Nowe posty

Autor Wątek: Windows+Linux Wspolny BOOT  (Przeczytany 262 razy)

ketek01

• Gość
Windows+Linux Wspolny BOOT
« dnia: 2006-11-15, 09:59:38 »
mam pytanie dotyczące ustawienia bootloadera czy windowsa (konkretnie win server 2003) czy GRUBa(Aurox 12 żeby uruchamiał linux i Windows.
Mam trzy dyski na pierwszym mam zainstalowane windows server 2003, na drugim windows xp a na trzecim aurox 12.Gdy instalowałem GRUBa na MBR pierwszego dysku windowsy mi się nie uruchamiały, jakby linux nie obsługiwał partycji z windowsem.obecnie mam zainstalowany windowsowy bootloader (mam do wyboru pomiędzy server a xp)a GRUBa linuxa mam zainstalowanego na MBR trzeciego dysku (jeżeli chcę uruchomić linuxa, to w BIOSIE ustawiam na boot z trzeciego dysku).Linux zainstalowany jest na trzech partycjach: partycja /boot (hdc1), partycja główna / (hdc2), partycja SWAP (hdc3)

Znalazle gdzies w sieci instrukcje Jak Zaladowac linuxa do Bootloadera Wina przez kopiowanie sektorow Bootowalnych:

http://infojama.pl/13,artykul.aspx

W linuxie jak wpisuje:#dd if=/dev/hdc1 of=/mnt/dysk_c/bootsect.lin bs=512 count=1 (ja kopioje na PenDrive) - to moim zdaniem kopiuje puste bajty. Jak robię według instrukcji to przy wyborze linuxa chwilę mi się przywiesza na ekranie wyborze systemów i resetuje mi się komputer.

Proszę o pomoc o Konfiguracji zeby Przy wlaczeniu Machiny mogl bym wybierac systemy.Z góry dziękuje.