Nowe posty

Autor Wątek: Problem z wyświetlaniem obrazu - problemu nie ma na systemie Live  (Przeczytany 1155 razy)

Offline rafmik

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Hej


Mam problem z wyświetlaniem obrazu na starym laptopie u rodziców: HP 530, CPU: T2300E, 2048Mb Ram


System instalowałem 3 razy, dwie różne distra (Lubuntu i Ubuntu MATE) i za każdym razem jest tak samo.
Ekran w laptopie działa ok - problem nie występuje w BIOSie, Post, oraz w sytuacji gdy Linus jest uruchomiony w wersji Live, bez instalacji tylko odpalony z USB.

Wygląda to tak:

Linux po instalacji na HDD (w przypadku Lubuntu i Ubuntu MATE wygląda to tak samo). Pole z artefaktem "jest martwe" można na nie najechać myszką, ale nic się nie da zrobić:











Natomiast w post jest wszystko ok:





   







Co dziwne, również te same dystrybucje Linuxa odpalone w wersji Live na USB, bez instalacji działają poprawnie:






   



Wie ktoś jak rozwiązać ten problem? Bo ja sobie poradzić nie mogę :(


Offline Paweł Kraszewski

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2405
  • Lenistwo jest matką potrzeby = babcią wynalazku
    • Zobacz profil
    • Linuxpedia.PL
Odp: Problem z wyświetlaniem obrazu - problemu nie ma na systemie Live
« Odpowiedź #1 dnia: 2018-03-05, 22:34:15 »
Od punktu 26.

Pierw odczaruj ekran uśpieniem, potem popraw konfigurację GRUBa.

Rodzice cię maltretowali, że za karę mają robić coś na Core Duo z 2GB RAM?
Paweł Kraszewski
~Gentoo/FreeBSD/OpenBSD/Specjalizowane customy

Offline rafmik

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Odp: Problem z wyświetlaniem obrazu - problemu nie ma na systemie Live
« Odpowiedź #2 dnia: 2018-03-05, 23:02:12 »

Dziękuję za zainteresowanie problemem.

Na razie taki lapek im wystarczy, w sumie korzystają tylko z jakiś podstawowych www, bankowości internetowej i napiszą coś w Writerze i tyle.


Jestem początkujący jeśli idzie o Linuxa, rozumiem, że najpierw mam uśpić ekran, wybudzić go i później:

w katalogu /etc/default/grub edytowac plik dodając linijkę GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=keep
później w terminalu komenda sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

restart i powinno być ok?

Bo widzę tez opcję:
komenda w terminalu sudo nano /etc/default/grub
dodanie linii GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=text
i później tylko w terminalu sudo update-grub i restart.


Nie rozumiem jak tylko lapka uśpić - bo jak naciskałem power to nic się nie wyświetlało (w sensie pewnie się wyświetlało, ale w tym martwym polu).



Offline Paweł Kraszewski

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2405
  • Lenistwo jest matką potrzeby = babcią wynalazku
    • Zobacz profil
    • Linuxpedia.PL
Odp: Problem z wyświetlaniem obrazu - problemu nie ma na systemie Live
« Odpowiedź #3 dnia: 2018-03-06, 07:28:00 »
Cytuj
tylko z jakiś podstawowych www
No i tu jest problem. Twórców stron WWW nie obchodzi, że masz 9 letni, 32 bitowy procesor, niedostatek RAMu i kartę nie wspierającą nowszych protokołów akceleracji...

1. Często zamknięcie pokrywy usypia system i potem otwarcie go budzi. Wtedy (teoretycznie) do wyłączenia systemu powinno być OK.

2. Jak to nie pomoże, to możesz wyedytować ten plik z poziomu liveCD albo liveUSB (poszukaj info o "chroot").

3. Jak jesteś z okolic Warszawy, mogę pomóc przy konfiguracji.

OffTopic: Ja wiem, ze kasa, itd - ale najtańszy poleasingowy laptop (np na Moralach ceny zaczynają się od 800zł) jest o 15 kategorii lepszy od tego co masz teraz... Choćby to: za 799zł masz 120GB SSD, 8GB RAM, i5-3320M i matrycę 13.3...
Paweł Kraszewski
~Gentoo/FreeBSD/OpenBSD/Specjalizowane customy

Offline 1709

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2005
  • 1709
    • Zobacz profil
Odp: Problem z wyświetlaniem obrazu - problemu nie ma na systemie Live
« Odpowiedź #4 dnia: 2018-03-06, 11:42:20 »
Jakiś czas temu instalowałem na jakimś bardzo starym HP ,  Minta,  chyba Mate.
Ciekawostka, że miał w Biosie program do sprawdzania RAM i dysku.
Nie zauważyłem natomiast problemów z wyświetlaczem, ale może to od modelu laptopa zależy i ustawień Gruba lub czegoś innego.
Moim zdaniem system mógł być szybszy, następnym razem jak ktoś podrzuci złom to spróbuję Xfce zamiast środowiska Mate i dystrybucję 32bit, jeśli jeszcze jest.
I zapomniałem doać opcję libata.noacpi=1 to by szybciej startował bez błędów ACPI.
« Ostatnia zmiana: 2018-03-06, 11:48:46 wysłana przez 1709 »
Pochwal się swoją kartą graficzną w tym wątku-->
http://forum.linux.pl/index.php/topic,19841.msg121122.html#msg121122

Offline Robert75

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 88
    • Zobacz profil
Odp: Problem z wyświetlaniem obrazu - problemu nie ma na systemie Live
« Odpowiedź #5 dnia: 2018-03-06, 14:14:51 »
Ja bym dodał do grub-a wpis:
acpi_osi="Windows 2015"
lub
acpi_osi=! acpi_osi="Windows 2009"
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110
PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline pavbaranov

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 196
    • Zobacz profil
Odp: Problem z wyświetlaniem obrazu - problemu nie ma na systemie Live
« Odpowiedź #6 dnia: 2018-03-06, 15:22:47 »
@Robert75 - Te zmienne na sprzęcie wyprodukowanym przed 2009 rokiem, bez wiedzy, czy BIOS tam był później aktualizowany? No cóż... :)

Offline rafmik

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Odp: Problem z wyświetlaniem obrazu - problemu nie ma na systemie Live
« Odpowiedź #7 dnia: 2018-03-06, 21:16:33 »

No i tu jest problem. Twórców stron WWW nie obchodzi, że masz 9 letni, 32 bitowy procesor, niedostatek RAMu i kartę nie wspierającą nowszych protokołów akceleracji...


OffTopic: Ja wiem, ze kasa, itd - ale najtańszy poleasingowy laptop (np na Moralach ceny zaczynają się od 800zł) jest o 15 kategorii lepszy od tego co masz teraz... Choćby to: za 799zł masz 120GB SSD, 8GB RAM, i5-3320M i matrycę 13.3...

Ja to wiem, ale rodzice twierdzą, że to im wystarcza. Próbowałem kilka razy ich przekonać, ale głową muru nie przebije ;-)  Korzystają praktycznie tylko z Writera, strony banku i może 2-3 jakieś www. Ze stron bankowu ostatnio w sumie dużo mniej, bo to przejęła apka na telefonie, gdzie starszej osobie jest łatwiej wszystko ogarnąć.

Włączenie uBlock+NoScript znacznie przycina zasobożerność stron www i lapetk daje radę.



1. Często zamknięcie pokrywy usypia system i potem otwarcie go budzi. Wtedy (teoretycznie) do wyłączenia systemu powinno być OK.

2. Jak to nie pomoże, to możesz wyedytować ten plik z poziomu liveCD albo liveUSB (poszukaj info o "chroot").

3. Jak jesteś z okolic Warszawy, mogę pomóc przy konfiguracji.

Dzięki za info, u rodziców będę w weekend to będę walczył.

To wyżej dobrze zrozumiałem:
Cytuj
w katalogu /etc/default/grub edytowac plik dodając linijkę GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=keep
później w terminalu komenda sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

restart i powinno być ok?

Bo widzę tez opcję:
komenda w terminalu sudo nano /etc/default/grub
dodanie linii GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=text
i później tylko w terminalu sudo update-grub i restart.
« Ostatnia zmiana: 2018-03-06, 21:18:04 wysłana przez rafmik »

Offline pavbaranov

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 196
    • Zobacz profil
Odp: Problem z wyświetlaniem obrazu - problemu nie ma na systemie Live
« Odpowiedź #8 dnia: 2018-03-06, 21:47:07 »
Sprawdź, czy logując się (GRUB) przy wybraniu Advanced options nie masz jakiegoś recovery. Jeśli tak, to możesz z tego poziomu zmienić cokolwiek w GRUB (w danej sesji; potem i tak trzeba tego dokonać na stałe, ale będziesz miał dostęp do GRUBa). Nie trzeba usypiać itd.
« Ostatnia zmiana: 2018-03-07, 08:03:22 wysłana przez pavbaranov »

Offline rafmik

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Odp: Problem z wyświetlaniem obrazu - problemu nie ma na systemie Live
« Odpowiedź #9 dnia: 2018-03-08, 21:07:54 »
Dziękuję za pomoc :)

Byłem dzisiaj u rodziców i już wszystko działa :D
Faktycznie, po uśpieniu PC i jego wybudzeniu wyświetlany obraz był już ok.

Później tylko:
- w katalogu /etc/default/grub edytowałem plik dodając linijkę GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=text
- w terminalu sudo update-grub i restart

Wszystko śmiga. Wydaje mi się tylko, że system trochę dłużej się uruchamia.



Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 226
    • Zobacz profil
Odp: Problem z wyświetlaniem obrazu - problemu nie ma na systemie Live
« Odpowiedź #10 dnia: 2018-03-11, 11:20:33 »
Ja osobiście do Ubuntu nigdy nie byłem przekonany.
Bywało że po 3 miesiącach użytkowania Lubuntu wszystko się sypało i musiałem stawiać wszystko od nowa.
Do podstawowych czynności można rozważyć instalację SparkyLinux.
Polska dystrybucja, w sumie to Debian + kilka graficznych narzędzi i skryptów.
Sam go testowałem u siebie, ale... mnie jara tylko Debian :P