Nowe posty

Autor Wątek: Arch zgubił sieć (interfejs sieciowy wyłączony)  (Przeczytany 283 razy)

MójPan

  • Gość
Arch zgubił sieć (interfejs sieciowy wyłączony)
« dnia: 2019-10-29, 09:17:45 »
Wszystko było cacy i nagle bum, nie ma sieci. Stało się to gdy przestawiłem automatyczne montowanie nośników po uruchomieniu systemu. Nagle zniknął mi modem USB i już nie wstał. Modem loguje się do sieci ale Arch nie widzi interfejsu, w ustawieniach sieciowych w dostępnych urządzeniach (użyj tego urządzenia) jest puste pole.
Sczerze pszyznam, nie mam bladego pojecia dlaczego tak się stało.
Przywróciłem auto montowanie nosników ale nic to nie dało.

Offline 1709

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2289
  • 1709
    • Zobacz profil
Odp: Arch zgubił sieć (interfejs sieciowy wyłączony)
« Odpowiedź #1 dnia: 2019-10-29, 09:32:55 »
Wspominales juz wczesniej o problemach z internetem.
- W tym watku  https://forum.linux.pl/index.php/topic,25680.msg138000.html#msg138000
Cytuj
Modem E3372-h2  ... okazało się że Arch "pożarł się" z aktywnym CSM w UEFI, wyłączyłem i jest cacy.
- W logach masz jeszcze blad sugerujacy problem ze sterownikiem od wi-fi
[   15.075484] platform regulatory.0: Direct firmware load for regulatory.db failed with error -2
[   15.075487] cfg80211: failed to load regulatory.db

Szukajac informacji w internecie wyszukujac fragmentu tresci
natrafilem na podobny problem  https://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?p=5814902
Nie wiem co to jest CRDA, ale tu pisze wiecej  https://wireless.wiki.kernel.org/en/developers/Regulatory/CRDA


Pochwal się swoją kartą graficzną w tym wątku-->
http://forum.linux.pl/index.php/topic,19841.msg121122.html#msg121122

Offline pavbaranov

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 493
    • Zobacz profil
Odp: Arch zgubił sieć (interfejs sieciowy wyłączony)
« Odpowiedź #2 dnia: 2019-10-29, 09:42:55 »
Problem polega na niewykrywaniu urządzenia, czy braku połączenia przy wykrytym urządzeniu?
Masz podniesioną usługę modemmanager?

Offline 1709

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2289
  • 1709
    • Zobacz profil
Odp: Arch zgubił sieć (interfejs sieciowy wyłączony)
« Odpowiedź #3 dnia: 2019-10-29, 10:15:42 »
Cytuj
Przywróciłem auto montowanie nosników ale nic to nie dało.
Jesli ( po przywroceniu automontowania ) tylko resetowales komputer / laptopa
to sprobuj wylaczyc i ponownie wlaczyc.
Pochwal się swoją kartą graficzną w tym wątku-->
http://forum.linux.pl/index.php/topic,19841.msg121122.html#msg121122

Offline pavbaranov

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 493
    • Zobacz profil
Odp: Arch zgubił sieć (interfejs sieciowy wyłączony)
« Odpowiedź #4 dnia: 2019-10-29, 10:20:09 »
A jeszcze. W obecnym stanie:
lsusb
systemctl status ModemManager
systemctl status NetworkManager
Tak, jak obecnie masz ustawione - oprócz porady @1709, gdyby nadal nie działało - wypnij i podłącz modem, a następnie, jeśli sieci nie będzie:
dmesg | tail

MójPan

  • Gość
Odp: Arch zgubił sieć (interfejs sieciowy wyłączony)
« Odpowiedź #5 dnia: 2019-10-29, 11:08:40 »
Masz podniesioną usługę modemmanager?
Nie wiem, wymienię dysk to sprawdzę

Problem polega na niewykrywaniu urządzenia, czy braku połączenia przy wykrytym urządzeniu?[/i]?
Nie widzi urządzenia w ogóle pokazując w tray'u "interfejs sieciowy rozłączony"

Odnośnie wifi to nie mam go fizycznie w komputerze, nie używam wifi ani bluetooth więc moduły zostały wyjęte.

Offline pavbaranov

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 493
    • Zobacz profil
Odp: Arch zgubił sieć (interfejs sieciowy wyłączony)
« Odpowiedź #6 dnia: 2019-10-29, 11:55:48 »
Nie widzi urządzenia w ogóle pokazując w tray'u "interfejs sieciowy rozłączony"
To nie jest znak, że urządzenia nie widzi.
Odnośnie wifi to nie mam go fizycznie w komputerze, nie używam wifi ani bluetooth więc moduły zostały wyjęte.
A tu nie rozumiem.

MójPan

  • Gość
Odp: Arch zgubił sieć (interfejs sieciowy wyłączony)
« Odpowiedź #7 dnia: 2019-10-29, 12:11:57 »
System widzi tylko i wyłącznie CDROM wewnątrz modemu a co do WIFI to wyżej wspomniano o błędzie dotyczącym WIFI, zatem mówię iż WIFI w laptopie nie ma, nie wiem skąd jest błąd jeśli karta WIFI została wyjęta i wyłaczona w UEFI.

MójPan

  • Gość
Odp: Arch zgubił sieć (interfejs sieciowy wyłączony)
« Odpowiedź #8 dnia: 2019-10-29, 12:15:20 »
Nie widzi urządzenia w ogóle pokazując w tray'u "interfejs sieciowy rozłączony"
To nie jest znak, że urządzenia nie widzi.
A tu nie rozumiem.

upsss, poplatały mi sie tematy :D
https://forum.linux.pl/index.php/topic,25680.0/topicseen.html

Offline pavbaranov

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 493
    • Zobacz profil
Odp: Arch zgubił sieć (interfejs sieciowy wyłączony)
« Odpowiedź #9 dnia: 2019-10-29, 12:16:41 »
System widzi tylko i wyłącznie CDROM wewnątrz modemu (...)
Można to jakoś inaczej (a nie pamiętam już jak, gdy sobie przypomnę to napiszę, albo... ktoś to zrobi) - odpal terminal i wpisz:
eject /dev/sr1
(jeśli sr1 to jest urządzenie, które widzi system).
Jeśli - bo tak często bywa w Xfce - na pulpicie pojawia Ci się ikonka nowego dysku (czyli owego CDROMu/pendrive'a) - to możesz wykonać też PPM i z listy wybrać bodaj "Wysuń".
PS: Podaj to, o co wcześniej prosiłem - będzie wygodniej od zgadywania.

EDIT:
Masz zainstalowaną paczkę usb_modeswitch? Jeśli nie zainstaluj, restart i zobacz, czy pomogło.
« Ostatnia zmiana: 2019-10-29, 12:20:53 wysłana przez pavbaranov »

MójPan

  • Gość
Odp: Arch zgubił sieć (interfejs sieciowy wyłączony)
« Odpowiedź #10 dnia: 2019-10-30, 10:24:30 »
Dobra, poszło, trzeba było dodać bibliotekę i jeszcze jeden pakiet:
tcl-8.6.9-2-x86_64.pkg.tar.xz
lib32-tcl-8.6.9-2-x86_64.pkg.tar.xz
usb_modeswitch-2.5.2-1-x86_64.pkg.tar.xz

root@anarchy:~][1]# pacman -U '/run/media/root/ANARCHYV108/tcl-8.6.9-2-x86_64.pkg.tar.xz' '/run/media/root/ANARCHYV108/lib32-tcl-8.6.9-2-x86_64.pkg.tar.xz' '/run/media/root/ANARCHYV108/usb_modeswitch-2.5.2-1-x86_64.pkg.tar.xz' 
wczytywanie pakietów…
rozwiązywanie zależności…
szukanie sprzecznych pakietów...

Pakiet (3)      Nowa wersja  Zmiana 

lib32-tcl       8.6.9-2      2,71 MiB
tcl             8.6.9-2      6,62 MiB
usb_modeswitch  2.5.2-1      0,32 MiB

Do zainstalowania:  9,65 MiB

:: Kontynuować instalację? [T/n] t
(3/3) sprawdzanie kluczy w bazie                                      [--------------------------------------] 100%
(3/3) sprawdzanie spójności pakietów                                  [--------------------------------------] 100%
(3/3) wczytywanie listy plików                                        [--------------------------------------] 100%
(3/3) sprawdzanie konfliktów plików                                   [--------------------------------------] 100%
(3/3) sprawdzanie dostępnego miejsca na dysku                         [--------------------------------------] 100%
:: Przetwarzanie zmian pakietu...
(1/3) instalowanie tcl                                                [--------------------------------------] 100%
(2/3) instalowanie lib32-tcl                                          [--------------------------------------] 100%
(3/3) instalowanie usb_modeswitch                                     [--------------------------------------] 100%
:: Uruchamianie po-transakcji...
(1/3) Reloading system manager configuration...
(2/3) Reloading device manager configuration...
(3/3) Arming ConditionNeedsUpdate...
[root@anarchy:~]#                                                                                    (10-30 12:21)

Był konflikt z kartą sieciową Intela oraz kartą sieciową Huawei, już zrozumiałem, miałem aktywne dwa interfejsy sieciowe albowiem mój Huawei działa jako sieciówka a nie modem USB, pogryzło się i przestało działać. Teraz jest już ok, dzieki za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 2019-10-30, 10:30:58 wysłana przez MójPan »