Dystrybucje Linuksa > Debian

Problem z dźwiękiem

(1/3) > >>

Zdzisław Knop:
Dźwięk muszę regulować potencjometrem w głośniku, bo raz jest bardzo cicho, drugi raz jest głośniej. Dźwięk systemowy mam ustawiony na maksymalny. Jeśli chodzi o Debiana to jestem początkujący, po przesiadce z Minta.

//Edit
Zapomniałem dodać, że Debian 9 postawiony jest na wirtualnej maszynie

1709:
1. Dźwięk systemowy w jakim srodowisku graficznym ?
Bo nie wiem o jaka nazwę aplikacji sie rozchodzi.

2. " raz jest bardzo cicho, drugi raz jest głośniej "
W jakich odstępach czasu ?
Przy uruchomieniu systemu głośność jest inna ?
Czy w czasie używania systemu ?

3. Debugowanie problemu.
- Mozesz sprawdzic czy masz aktualny system ?
- Czy robiles juz jakies aktualizacje ? Jesli tak, to mozesz sprawdzic czy problem występuje na nowym koncie użytkownika ?
- Możesz zajzec do logów za błędami ?
- Mozesz stworzyc log pulseaudio ?
Korzystasz z pulse audio ? Nic nie zmieniałeś na Alse ?
Tu masz trochę taki poradnik jak zabić pulse audio i uruchomić
https://www.freedesktop.org/wiki/Software/PulseAudio/Documentation/User/Running/
i to mniej więcej pokrywa sie z tym
https://wiki.ubuntu.com/PulseAudio/Log
czyli  dla Ciebie

--- Kod: ---
killall pulseaudio
LANG=C pulseaudio -vvvv --log-time=1 > ~/pulseverbose.log 2>&1
--- Koniec kodu ---
Zabija pulseaudio i tworzy log z tego uruchomienia. Zeby znalesc błędy.
Taki log także w przyszłości mozesz dac developerom aby naprawili sterowniki, jeśli coś by było nie tak.
Po wykonaniu tej komendy, zwlaszcza po zamknieciu terminala moze zniknac dzwiek. On powinien wrocic po zresetowaniu komputera.

Zdzisław Knop:

--- Cytuj ---1. Dźwięk systemowy w jakim srodowisku graficznym ?
Bo nie wiem o jaka nazwę aplikacji sie rozchodzi.
--- Koniec cytatu ---

Środowisko graficzne to MATE
Chodzi o YouTuba


--- Cytuj ---2. " raz jest bardzo cicho, drugi raz jest głośniej "
W jakich odstępach czasu ?
Przy uruchomieniu systemu głośność jest inna ?
Czy w czasie używania systemu ?
--- Koniec cytatu ---

W różnych odstępach.
Przy uruchomieniu systemu głośności nie ma.
W czasie używania systemu też nie ma.


--- Cytuj ---Mozesz sprawdzic czy masz aktualny system ?
- Czy robiles juz jakies aktualizacje ? Jesli tak, to mozesz sprawdzic czy problem występuje na nowym koncie użytkownika ?
--- Koniec cytatu ---

System aktualny, nie robiłem żadnych aktualizacji. Na nowym użytkowniku sprawdze


--- Cytuj ---Możesz zajzec do logów za błędami ?
- Mozesz stworzyc log pulseaudio ?
--- Koniec cytatu ---

Tego nie potrafie zrobić


--- Cytuj ---Korzystasz z pulse audio ? Nic nie zmieniałeś na Alse ?
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem. Wczoraj pobrałem system i dopiero go sprawdzam


--- Cytuj ---Tu masz trochę taki poradnik jak zabić pulse audio i uruchomić
--- Koniec cytatu ---

Przejrze je


--- Cytuj ---killall pulseaudio
LANG=C pulseaudio -vvvv --log-time=1 > ~/pulseverbose.log 2>&1
--- Koniec cytatu ---

Gdzie zapisuje się log - w katalogu domowym?

1709:

--- Kod: ---
Gdzie zapisuje się log - w katalogu domowym?
--- Koniec kodu ---
"~/ " to jest skrucona sciezka do katalogu domowego (uzytkownika),
czyli plik pulseverbose.log bedzie np.
 /home/twoja_nazwa_uzytkownika/pulseverbose.log

Zdzisław Knop:
Pojawia mi się coś takiego


--- Cytuj ---piotr@prezes:/root$ killall pulseaudio
pulseaudio: nie znaleziono żadnego procesu
--- Koniec cytatu ---

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej