Nowe posty

Autor Wątek: pytanie co do zmiany języka w linuxie  (Przeczytany 2396 razy)

Zuza_MB

• Gość
pytanie co do zmiany języka w linuxie
« dnia: 2006-11-24, 15:19:32 »
mam nowego laptopika jest nim "acer" jak sie domyslacie mam problem z utworzeniem środowiska graficznego ale mniejsza o to to nie miejsce na takie topici ;] mam inne pytanie gdzie w konsoli mam wpisac zmiane języka z anglikanskiego na polski?? bo wiem że cos takiego istnieje jeżeli nie no to trudno to pomecze sie w usówaniu partycji pod linuxem pozdro

jalezajsk

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-01-12, 22:23:22 »
2006-11-24 15:19:32 Zuza_MB napisał:

> mam nowego laptopika jest nim "acer" jak sie domyslacie mam problem z utworzeniem
 > środowiska graficznego ale mniejsza o to to nie miejsce na takie topici ;] mam inne pytanie
 > gdzie w konsoli mam wpisac zmiane języka z anglikanskiego na polski?? bo wiem że cos takiego
 > istnieje jeżeli nie no to trudno to pomecze sie w usówaniu partycji pod linuxem pozdro

nie napisales jaka masz dystrybucje linuxa , zmiana jezyka przynajmniej w SuSE 10.1 to odbywa sie poprzez doinstalowanie pakietow jezykowych. w SuSE to Yast -> Zarzadzanie oprogramowaniem . poszukaj w swoim linuxie gdzie sie dodaje pakiety i wyszukaj ; wpisujac  polish  zaznaczasz i install :) powodzonka

opioom

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-01-14, 10:42:24 »
> nie napisales jaka masz dystrybucje linuxa ,

Jeśłi to nowy acer to pewnie linpus linux bez środowiska graficznego. temat wałkowany na forum wielokrotnie. Poszukaj lepiej innego distro...a język będziesz mógł wybrać przy instalacji i po kłopocie.

chmooreck

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-01-14, 11:25:09 »
Za używany aktualnie język oraz inne włąściwości lokalizacyjne zwykle odpowiedzialne są zmienne środowiskowe ich dotyczące (polecenie locale, zmienne LC_* i LANG) i zwykle wystarczy je odpowiednio ustawić.

Niektóre programy tłumaczenia komunikatów mają w osobnych paczkach, które należy doinstalować (np. środowisko KDE: kde-i18n-pl dla j. polskiego).

rysban

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-01-14, 11:42:10 »
2006-11-24 15:19:32 Zuza_MB napisał:

> mam nowego laptopika jest nim "acer" jak sie domyslacie mam problem z utworzeniem
 > środowiska graficznego ale mniejsza o to to nie miejsce na takie topici ;] mam inne pytanie
 > gdzie w konsoli mam wpisac zmiane języka z anglikanskiego na polski?? bo wiem że cos takiego
 > istnieje jeżeli nie no to trudno to pomecze sie w usówaniu partycji pod linuxem pozdro
Jaki to Acer (konfiguracja) i jaka dystrybucja Linux . Instalowałem na kilku laptopach i zawsze uruchamiało się z środowiskiem graficznym. Nowe dystrybucje są z reguły na DVD . Aurox od 11.1 instalował się dobrze ale również EDU 0,6 i 07 nie sprawiały problemów . Osobiście polecam EDU jest oparty na Knoppiksie i Debianie co zapewnia dostęp do bardzo dużej liczby repozytoriów i możliwość skonfigurowania pod własne potrzeby . Jeżeli chodzi o obsługę grafiki to uruchamia się jako vesa a z tym pracują wszystkie karty graficzne a język domyślny to polski - instalacja z trybu graficznego i pokaże wcześniej czy obsługuje Twoją konfigurację laptopa . Instalacja jest bardzo prostym poleceniem w konsoli po komendzie su wystarczy wpisać knoppix-installer  a poprowadzi za rączkę ładnie w trybie graficznym . Po zainstalowaniu wystarczy skonfigurować sieć i jest dostęp do potężnej bazy oprogramowania debiana .
Pozdrawiam Ryszard