Nowe posty

xx Sprawdzanie czy proces jest odpalony, jeżeli nie użyj komendy (0)
Dzisiaj o 00:14:15
xx Fatal error: cannot connect to database! LMS (2)
2018-09-21, 15:27:15
xx Z wielu dystrybucji linuxa działają tylko dwie. Proszę o wsparcie (17)
2018-09-13, 22:00:57
xx Szukasz pracy? (1)
2018-09-11, 20:56:19
xx Dzielenie sieci, nadawanie masek (11)
2018-09-10, 23:07:05
xx konfiguracja dhcp server na ubuntu (1)
2018-09-07, 13:05:48
xx Jak zainstalować GIMPa? (16)
2018-09-05, 08:50:05
xx Odpowiednik Windowsowego Notepad++ (2)
2018-09-03, 08:05:23
xx JS w gulpie (0)
2018-09-01, 21:02:49
xx Błąd przy uruchamianiu make menuconfig (6)
2018-09-01, 18:14:55

Autor Wątek: System się wysypał  (Przeczytany 6393 razy)

Offline Afghan

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 35
    • Zobacz profil
System się wysypał
« dnia: 2016-03-11, 20:46:48 »
Witam. Coś za dużo mam problemów z linuksem. Przed chwilą chciałem wejść na linuksa (linux mint 17,3. KDE) i system się nie uruchomił. Uruchamianie zatrzymało się na "Fixing recursive fault but reboot needed" Najdziwniejsze, że nic takiego nie robiłem. Może to wina aktualizacji? Ponieważ rano jakąś wgrywałem, a od tej aktualizacji jak komputer wyłączyłem, to dopiero włączyłem przed chwilą. Co dziwne pokazał mi się grub. Bootloader miałem windowsowy zrobiony w programie EasyBCD i jak wybrałem linuksa to grub mi się nie pokazywał, bo tak go skonfigurowałem. Wcześniej też w czasie uruchamiania systemu nie było widać żadnych poleceń, tylko chwilę był czarny ekran potem pokazały się tak jakby kropki postępu i za chwilę widziałem pulpit. Wiecie jak to naprawić? Nie chce mi się znowu instalować od nowa systemu, ponieważ już go sobie trochę skonfigurowałem i po instalowałem trochę ważnych dla mnie rzeczy.

EDIT: Chyba naprawiłem. :) Odpinałem wczoraj klawiaturę i możliwe, że wpiąłem w inny port USB. Przed chwilą zacząłem przekładać do innych portów i system się uruchomił. Czy możliwe, że to było powodem awarii?

Wątek do usunięcia
« Ostatnia zmiana: 2016-03-12, 07:26:47 wysłana przez Afghan »

Offline Paweł Kraszewski

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2395
  • Lenistwo jest matką potrzeby = babcią wynalazku
    • Zobacz profil
    • Linuxpedia.PL
Odp: System się wysypał
« Odpowiedź #1 dnia: 2016-03-12, 13:02:39 »
1. Linuksowi jest ryba co gdzie podepniesz. To nie Windows, gdzie przełożenie myszki do sąsiedniego portu powoduje ponowną instalację sterownika.
2. "recursive fault" jest dość paskudnym błędem na ogół mającym przyczynę gdzieś w sprzęcie, w szczególności w tym, że producent słyszał o czymś takim jak standardy, ale postanowił nic z nimi nie mieć wspólnego.
3. Zobacz, czy dodanie acpi=off do opcji bootowania pomoże. Jeżeli tak, to możesz sobie pogratulować wyboru sprzętu.
Paweł Kraszewski
~Gentoo/FreeBSD/OpenBSD/Specjalizowane customy

Offline Afghan

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 35
    • Zobacz profil
Odp: System się wysypał
« Odpowiedź #2 dnia: 2016-03-12, 15:30:44 »
Jeśli problem się powtórzy to spróbuje z dodaniem acpi=off do opcji bootowania. Póki co wszystko działa OK także nie będę szukał dziury w całym  ;) bo jeszcze coś na mieszam  :D Ale dzięki za zainteresowanie.
« Ostatnia zmiana: 2016-03-13, 21:14:01 wysłana przez Afghan »

Offline Afghan

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 35
    • Zobacz profil
Odp: System się wysypał
« Odpowiedź #3 dnia: 2016-03-25, 05:59:27 »
1. Linuksowi jest ryba co gdzie podepniesz. To nie Windows, gdzie przełożenie myszki do sąsiedniego portu powoduje ponowną instalację sterownika.

Nie wiem czy tak jest. Wczoraj pojawił się ten sam problem. Dwa czy trzy razy uruchamiałem komputer i ten sam komunikat co wcześniej ale zaraz sobie przypomniałem, że odpiąłem tuner tv usb od komputera. Podłączyłem tuner i system po ponownym uruchomieniu wszedł  :o

Offline wariat prawdziwy

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 27
    • Zobacz profil
Odp: System się wysypał
« Odpowiedź #4 dnia: 2016-03-25, 17:56:00 »
A u mnie wczoraj wieczorem padło wszystko. Najpierw pojawił się komunikat że CINNAMON ULEGŁ AWARII.  Po restarcie nie udało mi się zalogować na konto moje i konto roota. Nie pasowało hasło.  Hasło mam zawsze 5678 i nic więcej. Nie mogłem się pomylić. Nie wiem co się stało że system padł a padł podczas czytania linux.pl

Offline ultr

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1185
    • Zobacz profil
Odp: System się wysypał
« Odpowiedź #5 dnia: 2016-03-25, 22:42:25 »
@Afghan
Zmień w GRUBie opcje bootowania kernela (klawisz e na pozycji w menu, taka zmiana jest tylko na jedno uruchomienie) i usuń opcje (jeśli są) 'quiet' i 'splash':
    linux   /boot/vmlinuz-X.Y.Z-... root=UUID=abcdabcd-abcd-abcd-abcd-abcdabcdabcd ro quiet
Zmienioną konfigurację uruchamiasz bez wychodzenia kombinacją Ctrl+x.
Wtedy przy starcie Linuksa pojawi się więcej komunikatów i może przed tym z błędem zobaczysz jakieś konkretne powody jego wystąpienia.
Możesz wrzucić fotkę ekranu na forum, bo pewnie inaczej tego nie przekopiujesz.

Offline Piotr

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Odp: System się wysypał
« Odpowiedź #6 dnia: 2016-03-26, 12:47:01 »
A u mnie wczoraj wieczorem padło wszystko. Najpierw pojawił się komunikat że CINNAMON ULEGŁ AWARII.  Po restarcie nie udało mi się zalogować na konto moje i konto roota. Nie pasowało hasło.  Hasło mam zawsze 5678 i nic więcej. Nie mogłem się pomylić. Nie wiem co się stało że system padł a padł podczas czytania linux.pl

Naciśnij kombinację klawiszy CTRL+LALT+F1, pojawi się tekstowa konsola. Spróbuj tam się zalogować na któreś z kont.

Offline Afghan

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 35
    • Zobacz profil
Odp: System się wysypał
« Odpowiedź #7 dnia: 2016-03-26, 21:19:18 »
W pierwszym załączniku widać fotkę z "Fixing recursive fault but reboot needed"  Ekran z tym napisem jest z 15 sekund później przełącza się na ekran z załącznika 2 i tak już się zatrzymuje na stałe. Coraz bardziej się utwierdzam, że chodzi o urządzenia podłączone do usb. Może za dużo prądu potrzeba na urządzenia usb? Mam klawiaturę, kartę sieciową wifi i tuner tv. Dzisiaj znów odłączyłem tuner tv i kolejny raz pojawił się problem. Odłączyłem tuner tv i kartę sieciową i system się uruchomił. Co najlepsze jak uruchomił się już system, to podłączyłem tuner tv i już podłączałem kartę sieciową i gdzieś dotknąłem złączem od karty sieciowej, a raczej dotknąłem gniazda usb i system się w tym momencie zawiesił. W pierwszym załączniku widać, że coś o usb wyskoczyło.
« Ostatnia zmiana: 2016-03-26, 21:20:54 wysłana przez Afghan »

Offline Paweł Kraszewski

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2395
  • Lenistwo jest matką potrzeby = babcią wynalazku
    • Zobacz profil
    • Linuxpedia.PL
Odp: System się wysypał
« Odpowiedź #8 dnia: 2016-03-27, 12:22:21 »
Już pisałem, recursive fault (a teraz błąd z NMI jeszcze to utwierdza) to ewidentne objawy problemów sprzętowych. Problemem jest raczej nie urządzenie podpięte pod USB - wygląda to raczej na uszkodzenie samego kontrolera USB na płycie głównej. Albo na jakiś kontroler z piekła rodem, do którego nie ma stabilnych sterowników.
Paweł Kraszewski
~Gentoo/FreeBSD/OpenBSD/Specjalizowane customy

Offline Afghan

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 35
    • Zobacz profil
Odp: System się wysypał
« Odpowiedź #9 dnia: 2016-03-28, 07:48:51 »
Jest prawdopodobne, że coś się dzieje z kontrolerem USB. W windowsie ostatnio mam problem z kartą sieciową, muszę ją czasem wypiąć i wpiąć ale też nie zawsze to pomaga. Poza tym też mam problem na linuksie z podłączaniem telefonu przez usb i z przodu i z tyłu obudowy. Telefon jest przez chwilę zamontowany, a tylko jak próbuję coś zrobić, powiedzmy skopiować zdjęcie to zaraz się odmontowuję.

Offline Afghan

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 35
    • Zobacz profil
Odp: System się wysypał
« Odpowiedź #10 dnia: 2016-03-29, 20:56:05 »
Albo na jakiś kontroler z piekła rodem, do którego nie ma stabilnych sterowników
A jak się upewnić, że nie jest to wina sterowników?  Wbijając w konsolę polecenie lspci wyskakują takie informację o kontrolerze:

00:02.0 USB controller: NVIDIA Corporation MCP78S [GeForce 8200] OHCI USB 1.1 Controller (rev a1)
00:02.1 USB controller: NVIDIA Corporation MCP78S [GeForce 8200] EHCI USB 2.0 Controller (rev a1)
00:04.0 USB controller: NVIDIA Corporation MCP78S [GeForce 8200] OHCI USB 1.1 Controller (rev a1)
00:04.1 USB controller: NVIDIA Corporation MCP78S [GeForce 8200] EHCI USB 2.0 Controller (rev a1)


Offline Afghan

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 35
    • Zobacz profil
Odp: System się wysypał
« Odpowiedź #11 dnia: 2016-05-08, 07:57:44 »
Wygląda na to, że znalazłem rozwiązanie problemu. Wszystko wydaje mi się zaczęło jak podłączyłem kartę TV USB do komputera i do niej kabel antenowy. Wydaje mi się też, mniej więcej od tego momentu jak podłączyłem kartę TV zacząłem czuć przy dotknięciu obudowy lub z tyłu komputera lekkie kopnięcia prądem, na początku nie wiązałem tego z problemem który mnie nękał. I w końcu jakoś w połowie kwietnia sprawdziłem czy przedłużacz przez który jest podłączony komputer ma uziemienie. Okazało się, że nie ma i wymieniłem na przedłużacz z uziemieniem. Od tamtej pory komputer się nie zatrzymał w czasie ładowania systemu ani razu jak to się wcześniej działo.   :)