Ale o jaki konkretnie sprzęt się rozchodzi?
Laptopy?
Bo jeśli chodzi o komputery
to dobry kolega kiedyś mi polecił gotowe ... " składaki ? "
https://www.purepc.pl/artykuly/zestawy_komputerowePS: Jak wybierzesz miesiąc, to pod tytułem zaraz jest link - "
... spis treści " gdzie od razu możesz wybrać cenę i CPU.
Ta stronka oferuje co miesiąc nowe przetestowane zestawy, wiec
- omijamy problemy z kompatybilnością sprzętu ( ewentualnie poproś o przetestowanie komputera z dystrybucja Linuxa, może się zgodzą )
- jeśli chcesz możesz skorzystać z gotowego linku do sklepu na tej stronie
- dostajesz często jakieś "promocje" do owego sklepu z którym współpracują.
I na stronie tego sklepu
- złożą Ci komputer
- powinni Ci wysłać wszystkie pudelka w jednym dużym pudle razem z komputerem

( Jak nie chcesz pudelek to napisz im przy zamówieniu lub zadzwoń i poproś o odwonienie, ja jednak bym zachowałbym pudelka w razie reklamacji u producenta )
- ponieważ jest to komputer składany to oprócz gwarancji sklepu masz także gwarancja producenta (
ale tylko u producenta),
( przydatne gdy gwarancja producenta jest dłuższa niż sklepu )
- możesz wybrać system operacyjny ( bynajmniej ten dostępny ) lub jego brak
- możesz poprosić o sprawdzenie / przetestowanie sprzętu. (opcja płatna ale polecam gdy chcemy być pewni)
Ja np. kiedyś prosiłem żeby sprawdzili czy w UEFI jest opcja "legacy" abym nie miał problemów z Linuxami i sprawdzili.
Rok temu ze względu na wyciek i w tym roku ze względu na kare RODO o tym sklepie było głośno.
Użytkownicy po ataku otrzymywali SMS z fałszywą prośbą o dopłatę.
Jeśli ktoś się boi wycieków danych z jakiejkolwiek strony, to niech
nie używa tego samego emaila i hasła w wielu serwisach.
Hasła wiadomo czemu, a emaila dlatego ze wiele serwisów używa go także jako loginu.
( poza tym aliasy można zmieniać jeśli mamy taka potrzebę )
Inny adres email przypisany do tej samej poczty zwany jest "aliasem", jakby ktoś nie wiedział.
Ponieważ czasami o wyciek danych nie jest trudno. Czasami wystarczy jakiś jeszcze nie oficjalny błąd lub zbyt spóźniona aktualizacja z błędem dającym uprawnienia aby umożliwić włamanie do serwisu.
Jeśli chodzi co zrobić z innymi danymi które by wyciekły to nie znam idealnego rozwiązania.