Nowe posty

xx Debian 9 Stretch, linuxcnc i restart przy uruchamianiu (2)
Wczoraj o 21:54:36
xx Zakup sprzętu bez preinstalowanego windowsa (8)
2019-10-17, 16:50:51
xx Problem z pocztą Dovecot+Postfix+MySQL (3)
2019-10-16, 14:43:41
xx Instalacja Debian10 problem z instalacją GRUBa na RAID5 (5)
2019-10-15, 17:58:57
xx AMD Ryzen 5 3500U (11)
2019-10-14, 18:29:46
xx Konfiguracja directadmina (0)
2019-10-13, 03:18:36
xx Problem z instalacją sterowników TL-WN821N (4)
2019-10-11, 23:15:00
xx Sprzet z Linuxem (1)
2019-10-11, 10:06:24
xx nadpisanie partycji domowej (6)
2019-10-03, 03:27:28
xx Screen flickering Deepin (4)
2019-10-02, 20:32:56

Autor Wątek: BIOS nie widzi dysku z Linuxem  (Przeczytany 416 razy)

Offline Mroovkoyad

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
BIOS nie widzi dysku z Linuxem
« dnia: 2019-09-13, 23:34:20 »
Mam dwa dyski w laptopie. Jeden na Ubuntu 16.04, drugi na Win10. Ostatnio postanowiłem przeinstalować oba systemy.
Przeinstalowałem Win10 (przy okazji formatując dysk z Linuxem). Następnie wyciągnąłem dysk z Win10 i zainstalowałem Ubuntu, po czym znów zamontowałem dysk z Win 10.
Przystąpiłem do ustawiania świeżej instalacji Ubuntu. Wszystko szło dobrze, aż postanowiłem przełączyć sprzęt ze zintegrowanej karty graficznej, na kartę nVidia. W tym miejscu wyskoczyło jakieś okienko ostrzegające o wyłączeniu Secure Boot i proszące o hasło dla tej operacji. Uznałem, że zrobię to później i chciałem wyjść. Ale się nie dało i doszło do zawieszenia systemu. Tu zaczęły się problemy.

W efekcie po kolejnym restarcie BIOS nie widzi dysku z Ubuntu ani żadnego pędraka, a jedynie dysk z Windowsem, po wyciągnięciu którego przy uruchamianiu wyświetla się napis "no bootable device".
Po przełączeniu BIOSa z UEFI na Legacy widzi wszystkie dyski, ale w tym trybie chodzi dziwnie i Ubuntu się odpala, ale zawiesza przy kliknięciu w ustawienia lub próbie zamknięcia/restartu. Wcześniej, na UEFI, pomagało dodanie do gruba "nomodeset" od razu po instalacji. Teraz na Legacy nie pomaga.

Oczywiście próbowałem przywracać domyślne ustawienia BIOSU, a także z poziomu Windowsa zaktualizowałem BIOS, ale nic się nie zmieniło.

Bardzo proszę o pomoc.

Offline pavbaranov

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 361
    • Zobacz profil
Odp: BIOS nie widzi dysku z Linuxem
« Odpowiedź #1 dnia: 2019-09-14, 10:10:16 »
Jeśli w legacy widzi dyski, to:
1. doprowadź dysk z Ubuntu do stanu "oglądalności", czyli... sformatuj jako GPT,
2. przełącz na UEFI,
3. wyłącz w BIOS secure boot,
4. z załączonym dyskiem z Win10, zainstaluj od nowa Ubuntu, dodaj os-probe, zainstaluj program rozruchowy.
Winno działać, oba systemy winne być widoczne w programie rozruchowym. Potem sobie zainstaluj sterowniki jakie (i czy w ogóle) potrzebujesz.

PS: Żadna niedokończona instalacja nie kończy się sukcesem :)

Offline parana

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 63
    • Zobacz profil
Odp: BIOS nie widzi dysku z Linuxem
« Odpowiedź #2 dnia: 2019-09-14, 10:41:31 »
Twój problem nie ma nic wspólnego z Linuxem - pomyliłeś fora.
To co piszesz to elementarna wiedza z zakresu serwisowania sprzętu komputerowego!!! i instalacji jakiegokolwiek systemu.
Proszę zgłosić się do najbliższego serwisu lub znajdź osobę kompetentną i po temacie.


Mam dwa dyski w laptopie. Jeden na Ubuntu 16.04, drugi na Win10. Ostatnio postanowiłem przeinstalować oba systemy.
Przeinstalowałem Win10 (przy okazji formatując dysk z Linuxem). Następnie wyciągnąłem dysk z Win10 i zainstalowałem Ubuntu, po czym znów zamontowałem dysk z Win 10.
Przystąpiłem do ustawiania świeżej instalacji Ubuntu. Wszystko szło dobrze, aż postanowiłem przełączyć sprzęt ze zintegrowanej karty graficznej, na kartę nVidia. W tym miejscu wyskoczyło jakieś okienko ostrzegające o wyłączeniu Secure Boot i proszące o hasło dla tej operacji. Uznałem, że zrobię to później i chciałem wyjść. Ale się nie dało i doszło do zawieszenia systemu. Tu zaczęły się problemy.

W efekcie po kolejnym restarcie BIOS nie widzi dysku z Ubuntu ani żadnego pędraka, a jedynie dysk z Windowsem, po wyciągnięciu którego przy uruchamianiu wyświetla się napis "no bootable device".
Po przełączeniu BIOSa z UEFI na Legacy widzi wszystkie dyski, ale w tym trybie chodzi dziwnie i Ubuntu się odpala, ale zawiesza przy kliknięciu w ustawienia lub próbie zamknięcia/restartu. Wcześniej, na UEFI, pomagało dodanie do gruba "nomodeset" od razu po instalacji. Teraz na Legacy nie pomaga.

Oczywiście próbowałem przywracać domyślne ustawienia BIOSU, a także z poziomu Windowsa zaktualizowałem BIOS, ale nic się nie zmieniło.

Bardzo proszę o pomoc.
ASRock A320M-HDV 3.0, ASRock TPM2-S, Athlon 200GE, 2X4GB 2400MHz Ballistix Sport LT, PCIe Gen 3 M2 Silicon 128 GB, 2XSSD Silicon Power A55 256GB, Logic M4, Be quiet! B9 350W, SilentiumPC Zephyr 80mm. GNU/Linux Debian 10

Offline Gimini

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Odp: BIOS nie widzi dysku z Linuxem
« Odpowiedź #3 dnia: 2019-09-18, 22:48:34 »
Witam :-)
Jakiego masz laptopa? Jakiej pojemności są to dyski? Masz możliwość wyłączenia w BIOSie UEFI (może nazywać się CSM)?

Offline Mroovkoyad

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Odp: BIOS nie widzi dysku z Linuxem
« Odpowiedź #4 dnia: 2019-09-22, 15:25:25 »
Jakiego masz laptopa?
Acer. Szukając rozwiązania w internecie widziałem, że laptopy tej marki często mają ten problem.

Jakiej pojemności są to dyski?
128 i 240 GB.

Masz możliwość wyłączenia w BIOSie UEFI (może nazywać się CSM)?
Mam i wtedy Linux się uruchamia, ale chodzi bardzo dziwnie i się wiesza.

Tak czy siak problem chyba rozwiązany. Trzeba było dodać plik grub64. efi do zaufanych w BIOsie.
Następnie pojawił się kolejny problem, bo chciałem zainstalować Ubuntu od nowa, a przy próbie rozpoczęcia innstalacji z pędraka wyskakiwał komunikat o nieznalezieniu pliku mmx64. efi. Pomogła zmiana nazwy pliku grub64. efi na mmx64. efi właśnie.

Teraz wygląda na to, że wszystko działa jak poprzednio, ale wcześniej instalacje nie fundowały mi takich przygód.