Dystrybucje Linuksa > Gentoo
Szyakysz ynny part 2
:
Witam.
Mam taki problem - po wpisaniu komendy service saslauthd start pokazuje mi sie coś takiego
\\"
[root@ns32589 bin]# service saslauthd start
Starting saslauthd: saslauthd[767] :detach_tty : Cannot start saslauthd
saslauthd[767] :detach_tty : could not read from startup_pipe
[FAILED]
\\"
Możliwe, że trzeba ustawić chowna dla jakiegoś katalogu bo ostatnio w tym namieszałem tylko nie wiem dla jakiego usera i ktore katalogi.
Zwracam się o pomoc.
Dziekuje i pozdrawiam,
MYSh
pjk:
Witam.
W końcu zabrałem się za instalację Gentoo. Zacząłem od stage 3 i wszystko w sumie przebiegło gładko, ale nie jestem w stanie poradzić sobie z Grubem. Po zakończonej instalacji restartuję komputer i wyskakuje mi błąd. Nie pamiętam dokładnie o co cho, ale tak mniej więcej występują tam wyrazy: "must be either pathname or blocklist" :) oraz pojawia się jedna z linii, które wpisywałem w grub.conf: kernel-genkernel-x86-2.6.12-gentoo-r6 root=/dev/ram0 init=linuxrc ramdisk=8192 real_root=/dev/hda7.
Nie wiem jaka jest przyczyna tegoż.
Przedstawię mój podział na partycję, jeżeli to może być pomocne:
/dev/hda1 (boot)
/dev/hda2 (winda c)
/dev/hda5 (winda d)
/dev/hda6 (swap)
/dev/hda7 (/mnt/gentoo)
/dev/hda8 (/mnt/gentoo/home)
Czy może być przyczyną to że miałem wcześniej zainstalowanego Gruba przy Fedorze?
Nie wiem gdzie popełniam błąd. Pomocy.
Pozdrawiam.
chmooreck:
> /dev/hda7 (/mnt/gentoo)
czyli to jest /
> /dev/hda8 (/mnt/gentoo/home)
a to jest /home, tak ? ;-)
czyli w parametrach jadra podaj root=/dev/hda7 zamiast root=/dev/ram0 (skad to wogole wziales ? ;-) )
pjk:
Łał!!!!!!!!!!!!
Dzięki za szybką odpowiedź. Zaraz zabieram się za poprawki. A co do ram0 to wynalazlem to gdzieś w gazecie, a że nie wiem co to jest, to nie zmieniałem.
Dziękuję pięknie za pomoc.
Pozdrawiam.
chmooreck:
konfiguracja gruba jest w handbook'u gentoo ;-)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej