Zgodność sprzętu z Linuksem > Laptopy
Jaki laptop dla uczącego się programisty
TheKalif14:
Witajcie. Na wstępie zaznaczę, że to określenie programista jak na razie jest bardzo umowne, ponieważ jestem tylko na etapie nauki, a sam laptop po prostu chcę kupić też z powodów zwykłego użytkownika, czyli stary komputer już powoli nie daje rady.
Więc wracając do tematu szukam jakiegoś taniego laptopa(a bardziej bym chciał ultrabooka ale z moim portfelem małe szanse) na którym mógłbym zainstalować jakąś dystrybucje Linuxa (najpewniej Ubuntu). Najbardziej zależy mi na komforcie pracy i czasie działania na akumulatorze. Puki co znalazłem tylko Acer ES1-131 . Jego cena w najtańszej wersji to 899 zł. Niestety jego wielkość ekranu nie jest dla mnie jakoś zadowalająca, ale bateria za to bardzo. Wydajność to wiadomo jak wygląda w urządzeniach tego typu. Dodam jeszcze że planuje naukę na tym sprzęcie języków do tworzenia aplikacji internetowych :D
Jeśli jest tu jakiś znawca albo ktoś kto posiada to urządzenie i może się wypowiedzieć bardzo prosiłbym o pomoc. Chyba że macie jakieś ciekawe propozycje w cenie do 1200zł?
Paweł Kraszewski:
Aplikacje internetowe = jeden komputer musi pociągnąć przeglądarkę, serwer WWW i środowisko zintegrowane (w 95% pisane w Javie) równocześnie i z matrycą najlepiej FHD.
Nie sądzę, że kupisz coś poniżej 3000. Albo kupisz zabawkę nie nadająca się do tego, co chcesz robić.
Warunki brzegowe: co najmniej 6GB RAM, procesor Intela co najmniej klasy i5 2C/4T (nie musi być najnowszej generacji), matryca co najmniej 15" FHD matowa, karta graficzna Intel albo NVdia. Omijaj wszystkie komponenty AMD (i procesory i kraty graficzne)
TheKalif14:
Jak na razie bez żadnych problemów pracuje na komputerze z Celeron g530 czyli nie jakimś demonem prędkości, ale nie miałem problemów z tym aby coś z serwera, edytora czy innych potrzebnych rzeczy nie dało radę pociągnąć.
Paweł Kraszewski:
Aplikacje internetowe... Czyli pytający będzie potrzebował:
* IDE - najprawdopodobniej będzie to Eclipse, Netbeans albo IntelliJ. Z lżejszych może Atom albo SublimeText. Nie podejrzewam go o VIM-a albo Emacs-a, ale kto wie...
* W zależności od wybranego środowiska uruchomieniowego: PHP+(apache|NGINX|lighttpd), Java+(TomCat|JBoss), Python(Django|TurboGears), Ruby(Rails), Erlang(ChicagoBoss), Elixir(Phoenix), JavScript(NodeJS), Go(Google App Engine SDK)
* Jakiś serwer baz danych (mysql, postgres, mongodb, couchdb, ostatecznie sqlite)
* Przeglądarka WWW z wsparciem dla aktualnych standardów, czyli albo Firefox albo Chrome albo oba naraz. Otwarcie naraz fąfnastu zakładek z dokumentacjami + zakładka z projektowaną aplikacją.
* Środowisko graficzne (unity, gnome, xfce, whatever)
I piszesz, że to wszystko naraz pójdzie płynnie na g530?
Oczywiście można zrobić środowisko megalightweight... OpenBSD + xmonad + emacs/vim jako środowisko z IDE, ChicagoBoss/Elixir/NodeJS jako appengine, odchudzona mariadb jako serwer baz danych i midori jako przeglądarka... To pójdzie płynnie nawet na pierwszym EEE pc...
TheKalif14:
Nie neguje twoich odpowiedzi, ale puki co spokojnie daje radę na swoim G530. Co prawda nie programowałem jeszcze w Javie, ale puki co jednocześnie uruchomione w systemie Windows programy XAMPP (czyli w nim MYSQL Apache), Opera, Chrome, Firefox(z większą liczbą kart), Notepad++, FileZilla, jakaś muzyka z YT i ten procesor spokojnie daje sobie z tym radę.
No ale może wypowie się też ktoś inny? Najlepiej ktoś kto zajmuje się tym na codzień, ponieważ doświadczenie w tej kwestii ma znaczenie :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej