Programowanie > C/C++

[C++] Błąd rzutowania

<< < (2/4) > >>

prezes.cc:
Na YouTube znalazłem bardzo dobry kurs Mirosława Zelenda. A Pan Paweł bez urazy, ale zadaje trudne pytania których nie rozumiem. Wskaźników będę się uczył z lekcji Mirosława Zelenda - bardzo dobry kurs

prezes.cc:

--- Cytuj ---Jest wyraźnie napisane: (int*) jest zbyt duże, żeby zrzutować je na (int). Pierwsze jest adresem (32 albo 64 bitowa reprezentacja całkowita bez znaku), drugi jest 32 bitową liczbą całkowitą ze znakiem. Rzutowanie w żadną stronę nie ma sensu.

--- Koniec cytatu ---

Właśnie przerabiam rzutowanie i nie do końca wszystko rozumiem

--- Cytuj ---I proponuję nie używać zabawkowego IDE z absolutnie przestarzałym kompilatorem
--- Koniec cytatu ---

Żaden inny nie chce mi działać, a VS nie mogę utworzyć profilu

--- Cytuj ---Liczby za każdym razem są inne (Dlaczego? Co to w ogóle za wartości? O ile się różnią kolejne z nich? Dlaczego akurat o tyle?)
--- Koniec cytatu ---

Są przypadkowe i zmieniają się co 4

--- Cytuj ---Program kończy się panikiem w delete[] (Dlaczego? Jak to poprawić?)
--- Koniec cytatu ---

Tak ma być

--- Cytuj ---Czyli "zwalniany blok jest 0 bajtów za zaalokowanym blokiem 16 bajtów".
--- Koniec cytatu ---

Tego nie wiem

Paweł Kraszewski:

--- Cytat: Zdzisław Knop w 2018-07-15, 20:10:34 ---Pan Paweł bez urazy, ale zadaje trudne pytania których nie rozumiem.

--- Koniec cytatu ---

Na jedno pytanie jest odpowiedź bezpośrednio na slajdach p. Zelendy. Konkretnie w 7:02 filmu o wskaźnikach.

W 8:24 jest w górnym-prawym rogu ekranu informacja dokładnie o błędzie, który Pana spotkał i jak go naprawić w kompilatorach 64-bitowych (bez wyjaśnienia, na czym polega ów błąd). Zresztą zaproponowana korekta jest przypadkiem jedyną poprawną, przenośną wersją tego rzutowania (uintptr_t jest typem int o rozmiarze gwarantującym poprawne przechowanie reprezentacji wskaźnika na danej platformie).

Paweł Kraszewski:

--- Cytat: Zdzisław Knop w 2018-07-15, 20:37:47 ---
--- Cytuj ---Program kończy się panikiem w delete[] (Dlaczego? Jak to poprawić?)
--- Koniec cytatu ---

Tak ma być

--- Koniec cytatu ---

Buahahahahahaha! Zaplanowany panic...

prezes.cc:

--- Cytuj ---Buahahahahahaha! Zaplanowany panic...
--- Koniec cytatu ---

Z tym to do Pana Zelendy, ja tylko przepisuje polecenia

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej