Nowe posty

xx Skrypt ubijający usługę (5)
Wczoraj o 12:11:44
xx Zewnętrzna karta wifi (3)
Wczoraj o 03:39:47
xx sieć domowa - zepsuty nautilus (1)
2018-06-19, 16:25:24
xx Laptop się nie wyłącza (31)
2018-06-18, 14:07:21
xx [ROZWIĄZANY] partycjonowanie dla brtfs (7)
2018-06-15, 17:10:26
xx [SOLVED] X Server nie działa po aktualizacji pakietów... (11)
2018-06-13, 23:41:25
xx [ Gra Za Darmo przez okreslony czas ] Ziggurat (0)
2018-06-12, 18:17:28
xx Linux Mint 19.Beta (18)
2018-06-09, 18:48:16
xx Streamowanie pulpitu i gier linux ubuntu na android (9)
2018-06-09, 17:38:36
xx zrobmikompa.pl - co myślicie o tej stronce (6)
2018-06-09, 16:42:47

Autor Wątek: [SOLVED] X Server nie działa po aktualizacji pakietów...  (Przeczytany 504 razy)

Offline utopis

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Witam!

Na linuxmint.pl nie jestem w stanie się zarejestrować, więc może tu mi ktoś pomoże...
W piątek  zaktualizowałem chyba 2 pakiety i zaraz potem nie mogłem uruchomić żadnego programu. Po restarcie czarny ekran.

Xorg.log: https://codepad.remoteinterview.io/ZUBBBDKUPC

· Linux Mint 18.3 Sylvia · Linux version: 4.13.0-43-generic · AMD FX(tm)[/b] 8320 Eight-Core · GeForce GTX 750 Ti

Sterownik NVIDII najnowszy: 384 (dla pewności przeinstalowany).
Raczej nie jestem biegły, tyle co zauważam w Xorg.log to jakieś problemy z fontami i mapowaniem klawiatury, no ale to by chyba nie zatrzymałoby X-ów.

wynik polecenia: 
glxinfo | grep -E 'direct rendering|OpenGL version string|OpenGL renderer string'
unable to open display


Liczę na konstruktywną pomoc... 
« Ostatnia zmiana: 2018-06-13, 23:53:24 wysłana przez utopis »

Offline 1709

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1917
  • 1709
    • Zobacz profil
Odp: X Server nie działa po aktualizacji pakietów...
« Odpowiedź #1 dnia: 2018-06-10, 23:18:37 »
Przy uruchomieniu sprobuj kliknac strzalkami gora dol,
zeby wylaczyc na chwile splash, lub edytujac wpis gruba
 ( jak w poradnikach z live-cd lub e dytujac menu przy starcie )
żebyś zobaczył nie błąd się nie wyświetla przed czarnym ekranem.

Pokaz log z poprzedniego uruchomienia, jeśli można.
journalctl -b -1
https://forum.linux.pl/index.php/topic,25031.msg134471.html#msg134471
Pochwal się swoją kartą graficzną w tym wątku-->
http://forum.linux.pl/index.php/topic,19841.msg121122.html#msg121122

Offline utopis

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Odp: X Server nie działa po aktualizacji pakietów...
« Odpowiedź #2 dnia: 2018-06-11, 11:27:17 »
Wielkie dzięki za odpowiedź. Niestety journalctl wyrzuca "no entries" (raczej jestem noobem, ale nie ja jeden mam taki problem). Posługując  się linkiem wyłączyłem quiet splash i... zrobiłerm kilka zdjęć w czasie bootowania. Zespolony tekst: http://ifotos.pl/z/qehsrwx

Zajrzałem w /var/log...
lightdm.log (fragment od pierwszego 'failed'): https://codepad.remoteinterview.io/DFPXNIPSRB
X-0.log:
X.Org X Server 1.18.4
Release Date: 2016-07-19
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 4.4.0-97-generic x86_64 Ubuntu
Current Operating System: Linux kad-mint 4.13.0-43-generic #48~16.04.1-Ubuntu SMP Thu May 17 12:56:46 UTC 2018 x86_64
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.13.0-43-generic root=UUID=96615186-e86b-4a13-8a1e-70a68c3299e2 ro recovery nomodeset
Build Date: 13 October 2017  01:57:05PM
xorg-server 2:1.18.4-0ubuntu0.7 (For technical support please see http://www.ubuntu.com/support)
Current version of pixman: 0.33.6
Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun Jun 10 17:22:54 2018
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
>                   Ignoring extra symbols
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
(II) Server terminated successfully (0). Closing log file.

Po sudo Xorg -configure:
(++) Using config file: "/home/kad/xorg.conf.new"
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
(II) AMDGPU(0): [KMS] drm report modesetting isn't supported.
...
(II) AMDGPU(18): [KMS] drm report modesetting isn't supported.
Number of created screens does not match number of detected devices.
Configuration failed.
(EE) Server terminated with error (2). Closing log file.
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki...
« Ostatnia zmiana: 2018-06-11, 11:45:25 wysłana przez utopis »

Offline pavbaranov

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 130
    • Zobacz profil
Odp: X Server nie działa po aktualizacji pakietów...
« Odpowiedź #3 dnia: 2018-06-11, 12:23:21 »
Hmmm.... O ile wiem, to AMD FX-8320 (taki ponoć masz) jest to jedynie CPU bez wbudowanego GPU. W takim razie skąd Ci się wziął sterownik AMDGPU, który próbuje się uruchomić?
Nie mam Minta, ale prawdopodobnie sterownik ten nosi nazwę xf86-video-amdgpu (pomijając wbudowany w kernel).
Ty powinieneś mieć odpowiedni sterownik własnościowy nvidia lub nouveau.
Zacząłbym od:
1. przeglądnięcia pliku /etc/default/grub i tu zobacz, czy w linii GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT (lub podobnej) nie masz jakiegoś polecenia odwołującego się do radeon lub amdgpu - jeśli są, to jakie, a przy starcie można je na próbę usunąć (jak? link już dał Ci 1709 i z niego korzystałeś - tak samo; niczym nie ryzykujesz, bo to są zmiany na jedno logowanie),
2. jeśli masz ów sterownik amdgpu i jedynie jedno GPU w zestawie (GeForce), to odinstalowałbym go.
W zasadzie po czymś takim NVidia winna wystartować, jeśli nie, to pewnie trzeba będzie ją jakoś zrekonfigurować.

PS: Jakie to owe 2 pakiety zaktualizowałeś?

Offline 1709

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1917
  • 1709
    • Zobacz profil
Odp: X Server nie działa po aktualizacji pakietów...
« Odpowiedź #4 dnia: 2018-06-11, 20:10:25 »
Cytuj
Cytuj
PS: Jakie to owe 2 pakiety zaktualizowałeś?
Liczę na konstruktywną pomoc... 
:D

1. Ja ze swej strony moge polecic sprawdzic opcje "nomodeset" ( pokazali tam na filmiku )
Jesli e dytujesz gruba na chwile i bedzie dzialac to pozniej mozesz dodac do gruba na stale.
https://www.linuxmint.com/rel_sarah_cinnamon.php
Przetestowanie tej opcji powinno byc podstawa i powinno byc bezpieczne.

2. Jesli nie bedziesz mial wyjscia to mozesz zobaczyc to
https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/12
( czytaj tylko lewa strone i nie wklepuj sudo add-apt-repository  ... bo sterowniki w repo powinny byc )
Gdyby ten poradnik dzialal moglbys sobie wybrac sterownik Nvidia lub Nouveau (to jest z pakietu mesa)

albo

przeczytaj to http://www.howtoeverything.net/linux/hardware/installing-nvidia-drivers-in-linux-mint
do pomocy https://translate.google.pl/

Do tego czasu zamiast testowac, mozesz poczekac na bardziej konstruktywne odpowiedzi zamiast wklepywac komendy,
ktore nie wiadomo co robia.
Ja ze swej strony nie bardzo moge pomoc poniewaz przy instalacji nvidia uzywalem graficznej nakladki driver-manager
i niestety nie widze by miala nakadke w trybie tekstowym (np. w ncurses)
Przy uruchamianiu systemu tez moze sie pojawic problem z uruchomieniem poniewaz sterownik moze byc dodany gdzies w systemie do listy blacklist.
W innych przypadkach nie wiem.

Edytowane:
Jeszcze znalazlem https://mintguide.org/system/856-install-the-nvidia-driver-390-on-linux-mint.html
i wydaje sie poradnikiem nowszym, z ktorego wnioskuje ze nakladka graficzna robi np. tylko
sudo apt install nvidia-390 nvidia-settings
ewentualnie jeszcze
 sudo dpkg-reconfigure nvidia-390
zeby przebudowac sterownik dla nowszego kernela.
Zeby sprawdzic co masz zainstalowane mozesz uzyc np. takiej formy komendy
dpkg-query -l | grep nvidia
ktora z calej listy zainstalowanych pokaze tylko te z nazwa nvidia. (Ale zgaduje ze takie rzeczy to juz wiesz)
« Ostatnia zmiana: 2018-06-11, 20:29:40 wysłana przez 1709 »
Pochwal się swoją kartą graficzną w tym wątku-->
http://forum.linux.pl/index.php/topic,19841.msg121122.html#msg121122

Offline utopis

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Odp: X Server nie działa po aktualizacji pakietów...
« Odpowiedź #5 dnia: 2018-06-12, 12:29:47 »
pavbaranov: W GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT nie ma żadnych odniesień do amdgpu (fglrx też nie).
Nie wiem, jakie to były update'y w ten feralny piątek (8.06) i to jest sedno sprawy.
1709: nomodeset kończy działalność ekranem z poniższym tekstem:
Loading, please wait...
starting version 229
Begin: Loading essential drivers ... done.
Begin: Running /scripts/init-premount ...
Odinstalowałem całkowiecie driver NVIDII - efekt: mniejsze logo minta i mała czcionka komunikatów na ekranie (quiet splash → text), znaczy się na Nouveau przeszedł. No i stop.
Wydaje mi się, że sterowniki były ok. Przed update'em nie miałem z nimi żadnych problemów.
Przed odinstalowaniem sterownika grafiki miałem dostęp do terminala uzywając kernela (upstart), na Nouveau już tak nie mam - tylko recovery.
inxi -Fx pokazuje teraz jako driver Nouveau (unloaded fbdev, vesa)

Jednym słowem... załamka. Jestem otwarty na kolejne pomysły...

Offline pavbaranov

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 130
    • Zobacz profil
Odp: X Server nie działa po aktualizacji pakietów...
« Odpowiedź #6 dnia: 2018-06-12, 13:04:23 »
"No i stop" oznacza, że nadal się zatrzymuje przed podniesieniem Xów?

Z Twoich postów wynika, że jesteś w stanie obsługiwać system z konsoli. Masz też wyłącznie jedno GPU w systemie (GeForce). Jeśli gdzieś się mylę, to popraw.

Uruchom system w trybie konsolowym (jeśli masz w GRUB pozycję Recovery to z niej, jeśli nie - edycja ww linii w GRUB i dopisz:
systemd.unit=multi-user.target # to odpowiednik dawnego runlevel 3
lub
systemd.unit=rescue.target # odpowiednik runlevel 1
Uruchom system - znajdziesz się w konsoli i system winien poprosić Cię o zalogowanie się do komputera. Alternatywnie - jeśli działa: ctrl+alt+F1 i też znajdziesz się w konsoli.
Sprawdź, czy masz podniesioną usługę sieci (przy pierwszym winno być) - jeśli nie, to podnieś.
Przeglądnij zainstalowane paczki pod kątem zawierającej amdgpu - wywal tę paczkę. Alternatywnie możesz utworzyć dla amdgpu tzw. blacklist tak, jak opisane tu: https://wiki.archlinux.org/index.php/Kernel_module#Using_files_in_.2Fetc.2Fmodprobe.d.2F_2
Moduł nazywa się amdgpu.
Możesz też odinstalować nouveau i generalnie przejść na nvidia, tak jak opisane tu: https://community.linuxmint.com/tutorial/view/176. Musisz zadbać jedynie o właściwy sterownik dla Twojej karty (mocno słabo się na NVidiach znam - znajdź go tu: http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl ale nie instaluj stąd, a z repozytorium).
Sterownik (nvidia) winien się dać skonfigurować automatycznie przez:
# nvidia-xconfig
Teoretycznie winno się wszystko udać i po restarcie winno pójść. Jak nie - będziemy kombinować dalej :)

Listę zainstalowanych paczek masz w
/var/log/apt/history.log
(myślę, że Mint tu niczego nie kombinował). Możesz użyć np. polecenia tail by pokazał Ci ostatnie instalacje, albo np. czegoś takiego:
cat /var/log/apt/history.log | grep "2018-06-08"
(głowy nie daję, bo nie pamiętam już jak umieszcza APT tu daty aktualizacji; możesz podglądnąć ten plik dowolnie, a potem w  miejsce tej daty dać ją w formacie, w jakim APT ją zapisuje).

Offline utopis

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Odp: X Server nie działa po aktualizacji pakietów...
« Odpowiedź #7 dnia: 2018-06-13, 11:15:04 »
Dzięki za pomoc, ale niestety...
X-y się nie podnosiły i nie podnoszą.

Ogarnąłem konsolę i wylistowałem amdgpu: 2 lib-y i xserver-xorg-video-amdgpu.
Wyrzuciłem xserver. Przy lib-ie wyrzucił listę zależnych libów, więc zostawiłem je w spokoju.

Zajrzałem do historii i w piątek 8.06 upgrade'owałem:
libgles2-mesa:amd64
libgles1-mesa:amd64
libglapi-mesa:i386
libglapi-mesa:amd64
libxatracker2:amd64
libegl1-mesa:amd64
libgbm1:amd64
libwayland-client0:amd64
libwayland-egl1-mesa:amd64
libgl1-mesa-dri:i386
libgl1-mesa-dri:amd64
libosmesa6:amd64
libgl1-mesa-glx:i386
libgl1-mesa-glx:amd64
libwayland-server0:amd64
libwayland-cursor0:amd64
czyli głównie mesa.

info z bootowania na Nouveau: http://ifotos.pl/z/qehaeps (tak się kończy)

Wróciłem do sterowników NVIDII.

Efekt Xorg -configure kończy się tak samo jak poprzednio:
...
Number of created screens does not match number of detected devices.
Configuration failed.
(EE) Server terminated with error (2). Closing log file.
ale już nie ma odniesień do AMDGPU typu: (II) AMDGPU(18): [KMS] drm report modesetting isn't supported.

Się zastanawiam... czy xserver wie że ma korzystać  z NVIDII? Może na siłę próbuje z AMDGPU? Jak to sprawdzić?

Offline pavbaranov

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 130
    • Zobacz profil
Odp: X Server nie działa po aktualizacji pakietów...
« Odpowiedź #8 dnia: 2018-06-13, 11:46:36 »
Teraz bardzo szybko, może ktoś Ci pomoże w międzyczasie, bo jestem niestety zajęty. AMDGPU nie podnosi się już. Możesz go jeszcze dla pewności wcisnąć w blacklist (wcześniej masz link). Możesz to sprawdzić najprościej przez:
lsmod | grep amd
Możesz jeszcze sprawdzić tak samo z modułem radeon.

Jeśli chodzi o rozwiązanie problemu - na szybko pewnie downgrade zaktualizowanych paczek. Na "dłużej" albo konfiguracja nvidii na piechotę (np.: https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA), albo - czego nie wykluczam, poszukanie innego (nowszego) sterownika nvidia w jakimś ppa. Jak wspominałem - nie mam ani pół NVidii (i niech tak zostanie), ale ludzie w innych zakamarkach netu chwalili sobie np. te sterowniki, które są w ppa:graphics-drivers.

W międzyczasie też możesz spróbować przejść na nouveau. Powinny wstać i będziesz miał przynajmniej prościej, bo normalne GUI. Jak to zrobić jest np. tu: https://mintguide.org/system/624-black-screen-boot-after-installing-video-driver.html. Dopiero potem bawić się w nvidia (no niestety, ale z nvidia bywają problemy właśnie po jakichś aktualizacjach xserver, niekiedy kernela itp.).
« Ostatnia zmiana: 2018-06-13, 20:31:13 wysłana przez pavbaranov »

Offline marcin'82

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 217
    • Zobacz profil
Odp: X Server nie działa po aktualizacji pakietów...
« Odpowiedź #9 dnia: 2018-06-13, 20:01:55 »
Podaj wyniki poleceń z terminala / konsoli:
lspci -k | grep -A2 VGA
grep -rIi nouveau /etc/modprobe.d/*
dmesg | grep -iE 'error|warning|failed'
sudo apt-get update && apt-get dist-upgrade
marcin82

Offline Paweł Kraszewski

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2359
  • Lenistwo jest matką potrzeby = babcią wynalazku
    • Zobacz profil
    • Linuxpedia.PL
Odp: X Server nie działa po aktualizacji pakietów...
« Odpowiedź #10 dnia: 2018-06-13, 21:00:45 »
1. Po pierwsze - X-y spokojnie chodzą w ogóle bez pliku /etc/X11/xorg.conf (chyba że ekipa Minta coś mocno spier*ła - co też nie jest wykluczone)

2. Po drugie - wklej cały /var/log/Xorg.0.log po odpaleniu bez pliku /etc/X11/xorg.conf, bo to z pierwszego posta to jakiś ogryzek.

3. Po trzecie - log (a właściwie jego brak) wyświetlający się po aktywacji opcji nomodeset sugeruje, że coś głębiej sypnęło się w systemie. Nawet bez startu/ze spierniczoną grafiką powinien zostać ze zwykłym login: w konsoli.

4. Nie używać Minta.
Paweł Kraszewski
~Gentoo/FreeBSD/OpenBSD/Specjalizowane customy

Offline utopis

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Odp: X Server nie działa po aktualizacji pakietów...
« Odpowiedź #11 dnia: 2018-06-13, 23:41:25 »
W ramach codziennego aktualizowania pojawiła się dziś informacja o 4-ech pakietach możliwych do upgrade'u. Lib-y, w tym te, które aktualizowałem w feralny piątek (np. libwayland-egl1-mesa:amd64).
Po upgrade'zie stał się cud: X-y wstały.

Na swoje konto z uprawnieniami administratora wejść nie mogę, na zwykłe konto rzadko używane wchodzę bez problemu, po wejściu na nowoutworzone konto widzę okienko z komunikatem: :unable to launch "cinnamon-session-cinnamon" X session --- "cinnamon-session-cinnamon" not found; falling back to default session. → czarny ekran z kursorem

Ale to już inna historia. Dzięki za pomoc.

wątek=SOLVED