Programowanie > Języki skryptowe

[Python] błąd składni w programie

(1/2) > >>

prezes.cc:
Mam takie zadanie: Pobierz od użytkownika imię, wiek i powitaj go komunikatem: “Mów mi Python, mam x lat. Witaj w moim świecie imie. Jesteś starszy(młodszy) ode mnie.”
Pojawia się błąd składni w linii 10, ale nie wiem jaki to błąd:

1709:
W terminalu działa

--- Kod: ---
$ python3
Python 3.5.3 (default, Jan 19 2017, 14:11:04)
[GCC 6.3.0 20170118] on linux
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
>>> imie=input('Jak zwiesz?'); print('Jestes', imie)
Jak zwiesz?y
Jestes y
>>>
--- Koniec kodu ---
-To wygląda jak zaleciałość z pythona2 ( w v.2 pythonie nie było nawiasów, a w v.3 już są )
https://github.com/ninja-ide/ninja-ide/issues/1862
https://github.com/ninja-ide/ninja-ide/issues/544
Osobiscie nie mogę sprawdzić, ale ty możesz sprawdzi.ć czy jakać wtyczka tego nie powoduje komunikatu, ewentualnie zgłosić developerom uwagę.
- Mozesz tez sprawdziz zmieniajac cudzysłów z ' na "

prezes.cc:
A mi wyszło coś takiego:

Wkleiłem cały kod do terminala i tak się chyba nie da

//Edit
Pozmieniałem wszystkie apostrofy na cudzyslowy ale nic nie dało
--- Cytat: Zdzisław Knop w 2017-12-10, 15:46:40 ---Mam takie zadanie: Pobierz od użytkownika imię, wiek i powitaj go komunikatem: “Mów mi Python, mam x lat. Witaj w moim świecie imie. Jesteś starszy(młodszy) ode mnie.”
Pojawia się błąd składni w linii 10, ale nie wiem jaki to błąd:

--- Koniec cytatu ---

//Edit

--- Cytuj ---python3
--- Koniec cytatu ---

Nie zauważyłem, że korzystasz z Pythona

1709:
To prawda,
- jeśli wkleisz bezpośrednio to nie zadziala, bo terminal domyślnie używa powłoki bash
- jeśli uruchomię python3 lub python2 mam dostęp do powłoki pythona danej wersji
- jesli uruchomił bym gotowy skrypt z pythona to prawdopodobnie także bym widział błędy lub ich brak (taki podstawowy sposób debugowania)
Morał taki, że w ostateczności możesz zignorować komunikat, a jeśli irytuje to zgłosić developerom.

prezes.cc:

--- Cytuj ---Morał taki, że w ostateczności możesz zignorować komunikat, a jeśli irytuje to zgłosić developerom.
--- Koniec cytatu ---

Ucze się Pythona i troche mnie to irytuje, kod przepisuje bezbłędnie. Napisze do developerów Ninji z załączonym screenem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej