Zgodność sprzętu z Linuksem > Kamery internetowe
instalacja wbudowanej kamerki internetowej laptopa VGN-AR21M dla UBUNTU 15.10.1
ryzaj:
Panie Pawle uruchomiłem w terminalu skypa i uzyskałem odpowiedź:
"ERROR: ld.so: object '/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (cannot open shared object file): ignored."
Oczywiście kamery nie udało się uruchomić, wobec czego nie uruchamiałem kolejnych komend skryptu naprawczego. Czy mogę zapytać dlaczego nie powinno się pracować w trybie graficznym na koncie administratora? Chyba już wiem wysypał mi sie trb graficzny i pokazała sie kasza na ekranie. Muszę zamknąć ubuntu przez twardy reset i startować kolejny raz nie wiedząc kiedy znów sie sypnie czy jest na to ratunek? <czy od nowa instalacja Ubuntu i potem upgrade?
Paweł Kraszewski:
Zanim zacznę dalej grzebać. Ma Pan zainstalowane Ubuntu w wersji 32-bitowej czy 64-bitowej?
Jeżeli 32-bitowej, to trzeba zainstalować pakiet libv4l-0, jeżeli w 64-bitowej pakiet libv4l-0:i386 (to musi być wersja 32-bitowa bez względu na to, jaki system jest zainstalowany).
W obu przypadkach powinno zadziałać polecenie (w 32-bitach można opuścić końcówkę ":i386")
--- Kod: ---
sudo apt-get install libv4l-0:i386
--- Koniec kodu ---
Co do pracy na roocie - sprawa czystego bezpieczeństwa. Cokolwiek źle ściągniętego z sieci może całkowicie zruinować system. Jedno nieostrożnie wpisane polecenie może zruinować system. Jedna źle kliknięta ikonka może zruinować system. Per analogia: można jeździć samochodem bez pasów, ABSu, świateł i kierunkowskazów, można korzystać z pralki podłączonej bez uziemienia - do czasu.
ryzaj:
Zainstalowałem ten pakiet do systemu. Następnie ponowiłem tę linijkę z wcześniejszego Pana postu i w ustawieniach skypa próbowałem obudzić kamerę dalej bez efektu. Sprawdziłem system jest 64 bitowy.Zgodnie z Pana sugestią założyłem dodatkowe konto z innym Logiem i hasłem. Powoli mam dosyć tej upartej kamery, teraz najbardziej martwią mnie te pady grafiki. Gdyby tu można coś zdziałać byłbym wdzięczny.
Z kamery łatwo mi będzie zrezygnować bo to Vaio to cały system multimedialny i łącznie z tunerem TV i pod Linuxem większa część gadżetów nie działa z czym się pogodziłem. Ale pod WINDowsem nie szło już pracować ze względu na wirusy i wyskakujące okna.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej