Nowe posty

xx Debian 9 Stretch, linuxcnc i restart przy uruchamianiu (0)
Dzisiaj o 08:26:11
xx Zakup sprzętu bez preinstalowanego windowsa (8)
Wczoraj o 16:50:51
xx Problem z pocztą Dovecot+Postfix+MySQL (3)
2019-10-16, 14:43:41
xx Instalacja Debian10 problem z instalacją GRUBa na RAID5 (5)
2019-10-15, 17:58:57
xx AMD Ryzen 5 3500U (11)
2019-10-14, 18:29:46
xx Konfiguracja directadmina (0)
2019-10-13, 03:18:36
xx Problem z instalacją sterowników TL-WN821N (4)
2019-10-11, 23:15:00
xx Sprzet z Linuxem (1)
2019-10-11, 10:06:24
xx nadpisanie partycji domowej (6)
2019-10-03, 03:27:28
xx Screen flickering Deepin (4)
2019-10-02, 20:32:56

Autor Wątek: MuOnline i prywatne serwery  (Przeczytany 4896 razy)

Offline Piotr Skwarna

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 26
    • Zobacz profil
MuOnline i prywatne serwery
« dnia: 2005-07-27, 19:40:15 »
Do portow dodalem sposob uruchomienia MuOnline na Linuksie (http://forum.muold.net/viewtopic.php?t=880) stworzony przez Tomasza Woźniaka na potrzeby serwera (http://forum.muold.net) OldSchool. Testowane na dwoch serwerach prywatnych i dziala wysmienice, jesli mozna to biech ktos przetestuje na globalu.

Offline

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 85
    • Zobacz profil
MuOnline i prywatne serwery
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-07-27, 20:38:09 »
Próbuje to teraz odpalić ale coś mi nie idzie... próbuje wpisać:

cedega ./main.exe "connect /userv.muold.net /p44400"

Ale jakoś to nie chce działać, zaś opcji
"ClientSideAntiAliasWithRender" = "N"
"ClientSideAntiAliasWithCore" = "N"

wogóle nie mam w configu:/

Wiem, wiem powiedziałeś, że 'wine' nie 'cedega' no ale miałem nadzieje że jednak to nie będzie robić aż tak wielkiej różnicy...

W sumie to moje pytanie brzmi które opcje trzeba koniecznie włączyć, czy to co wpisałem w konsoli jest poprawne i co mam wpisać dla orginala?:D bo jakoś znaleśc nie moge;) Pytam bo nie mam windowsa tylko samego linuxa dlatego nie moge sprawdzić czy coś wogóle nie działa czy tylko pod linuxem:/

Offline Piotr Skwarna

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 26
    • Zobacz profil
MuOnline i prywatne serwery
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-07-27, 20:48:48 »
2005-07-27 20:38:09 xamil napisał:

> Próbuje to teraz odpalić ale coś mi nie idzie... próbuje wpisać:
 >
 > cedega ./main.exe "connect /userv.muold.net /p44400"
 >

przeczytaj jeszcze raz dokladnie opis!!! po /u piszemy adres serwera, po /p port (bez spacji) jesli chcesz sie laczysz z tym serwer co wyzej mysisz miec wersjie na serwery prywatne.


 > Ale jakoś to nie chce działać, zaś opcji
 > "ClientSideAntiAliasWithRender" = "N"
 > "ClientSideAntiAliasWithCore" = "N"


dodaj, generalnie bez tego gra tez dziala tyle ze chcionki wygladaja ochydnie.

Nie wiem jak z cedega, testowane jedynie pod wine

Offline

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 85
    • Zobacz profil
MuOnline i prywatne serwery
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-07-28, 19:01:38 »
Ech... mi się jednak nie udało:/.. nie wiem co robie nie tak:/ Instalnąłem nawet wine i ten sam zestaw błędów mi wysakuje:/

Ciekawi mnie też fakt iż mówisz że trzeba zmienić coś w configu wine... a podobno nowy wine nie bierze wogóle pod uwage configu?? Co ciekawe ja w katalogu ~./wine nie miałem configa. W cededze jest ale i tak gra jakos odpalic się nie chce:/ Byłoby łatwiej jakbym miał windowsy ale po to jest wine/cedega zebym nie musial ich miec:]

Ech no nic poczekam aż więcej osób popróbuje i im się uda... może dowiem się wtedy czegoś więcej;)

Offline Piotr Skwarna

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 26
    • Zobacz profil
MuOnline i prywatne serwery
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-07-28, 22:06:19 »
2005-07-28 19:01:38 xamil napisał:

 > Ech no nic poczekam aż więcej osób popróbuje i im się uda... może dowiem się wtedy czegoś
 > więcej;)
 >
U mnie w firmie 3 koputery na Linuksie (PLD) maja dzialajece MuOnline.

Offline

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 85
    • Zobacz profil
MuOnline i prywatne serwery
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-07-29, 09:12:08 »
2005-07-28 22:06:19 spider napisał:

> 2005-07-28 19:01:38 xamil napisał:
 >
 >  > Ech no nic poczekam aż więcej osób popróbuje i im się uda... może dowiem się wtedy
 > czegoś
 >  > więcej;)
 >  >
 > U mnie w firmie 3 koputery na Linuksie (PLD) maja dzialajece MuOnline.

Qrde...

1. Czym je odpaliłeś? cedega/wine jak wine to z cvs czy z paczki z poldka?
2. Która wersja wine/cedegi?
3. Instalowałeś pod windowsem czy linuxem?
4. Na jakim serwerze i która wersja mu?
5. I co ja mam tam wpisać w tej linni poleceń bo najwyraźniej coś źle pisze... konktretny przykład please:D I co mam wpisać dla oficjala? Znów konkretny przykład bym prosił... nie mam zainstalowanego windowsa więc nie mam pewności czy nie działa bo źle wpisałem czy to z innego powodu nie chce ruszyć.
6. Jaka karta graficzna?
7. Może by tak jeszcze zrzut z configa wine/cedgegi jakby się dało;)

Czemuż to u mnie nie chce ruszyć:/ Ech:/

Offline Piotr Skwarna

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 26
    • Zobacz profil
MuOnline i prywatne serwery
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-07-29, 14:11:50 »
> 1. Czym je odpaliłeś? cedega/wine jak wine to z cvs czy z paczki z poldka?
 > 2. Która wersja wine/cedegi?

wine-20050310-1
wine-drv-nas-20050310-1
wine-drv-alsa-20050310-1
wine-dll-d3d-20050310-1
wine-drv-arts-20050310-1
wine-dll-gl-20050310-1
wine-drv-jack-20050310-1
wine-dll-twain-20050310-1
wine-doc-pdf-20050310-1
wine-devel-20050310-1
wine-programs-20050310-1


 > 3. Instalowałeś pod windowsem czy linuxem?

klieta rozpakowalem pod linuksem

 > 4. Na jakim serwerze i która wersja mu?

prywatym muoldchool (ale dzialalo na inych prywatych)

 > 5. I co ja mam tam wpisać w tej linni poleceń bo najwyraźniej coś źle pisze... konktretny

mam taki maly skrypcik do uruchamiania

[spider@cyan spider]$ cat mu_start
#!/bin/bash

cd ~/MU97dOldSchool
wine main.exe "connect /userv.muold.net /p44400"



 > przykład please:D I co mam wpisać dla oficjala? Znów konkretny przykład bym prosił... nie mam

nie wiem nie gram a globalu

 > zainstalowanego windowsa więc nie mam pewności czy nie działa bo źle wpisałem czy to z innego
 > powodu nie chce ruszyć.
 > 6. Jaka karta graficzna?

geforce2 a steroinkach binarnych z poldka.

 > 7. Może by tak jeszcze zrzut z configa wine/cedgegi jakby się dało;)
 >

w sumie dziala bez zmia w konfigu tyle ze masz brzydkie czcionki. pokaz co jakie bledy ci pokazuje

 > Czemuż to u mnie nie chce ruszyć:/ Ech:/

Offline

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 85
    • Zobacz profil
MuOnline i prywatne serwery
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-07-29, 17:36:31 »
No więc... po seriach niepowodzeń związanych z klientem ściągnietym z www.muonline.com ściągnąłem klienta którego link znajduje się gdzieś na tym forum http://forum.muold.net/.

Rezultat:
1) wine (wersja ta co w poście wyżej) - gra się odpala, ale mam coś źle skonfigurowane wine (świerzo instalowane zresztą) bo nie dość, że nie mam dźwięku to jeszcze kompletnie napisów nie widać:/ Po omacku jednak wyklikałem login itp. i wychodzi na to że gra powinna działać... powinna bo nie mam konta na tym serwerze więc nie mogłem wpełni sprawdzić....
2) cedega 4.4 - Odpalam gre ale już na dzieńdoby seria komunikatów:/ No ale nic gra sie odpala... super jest dźwięk, napisy, wszystko extra ale wybieram serwer i gra mi wypisuje "połączono z serwerem, rozłączono z serwerem": Lipa... nie pokazuje się nawet okienko do zalogowania. Przypuszczam, że sprawką jest to czego dotyczyły komunikaty na początku... mianowice nie zauważyłem aby tak jak w wypadku wine odpalił się game guard... wysypał sie ale sama gra odpaliła się dalej... no ale to nie wystarcza:/

Wnioski:
1) Sposób ten nie chce coś działać na kliencie z oficjalnej strony... to jest jakaś nowsza wersja?
2) Jak grac to tylko pod wine... cedega się coś wysypuje na tym game guardzie (czy jakoś tak:P)...

No i tu mam prośbe... mógłby ktoś mi wyjaśnić jak skonfigurować czcionki w wine? Tak abym widział te napisy? Próbowałem coś kombinować ale jedynym rezultatem było że zamiast braku tekstu miałem "krzaczki". I druga sprawa to dzwięk... gdzie co ustawić? Sprawa jak dla mnie jest o tyle skomplikowana, że w tej wersji wine już nawet nie tworzy w ~/wine pliku config... a stworzenei go i próba ustawienia niektórych opcji czasem kończyła się komunikatem że to czy tamto trzeba ręcznie dodać do rejestru... Próbowałem coś z tym zrobić ale mi nie wyszło... Nie bardoz wiem gdzie niktórych opcji w rejestrze szukać:/

Wskazówka do problemu z dźwiękiem:
wine main.exe

"connect /userv.muold.net /p44400"
err:wave:DSDB_MapBuffer Could not map sound device for direct access (Input/ou                                                tput error)
err:wave:DSDB_MapBuffer Use: "HardwareAcceleration" = "Emulation" in the [dsou                                                nd] section of your config file.

Offline Piotr Skwarna

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 26
    • Zobacz profil
MuOnline i prywatne serwery
« Odpowiedź #8 dnia: 2005-07-29, 20:31:09 »
2005-07-29 17:36:31 xamil napisał:

> No więc... po seriach niepowodzeń związanych z klientem ściągnietym z www.muonline.com
 > ściągnąłem klienta którego link znajduje się gdzieś na tym forum http://forum.muold.net/.

ogolnie polecam zalozyc sobie konto na tym serwerze, przyjemniej sie gra niz na globalu.



 > No i tu mam prośbe... mógłby ktoś mi wyjaśnić jak skonfigurować czcionki w wine? Tak abym
 > widział te napisy? Próbowałem coś kombinować ale jedynym rezultatem było że zamiast braku
 > tekstu miałem "krzaczki".

zobacz jakiej ja wersji wine uzywam, a jakiej ty, wiem ze z ac-ready wine zle wyswietla czcionki, co do tej co ja mam to wystaczy konfiguracja tych opcji co podalem.

>I druga sprawa to dzwięk... gdzie co ustawić? Sprawa jak

uruchom winecfg (czy jakos tak)


Offline

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 85
    • Zobacz profil
MuOnline i prywatne serwery
« Odpowiedź #9 dnia: 2005-07-29, 20:51:13 »
> > No więc... po seriach niepowodzeń związanych z klientem ściągnietym z www.muonline.com
 >  > ściągnąłem klienta którego link znajduje się gdzieś na tym forum
 > http://forum.muold.net/.
 >
 > ogolnie polecam zalozyc sobie konto na tym serwerze, przyjemniej sie gra niz na globalu.
 >
Jeśłi tylko mi sie uda odpalic to z przyjemnością założe;)
 
 > zobacz jakiej ja wersji wine uzywam, a jakiej ty, wiem ze z ac-ready wine zle wyswietla
 > czcionki, co do tej co ja mam to wystaczy konfiguracja tych opcji co podalem.
Nie ciągłem z ac-ready. Pociągłem normalnie wszystko to co podałeś(choć niektóre wydają się być nie potrzeben ale dla pewności lepiej ściągnąć:P):/ Dokładnie ta sama wersja.

 > >I druga sprawa to dzwięk... gdzie co ustawić?
 > uruchom winecfg (czy jakos tak)
 Uruchomiłem.. niby autodetekcja wskazała na oss... powinno byc git... ale jakoś kompletnie zmiana tych ustawień na nic nie wpłynęła:/

Może jakieś inne pomysły?:(

Tak wogóle to wielkie dzięki za pomoc;)

Offline Piotr Skwarna

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 26
    • Zobacz profil
MuOnline i prywatne serwery
« Odpowiedź #10 dnia: 2005-07-29, 21:45:48 »
2005-07-29 20:51:13 xamil napisał:

>  > > No więc... po seriach niepowodzeń związanych z klientem ściągnietym z
 > www.muonline.com
 >  >  > ściągnąłem klienta którego link znajduje się gdzieś na tym forum
 >  > http://forum.muold.net/.
 >  >
 >  > ogolnie polecam zalozyc sobie konto na tym serwerze, przyjemniej sie gra niz na globalu.
 >  >
 > Jeśłi tylko mi sie uda odpalic to z przyjemnością założe;)
 >  
 >  > zobacz jakiej ja wersji wine uzywam, a jakiej ty, wiem ze z ac-ready wine zle wyswietla
 >  > czcionki, co do tej co ja mam to wystaczy konfiguracja tych opcji co podalem.
 > Nie ciągłem z ac-ready. Pociągłem normalnie wszystko to co podałeś(choć niektóre wydają się być
 > nie potrzeben ale dla pewności lepiej ściągnąć:P):/ Dokładnie ta sama wersja.
u mnie configa tez nie bylo (skopiowalem z usr/share/costam) i pozniej dodalem te dodatkowe opcji i dziala

Offline

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 85
    • Zobacz profil
MuOnline i prywatne serwery
« Odpowiedź #11 dnia: 2005-07-29, 22:25:26 »
> u mnie configa tez nie bylo (skopiowalem z usr/share/costam) i pozniej dodalem te dodatkowe
 > opcji i dziala
No właśnie rzecz w tym, że tam też go nie ma:/ A pamiętam, że kiedyś było:/ Co najlepsze ściągłem najnowsze źródła (z nadzieją że może na najnowszych ruszy) i wg dokumentacji w katalogu documentation winien być przykład configa (pamiętam, że kiedyś był) a teraz go nie ma:/ Mam konfiga z cedegi ale coś się on gryzie z wine... i nie ma tam tych dwóch opcji... ogólnie nie umiałem zmusić tego configa do współpracy z wine....

Mógłbyś mi przesłać config, system.reg, user.reg i userdef.reg na e-mail? Bardzo prosze i z góry dzięki;) Adres: arvenil@wp.pl.