Nowe posty

Autor Wątek: Problem z karta dzwiekowa w IBM 600X  (Przeczytany 385 razy)

paszczak

• Gość
Problem z karta dzwiekowa w IBM 600X
« dnia: 2006-11-17, 22:20:04 »
Jezeli to zly dzial to przepraszam ale wlasciwie niewiem w czym tkwi problem...
Otoz stalem sie posiadaczem laptopa IBM 600X, zainstalowalem na nim slackware.Jako ze jest to PIII 650 to nie powinien miec najmniejszych problemow z odtwarzaniem filmow DivX, czy DVD. I tu pojawia sie problem. Skonfigurowalem X i wszystko inne co sie dalo. Problem dotyczy mplayera, xine i supertuxa  . Jezeli uruchomie system z jadrem "standardowym" 2.4.33.3 (slack 11), to wszystko chodzi bardzo ladnie, niezaleznie od tego czy dzwiekowke obsluguje OSS czy ALSA, filmy nie tna, dzwiek w supertuxie mam, xine dziala stabilnie. Jezeli natomiast uruchomie system z jadrem 2.6.17.13 lub skompilowanym przeze mnie 2.6.18.2 to zaczynaja sie schody - gdy dzwiek obslugiwany jest przez alse, filmy w mplayerze okropnie tna, po wlaczeniu supertuxa dostaje cos jakby zapetlony kawalek sampla  , xine w ogole odmawia wspolpracy. Emulacja OSS nic nie daje (np. przez mplayer -ao oss), natomiast wszystko dziala dobrze jezeli uruchomie mplayera z opcja -ao null (czyli bez dzwieku). Probowalem jeszcze skompilowac jadro 2.6.18.2 z obsluga tylko OSS. W takim przypadku mplayer dziala normalnie, dzwiek jest, natomiast xine dziala baaardzo niestabilnie, a w supertuxie dzwieku nie ma.

Karta dzwiekowa (wynik z lspci): 00:06.0: Multimedia audio controller: Cirrus Logic CS 4614/22/42 [CrystalClear SoundFusion Audio Accelerator] (rev 0.1)

Czyzbym byl skazany na jadro 2.4? Wlasiciwe nie przeszkadzalo by mi to gdybym mogl uzywac funkcji trackpointa "press to click", a jak to zrobic przy jadrze 2.4 nie mam pojecia.

Prosze o pomoc, poniewaz chcialbym jednak uzywac 2.6.