Nowe posty

xx Ocena odpowiedzi - włączenie funkcji forum (1)
Wczoraj o 17:00:43
xx Instalacja Linux pop!os na laptopie bez systemu (10)
2022-01-13, 19:00:51
xx Stary Asus x71sl , nie startuje żaden linux (8)
2022-01-11, 19:00:52
xx HDMI - problem w poprawnym działaniu (0)
2022-01-11, 13:09:19
xx Search redirecting (4)
2022-01-08, 12:12:02
xx Jak to wersja (24)
2022-01-07, 00:22:09
xx Zadanie (1)
2022-01-06, 09:34:34
xx Skrypt usuwający zawartość folderu przy wyłączaniu komputera (8)
2022-01-06, 05:32:29
xx Jak w Manjaro uniemożliwić montowanie innych dysków? (5)
2022-01-06, 05:25:25
xx Problem z prawami dostępu (2)
2022-01-04, 14:40:03

Autor Wątek: Knoppix i GC89  (Przeczytany 274 razy)

Matjas

  • Gość
Knoppix i GC89
« dnia: 2006-07-08, 13:04:03 »
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem Linuxa, a konkretnie OpenSuSe. Od wczoraj , czyli od instalacji systemu cały czas wyłącza się po około 3 minutach. Jest tak za każdym włączeniem i nic nie da się z tym zrobić, przynajmniej ja nie umiem. Wyskakuje okienko programu Kwrited - nasłuchiwanie urządzeń i z tego co w sekunde zdołałem przeczytać brzmiało to mniej więcej tak \\" this system is shutting halt down now ! \\" treść może się odrobine różnić od orginału. Proszę o pomoc z tym problemem. Dodam, że jestem kompletnym noobem więc tłumaczcie wszystko krok po kroku.

Matjas

  • Gość
Knoppix i GC89
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-07-08, 14:40:32 »
2006-07-08 13:04:03 Matjas napisał:

> Witam,
 > Jestem nowym użytkownikiem Linuxa, a konkretnie OpenSuSe. Od wczoraj , czyli od instalacji
 > systemu cały czas wyłącza się po około 3 minutach. Jest tak za każdym włączeniem i nic nie da
 > się z tym zrobić, przynajmniej ja nie umiem. Wyskakuje okienko programu Kwrited - nasłuchiwanie
 > urządzeń i z tego co w sekunde zdołałem przeczytać brzmiało to mniej więcej tak \\" this
 > system is shutting halt down now ! \\" treść może się odrobine różnić od orginału. Proszę o
 > pomoc z tym problemem. Dodam, że jestem kompletnym noobem więc tłumaczcie wszystko krok po
 > kroku.
Zastanawia mnie również czy dobrze stworzyłem partycje pod linuxa. Na boota przeznaczyłem 4.0 GB i sformatowałem systemem plików Ext3, na roota i swapa po 500 mb, root ma system plików reiser a swap to wiadomo

leiah

  • Gość
Knoppix i GC89
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-07-08, 15:57:48 »
Na boota przeznaczyłem 4.0
 > GB i sformatowałem systemem plików Ext3, na roota i swapa po 500 mb, root ma system plików
 > reiser a swap to wiadomo

na /boot 4GB?? to zdecydowanie za dużo, ja bym nawet nie tworzył na to osobnej partycji.
na root`a \\"/\\" dałbym jakieś 4-4,5GB i 0,5GB (albo i mniej) na /swap.

Matjas

  • Gość
Knoppix i GC89
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-07-08, 16:10:31 »
> na /boot 4GB?? to zdecydowanie za dużo, ja bym nawet nie tworzył na to osobnej partycji.
 > na root`a \\"/\\" dałbym jakieś 4-4,5GB i 0,5GB (albo i mniej) na /swap.

Nie ma to jak noob, pomyliłem pojęcia :P czyli mam na \\"/\\" 4 GB a na /boot i /swap po 500 mb :D

Matjas

  • Gość
Knoppix i GC89
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-07-10, 17:36:56 »
I co nikt naprawde nie potrafi mi pomóc?

Matjas

  • Gość
Knoppix i GC89
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-07-11, 18:14:35 »
juz po sprawie, zaistalowałem kubuntu i jest dobrze :)

Wor3q

  • Gość
Knoppix i GC89
« Odpowiedź #6 dnia: 2006-07-08, 10:30:57 »
Mam problem ze skonfigurowaniem karty gc89.
Zależy mi tylko na połączeniu z internetem, nie potrzebuję (na razie :) ) wifi.
Robiłem wszystko krok po kroku z
http://www.szarp.com.pl/howto/howto/html/gprs.html
Po włożeniu karty dostaję komunikat:
ttyS10 at.... itd
uruchamiam
# mknod /dev/ttyS10 c 4 78

Pierwsze pytanie - co to jest ten Minor i Major number?

Po wykonaniu następnego kroku:
# setserial /dev/ttyS10 baud_base 460800
otrzymuję komunikat:
No such file or directory.

W konquerorze w /dev/ widzę plik ttyS10

Co robię źle?
Jeżeli man setserial wyświetla mi informację o setserial, to mogę uważać, że setserial jest zainstalowany?

Używam, a raczej próbuję używać :) Knoppixa 4.0
na california access 6300

Z góry dziękuję za porady.