2005-08-04 15:03:38 philipsomax napisał:
> Witam
> Mam Slacka 10.1 z nowym Kde 3.4.1, jądro 2.4.29 .
>
> Pierwszy problem to taki, że nie mogę zmienić (

) rozdzielczości ekranu na większą niż
> 1024x768, w xorg.conf raczej jest wszystko prawidłowo, sterownik też jest zainstalowany z
> Ati.com , może trzeba coś podmienić ( tak jak w przypadku Nvidii) ??Ale co ?
Musisz podac dokladne wartosci odswierzania monitora (znajdz na stronie producenta) HorizSync i VertRefresh w sekscji \\'Monitor\\'. Powinno dzialac!
> Drugi to taki, że nie mogę wysyłać Mailów, myślę że to z tego względu że ostatnio usuwałem
> chmod\\'em usługę sendmail przy starcie systemu, jak na nowo to włączyć ?
W katalogu /etc/rc.d powinien byc plik rc.sendmail. Jesli usunales mu prawa wykonywania, to nie odpali sie - oczywiste! Ustaw poprawnie prawa dostepu, tj:
chmod 750 /etc/rc.d/rc.sendmail
Skrypt ten jest uruchamiany z poziomu skryptu rc.M. Nastepnym razem jak bedziesz chcial wylaczyc sendmaila, to wykomentuj odpowiednie linijki w rc.M. Wyglada to jakosc tak:
if [ -x /etc/rc.d/rc.sendmail ]; then ....
PS: Naucz sie pisac skrypty powloki i wtedy spokojnie usiadz do skryptow startowych. Jesli sobie je kumacie zorganizujesz, to szybciej bedzie Ci sie komp odpalal,a w skryptach bedziesz mial porzadek. -> Poczytaj o skryptach BSD-like

> Ostatnia mniej ważna rzecz to taka. mam pytanie jakich używacie czcionek do wszystkiego, żeby
> ładnie wyglądało, jeśli nie macie standardowych to skąd zessaliście ??
>
Zawsze mozesz korzystac z czcionek windosowych! Micro$oft zrobil beznadziejny system,ale czcionki sa git

. Poza tym proponuje sobie skompilowac wlasnorecznie freetype z wlaczonym bytecode interpreterem (w Slackware jest to wylaczone)!!! Normalnie masz ten wynalazek zaszyty w pakiecie od X\\'ow (x11-6.8.2-...) razem z fontconfigeiem. To jest wlasnie DUZY blad, ktorego jeszcze nikt Patowi nie wytlumaczyl. Zrob osobno te 2 pakiety. Informacje o tym, jak tego dokonac znajdziesz np. tutaj:
http://www.nl.linuxfromscratch.org/blfs/view/svn/i klasycznie
www.google.plAha! Jesli chcesz uzywac duzych rozdzielczosci,to wylacz antyaliasing w fontconfigu! Informacje jak to zrobic znajdziesz pod 2-im z podanych wyzej adresow!
KOLEJNE PS: Wybrales jedna z najlepszych dystrybucji dostepnych! Slackware ma to do siebie,ze mozna go bardzo latwo przerobic i dostosowac do wlasnych potrzeb. Mozesz go rozlozyc na czesci pierwsze (male klocki:) )a nastepnie poskladac jak tylko chcesz i z tego co chcesz -> i masz wlasna dystrybucje.Hahaha...tak wlasnie powstal Beton Linux!
POZDRAWIAM