Witam
Spokojnie da sie zrealizowac zajecia korzystajac z linuksa w szkole sredniej na przedmiocie technologia informacyjna. Co niniejszym czynie

Mam w pracowni komputerki postawione KateOS
Czy uczniowie sa zadowoleni?? roznie to wyglada, niektorzy sie smuca ze nie mozna zainstalowac gadu-gadu ( tego z oficjalnej strony

), bo tylko tyle potrafia, tudziez zadnej gry, no i dobrze bo to nie miejsce i czas na to.
Ale sa i tacy ktorzy po zajeciach juz pracuja na Linuksie w domu i to jest juz jakis efekt. ( a jakim wzieciem sie cieszyl Linux, gdy w moim miescie policja zrobila akcje walki z piractwem

)
Program nauczania spokojnie na to pozwala, bo przeciez o sieci mozna opowiadac korzystajac z linuksa, o internecie, tworzeniu stron itd takze, grafika ?? no przeciez ze tak, prezentacje edytory tekstu arkusze kalkulacyjne - no czemu by nie ?? Mowie tu oczywiscie o Technologii Informacyjnej. Jest tez w programie nauczania miejsce na omowienie innych systemow operacyjnych, ja ta czesc przenioslem sobie na poczatek, zeby nauczyc ich podstawowej idei pracy na linuksie, podsatwowych komend i wszystko co potrzebne do pracy. Podrecznik?? no tu juz trudniej , ale zawsze mozna sie postarac samodzielnie przygotowywac materialy, ktorych zreszta w Internetcie jest zatrzesienie. (a korzystanie z internetu jest czescia programu nauczania

jak sie fajnie sklada) .
Petycje mozna pisac, ale moze warto byloby ja sformulowac w jezyku blizszym jezykowi polskiemu
Pozdrawiam