Nowe posty

Autor Wątek: OpenSuse 10.2 i stery do sagema czyli kolejne dziecko neostrady  (Przeczytany 2021 razy)

zubek34

  • Gość
Przeszukałem już całkiem sporo wątków i przetestowałem porady ale nic z tego nigdzie nikt nie pisze jak zainstalować stery po wersją 10.2 OpenSusage. Proszę o wytłumaczenie mi tego tylko tak łopatologicznie, jestem nowym użytkownikiem Linuksa i nie chcę się zniechęcać.

A mam jeszcze jedno pytanie co zrobić aby linuks wykrył partycję sformatowaną w fat32 bo jak klikam na mój komputer to jest partycja z linuksem i home a tamtej nie ma. Chciałbym mieć po prostu jakieś połączenie między windowsem a Linuksem.

Z góry dzięki.

Krzysiekcentner

  • Gość
OpenSuse 10.2 i stery do sagema czyli kolejne dziecko neostrady
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-01-14, 00:42:59 »
2007-01-12 22:37:25 zubek34 napisał:

> Przeszukałem już całkiem sporo wątków i przetestowałem porady ale nic z tego nigdzie nikt nie
 > pisze jak zainstalować stery po wersją 10.2 OpenSusage. Proszę o wytłumaczenie mi tego tylko
 > tak łopatologicznie, jestem nowym użytkownikiem Linuksa i nie chcę się zniechęcać.
 >
 > A mam jeszcze jedno pytanie co zrobić aby linuks wykrył partycję sformatowaną w fat32 bo jak
 > klikam na mój komputer to jest partycja z linuksem i home a tamtej nie ma. Chciałbym mieć po
 > prostu jakieś połączenie między windowsem a Linuksem.
 >
 > Z góry dzięki.
Musisz isc na /mnt/windows
Jak dasz /mnt do pola adresowego to powinny sie znalezc foldery o nazwi Windows lub hda1 lub ddb1 ...hdb2 itp. Jedna z nich bedzie "windowsem"

zubek34

  • Gość
OpenSuse 10.2 i stery do sagema czyli kolejne dziecko neostrady
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-01-14, 19:10:46 »
Dzięki, że ktoś się w końcu zainteresował moim tematem co prawda twoja rada mi nie pomogła i sam doszedłem jak się dostać do tej partycji.
Ale to nie było moje najważniejsze pytanie, sam kombinowałem bo nikt z forumowiczów nie kwapił się do pomocy i zainstalowałem sterowniki uagle-data-1.1 według poradnika z jakiejś strony do opensuse 10.1 i teraz gdy wpisuje komendę by się połączyć z netem wyskakuje coś takiego:
linux-13tf:/home/zubek34 # pppd call suseneo
Plugin pppoatm.so loaded.
PPPoATM plugin_init
PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35
connect(0.35): No such device
linux-13tf:/home/zubek34 #

Może teraz ktoś mi pomoże i wytłumaczy o co chodzi, acha obie diody na modemie się świecą. Jeżeli to coś pomoże to postępowałem według tego poradnika:

2. Rozpakowujemy firmware:

 mkdir -p /lib/firmware
 cd /lib/firmware
 tar xzf /ścieżka_dostępu/ueagle-data-1.1.tar.gz
 mv ueagle-data-1.1 ueagle-atm
 rm -f ueagle-data-1.1

3. Edytujemy (lub tworzymy) pliki /etc/ppp/chap-secrets i /etc/ppp/pap-secrets. Pliki powinny mieć następującą treść:

 "login_neostrady@neostrada.pl" * "hasło" *

4. Edytujemy (lub tworzymy) plik /etc/ppp/peers/tpsa. Plik powinien mieć następującą treść:

 user "login_neostrady@neostrada.pl"
 noipdefault
 defaultroute
 noauth
 persist
 updetach
 usepeerdns
 plugin pppoatm.so
 0.35

5. Edytujemy (lub tworzymy) plik /etc/resolv.conf. Plik powinien mieć następującą treść:

 nameserver 194.204.159.1
 nameserver 194.204.152.34
 nameserver 212.191.132.126
 nameserver 217.98.63.164

6. Nawiązujemy połączenie:

Odłączamy modem od komputera, a następnie przyłączamy go ponownie.

modprobe ueagle-atm
pppd call tpsa

7. Jeśli chcemy, aby połączenie było nawiązywane automatycznie przy każdym uruchomieniu systemu, dopisujemy do pliku /etc/rc.d/rc.local linię:

pppd call tpsa