombinuj też trochę podczas uruchamiania z klawiszami na klawiaturze, a nóż może producent zaprogramował w tym EFI menu rozruchowe, musisz sprawdzać metodą prób i błędów najczęściej wykorzystywane w laptopach kombinacje.Przy uruchamianiu laptopa/tabletu trzymaj wciśnięty przycisk, np. F1, F2, F8, F10, F12... a nawet ESC lub DEL.U mnie w Lenovo do biosu wchodzi się np. Shift+F1 a do menu rozruchowego F12.Trzeba pokombinować.Kolejna sprawa, UEFI zobaczy pendrivea lub kartę SD z instalką dopiero gdy ta będzie wpięta.Podłącz kartę z instalatorem Linuxa (lub pendrivea) i w mneu BOOT sprawdź czy EFI widzi te kartę, warunkiem jest SECURE BOOT na Disabled.PS. W dzisiejszych czasach trzeba wiedzieć jakiego laptopa kupić, zanim się kupi trzeba przekopać internet i sprawdzić co da się na tym zrobić. SecureBoot da się odblokować z 90% modeli, czasami wystarczy oprogramowanie, czasami aktualizacja biosu zmodyfikowanym plikiem a czasami tylko programator (wylutowanie kości bios, zaprogramowanie lewym plikiem i ponowne lutowanie). Czasami jest łatwo, czasami trudniej ale w 90% przypadków jest z tym tak, jak kiedyś było z sim lockami w telefonach. W jednym telefonie poszło kodem z generatora a w drugim potrzebny był już Dejan i kable. Właśnie wczoraj wyczytałem że koledzy ze wschodu (rosyjskie fora) poradzili sobie ze wspomnianym Kiano i sterownikiem dotyku. Uratował ich zmodyfikowany sterownik spod Androida (ten sam model Kiano z identycznymi bebechami był na Windows i na Androida czyli Linuxa). Dla chcącego niema nic trudnego ale tylko gdy trzymamy się zasady: nie kupujemy egzotycznych sprzętów (np. tablety NTT). Im sprzęt jest bardziej "brany" tym więcej na niego modyfikacji. Doskonałym tego przykładem jest np. HTC Wildfire S na którym zrobiono już chyba wszystko (od Androida 2.4.2 do 6.0). Kolejny przykład to starszy Huawei Ascend G620 na którym zrobisz wszystko i jego młodszy brat G630-U20 na którym nie zrobisz nic. Trzeba kupować sprzęt który się sprzedaje i sprzęt który biorą wszyscy.
Czemu każdy z nich pokazuje bootFailure gdy próbuję odpalić Manjaroo lub Minta? Nie chcą bootować ani w trybie EFI ani Legacy a próba instalacji Windows7 kończy się zatrzymaniem na czarnym ekranie i cisza.